Top 10 whisky - World Spirit Competition 2020 din San Francisco

16.05.2020
de catre King.ro

Whisky-ul în sine este o băutură alcoolică surprinzător de simplă, începând de la ingrediente până la procesul de preparare. Etimologia cuvântului „whisky” provine din Scoția, în timp ce „whiskey” scris cu „e” provine din Irlanda sau Statele Unite.
Cu toate acestea, produsul rezultat este sublim și extrem de complex, cu mai multe variații decât vă puteți imagina. De aici putem înțelege că alegerea celui mai bun whisky este un lucru foarte dificil. Nu toate whisky-urile afumate sunt preferate de majoritatea consumatorilor, existând scotch-uri fine și bourbon-uri dulci care iți vor satisface preferințele.
Specialiștii King vă pun la dispoziție o gamă largă de whisky de pe tot mapamondul și topul celor mai votate branduri de către criticii din acest domeniu. Lista următoare prezintă top 10 whisky, realizat de către World Spirit Competition 2020 din San Francisco:

1. Lagavulin 16 YO

Considerat un clasic în toată lumea, Lagavulin 16 YO nu este un whisky pentru un băutor novice. Având un puternic parfum afumat urmat de o aromă intensă și bogată de malț cu o suavă aroma fructată. În același timp se distinge un gust ușor condimentat ce face brandul Lagavulin un termen de comparație cu alte branduri de whisky din zona Islay.

În particular, se asortează deosebit de bine cu brânza cu mucegai albastru.

2. Glenfiddich 21 YO

Glenfiddich 21 YO este alegerea ideala pentru un single malț cu o aromă bogată și complexă. Acest whisky poartă o aromă de butoi de rom din zona Caraibelor cu un caracter neobișnuit și o culoare ambră puternică. Aromele sunt stratificate, acestea distingându-se pe parcursul savurării, suprapunându-se note de banane, vanilie, ghimbir, fructe uscate și multe alte arome.

3. Laphroaig 10 YO

Provenind din zona Isla a Scoției, Laprhroaig 10 YO este un sortiment clasic, elegant, care continuă să delecteze simțurilor amatorilor de băutori fine. Precum Glemorangie 10 YO, prin procesul de învechire oferă o notă puternică de “afumat”, urmat de arome de alge și un gust dulceag de ierburi medicinale.

4. Woodford Reserve

Acest bourbon este în topul preferințelor băutorilor fiind un bun punct de început pentru a descoperi American tripple. Woodford Reserve este un Kentucky bourbon autentic, produs la distileria cu același nume, fiind cea mai veche distilerie din acea regiune. Fiind un whisky triplu distilat, acesta obține o aromă fină și complexă de condimente, boabe de cafea, vanilie și o nota fină de stejar afumat.

5. Aberlour 12 YO

În mod surprinzător, Aberlour 12 YO este un scotch accesibil, procesul de învechire fiind făcut în butoaie tradiționale de stejar și cireș. Culoarea este asemănătoare chihlimbarului, ce oferă un mix de arome puternice, precum stejar afumat și gust dulceag de cireșe. De asemenea, se disting note de prune uscate și condimente picante.

6. Glenmorangie 10 YO

Pe scurt, acest whisky este de nelipsit din barul băutorilor. Fiind numit și Glenmorangie The Original, este cu adevărat un single malț clasic scoțian. Este ușor de băut, dar cu toate acestea are o aromă complexă și ușor dulce, cu o explozie de arome de citrice și tonuri florale delicate. Poate fi cadoul ideal pentru prieteni.

7. Nikka Whisky - From The Barrel

Nikka Whisky From The Barrel este un whisky japonez format dintr-un amestec de multiple tipuri de malț și cereale, depozitat ulterior în diferite butoaie timp de 3-6 luni pentru armonizarea aromelor. Pe piața internațională a whiskyului, este considerat un produs foarte bun, raportat la calitate-preț.


8. Old Pulteney 12 YO

Un malt clasic delicios de 12 ani la un pret surprinzator. Aceasta poate fi o scurta descriere al un whisky castigator al multiple premii, oferind un echilibru excelent intre arome usoare delicate, precum marul, cu o puternica prezenta a sarii si condimentelor. Acesta este produs in cea mai nordica distilerie a Scotiei.

9. Redbreast 12 YO

Dacă preferi un whisky irlandez, Redbreast 12 YO este considerat unul dintre cele mai rafinate de pe piață. Este un whisky single pot still, un single malț fin care a fost recomandat de criticii din domeniu, câștigând multiple premii. Fiind un whisky irlandez, este un triplu distilat foarte fin, cu o bogată aromă de condimente urmat de un finish cremos.

10. Bulleit - 95 Rye

Este numit 95 deoarece prezintă procentajul de secară folosit pentru realizarea acestui whisky. Având un procentaj destul de ridicat, Bulleit 95 Rye este condimentat comparativ cu clasicul bourbon Bulleit. Față de scotch, bourbon-ul este mai dulceag, de unde se diferențiază aromele de cafea și arțar. Este destul de fin astfel încât poate fi băut clasic sau folosit pentru diferite cocktailuri pentru un extra nivel de aromă.


Recomandari