Top 10 cocktailuri celebre și modul lor de preparare

27.11.2018
de catre King.ro

Ce este cocktailul?

Cocktailul este un amestec de băuturi alcoolice sau nonalcoolice, care are la bază un ingredient principal ce predomina ca aromă, gust sau cantitate față de celelalte ingrediente din compoziția sa.

Un cocktail pe bază de alcool are la baza o băutura spirtoasă (gin, rom, vodka, brandy, tequila, whiskey, lichior, schnapps, vin fortificat sau oricare altă băutură alcoolică tare) în combinație cu alte băuturi cu o concentrație alcoolică similară sau mai mică, amestecate cu alte băuturi, fie alcoolice, sucuri naturale sau carbogazoase, siropuri, lapte sau apă minerală, dar și cu diverse ingrediente, precum sosuri, miere, smântână, condimente etc.

De unde provine denumirea de cocktail?

Originea cuvântului "cocktail" este incertă. Există două variante des întâlnite despre proveniența termenului. Prima este legată de Antione Peychaud, un farmacist din cartierul francez al orașului New Orleans, care a elaborat rețeta celui mai vechi cocktail, "Sazerac", un bitter recomandat ca tonic, ce se servea în cupe mici, numite "cocquetier". Unii istorici afirmă că acest termen, "cocquetier", ar sta la originea cuvântului "cocktail" de azi. A doua variantă ține de semantică - cele doua componente ale cuvântului, “cock” și “tail”, care în traducere înseamnă “coadă de cocoș”, expresie care lasă locul mai multor interpretări ce vizează coloristica vie și diversă a penelor ce se aseamănă cu amestecurile de băuturi.

Care este istoria cocktailului?

Amestecurile de băuturi au fost consumate de mii de ani. Primul cocktail datează, conform descoperirilor științifice, de acum 5000 de ani, din Mesopotania, iar ingredientele sale erau vin, bere, miere și suc de măr. Și romanii erau mari amatori de aperitive pe bază de vin amestecat cu diferite plante aromatice.

Prima publicație de profil, care conținea rețete și amestecuri de băuturi, majoritatea fiind recomandate ca leacuri pentru diverse afecțiuni medicale, aparținea companiei distileriilor din Londra secolului XVII-lea.

Termenul de “cocktail” a apărut pentru prima dată în anul 1803, în revista americană “The Farmer's Cabinet”, iar 3 ani mai târziu, în publicația din Huston, New Yok, “The Balance and Columbian Repository”, apare și prima definiție: " Cocktailul este o băutură întăritoare, compusă dintr-o spirtoasă, de orice fel, cu zahar, apă și bitter..." .

Odată cu instaurarea prohibiției băuturilor alcoolice, cocktailul a cunoscut o decădere în Statele Unite ale Americii, unde, începând cu data de 16 ianuarie 1920, alcoolul nu mai putea fi comercializat, produs sau consumat sub nicio formă, însă acest moment a reprezentat începutul unei ere al afacerilor ilegale cu alcool. Multe dintre rețetele de cocktailuri savurate în prezent datează din acea perioadă, când, din cauza calității slabe a băuturilor spirtoase aduse în mod fraudulos, acestea nu puteau fi consumate decât amestecate cu alte băuturi alcoolice sau nonalcoolice, ceea ce a dus la dezvoltarea și diversificarea cocktailurilor. Odată cu sfârșitul prohibiției, după 1933, cocktailurile își recâstigă și reafirmă poziția.

Până în anii 1970, ele erau în principal făcute cu gin, whisky sau rom și mai puțin cu vodka. Începând cu anii 1970, popularitatea votcii a crescut considerabil ș a devenit, până în anii 1980, baza pentru majoritatea amestecurilor de băuturi. Multe cocktailuri care se făceau în mod tradițional cu gin, precum Gimlet, ori Martini, pot fi servite în prezent cu vodka.

10 cocktailuri renumite, ușor de preparat acasă

În zilele noastre, cocktailurile sunt ridicate la nivel de artă și există un proces permanent de crearea de noi rețete, numărul lor ajungând la peste 10000. Dintre acestea, enumerăm 10 cocktailuri celebre în toată lumea, care pot fi ușor preparate acasă.

