Podgoria Corcova

03.07.2018
de catre King.ro

Documentele atestă că podgoria Corcova datează din secolul al XVI-lea. Radu cel Mare a înzestrat mănăstirea Tismana cu 300 găleți de vin din Jidostita, iar acest lucru este semnalat într-o carte datată 29 iunie 1497. Crama Corcova, aflată în proprietatea Roy & Damboviceanu, a fost înființată în 2005. În acel moment, din cele 470 de hectare de viță-de-vie pe care le deținea întreprinderea agricolă de stat Corcova și care au fost construite de către prințul Anton Bibescu la începutul secolului al XX-lea, au mai rămas doar 18 hectare, și care, la acel moment erau ruinate.

În vara anului 2005, proprietarul Corcova a cumpărat 12 hectare de viță plantată de IAS Corcova și aproximativ 50 hectare de terenuri plantate cu viță ruinată, în satul Jirov. Ambele locații au fost plantate cu viță de vie încă din perioada familiei Bibescu, iar predispoziția lor la cultura viței de vie a fost confirmată. Mai târziu, compania a solicitat finanțare din Fondul SAPARD pentru a înlocui vița de vie bătrână și a o reîntineri cu tulpini de calitate superioară. Proiectul a fost finanțat, iar finalizarea lui a avut loc în 2007. Astfel, în anii 2006 și 2007, au fost plantate 40 de hectare cu tulpini Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Muscat Ottonel și Chardonnay. Cu excepția Syrah, ale căror tulpini aparțineau proprietății Bibescu, acestea fiind incluse în tulpinile autorizate DOC pentru zona Mehedinți-Corcova.

Pivnițele de vinuri au fost complet modernizate, complet renovate pe parcursul anilor 2008-2009. În plus, cramele construite de printul Antoine Bibescu au fost renovate, ținând cont de arhitectura inițială și fiind echipate cu mașini de producție a vinurilor, fabricate de cele mai prestigioase companii specializate din Franța și Italia, cu fonduri europene de la Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Cramele au fost dotate cu utilaje moderne care facilitează procesarea și care sunt în conformitate cu standardele europene.

După un nou proces de plantare organizat în 2008 și 2010, suprafața cultivată a ajuns la 55 de hectare, din care 40 sunt cultivate cu tulpini de strugurii roșii.

Vinurile Corcova Roy & Damboviceanu sunt speciale și au acel gust terroir, deoarece, aici, pe dealurile Corcova, se întâlnesc toate elementele necesare în același loc, și anume, un climat temperat-continental cu influență mediteraneană, cu veri calde și uscate, ierni blânde, soluri cu o structură litologică diversă și bogate în minerale specifice piemontului Motru, care face parte din Piemontul Getic, cea mai mare zonă de piemont din țară; vița nobilă Pepiniers Hebinger care are o tulpină potrivită, și munca pasională, atentă și responsabilă a echipei Roy & Damboviceanu Corcova. Începând cu anul 2005, 55 de hectare de teren au fost replante cu viță de vie de la Pepiniers Hebinger din Franța și tulpini care datează din perioada familiei Bibescu - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră.

Comentarii

Nicio recenzie găsită.

Adaugă o recenzie

Recomandari