Mojito

Băutură originară din Cuba, Mojito a devenit unul dintre cele mai populare cocktailuri din întreaga lume, ocupând în prezent locul 3 în topul internațional al celor mai renumite cocktailuri. Conceput inițial ca o băutură răcoritoare de vară, acest amestec a intrat imediat în topul preferințelor consumatorilor datorită aromei sale puternice de mentă, în combinație cu prospețimea lime-ului și finețea romului cubanez, însă Mojito nu este o băutură care doar deschide și închide sezonul estival, ci reprezintă mai mult decât senzații gustative și olfactive și amintiri de pe malul mării.

Ușor de preparat acasă, Mojito conține doar 5 ingrediente (rom, zahăr, suc de lime, mentă și apă minerală), iar prețul obținut este la jumătate față de cât costă într-un bar.

Ingrediente:

- 50 ml rom;

- 1 lime;

- frunze de mentă;

- 2 lingurițe de zahăr brun;

- apa minerală;

- gheață.

Mod de preparare:

Lime-ul se taie în 8 cubulețe, se pun în pahar, peste care se adaugă 2 lingurițe de zahăr brun și câteva frunze de mentă, apoi se storc în pahar cu un pisălog. Se pun romul, gheața pisată și se completează cu apă minerală. Pentru decor se pot utiliza câteva frunze de menta și o felie de lime.

Sex on the beach

Un cocktail renumit în toată lumea, cu un gust și o aromă inconfundabilă, nelipsit de la petreceri, o băutură complexă, dar totodată ușor de preparat.

Ingrediente:

- 30 ml vodka;

- 20 ml lichior de piersici;

- 5 ml sirop grenadine;

- 50 ml suc de piersici;

- 50 ml suc de portocale;

- 20 ml suc de ananas;

- cuburi de gheață.

Mod de preparare:

Se pun 4-5 cuburi de gheață într-un shaker, apoi se adaugă restul ingredientelor, siropul grenadine, lichiorul de piersici, sucul de piersici, sucul de ananas, cel de portocale și vodka. Se închide ermetic capacul și se agită bine pentru câteva minute, pana când se topește gheața. Amestecul obținut se toarnă într-un pahar și se decorează cu o felie de portocală sau de ananas.

Margarita

Margarita este unul dintre cele mai cunoscute cocktailuri din lume, fiind preferat în special la diverse reuniuni sau evenimente elegante de seară. Fiecare ingredient din compoziția sa are un rol important, iar împreună conferă băuturii un aspect extrem de rafinat.

Ingrediente:

- 1 lime (1/2 lime pentru cocktail, 1 felie pentru umezirea gurii paharului și 1 felie pentru decor);

- 30 ml tequila;

- 10 ml triplu sec;

- 20 ml suc de lime;

- cuburi de gheata;

- sare.

Mod de preparare:

Se pun 4-5 cuburi de gheață într-un shaker, apoi se adaugă sucul de lime, triplul sec și tequila. Se închide ermetic capacul și se agită bine, pana când se topește gheața. Se umezește gura paharului cu o felie de lime apoi se pune cu gura în jos pe o farfurie pe care s-a turnat sare și se rotește de câteva ori, astfel încât sarea sa rămână ca o glazură pe gura paharului. Se toarnă conținutul din shaker în paharul glazurat și se decorează cu o felie de lime sau cu o măslină.

Bloody Mary

Bloody Mary este o băutură savuroasă și hrănitoare, una dintre cele mai renumite din întreaga lume, preferată în special de către petrecăreții care au nevoie a doua zi de o băutură revigorantă, pentru mahmureală. Rețetele de Bloody Mary variază de la o țară la alta, în unele fiind folosit un suc dulce de roșii, în altele un suc de roșii foarte picant.

Ingrediente:

- 50 ml vodka;

- 150 ml suc de roșii;

- 5-10 ml zeamă de lămâie;

- 2 picaturi sos Tabasco;

- 2 picaturi sos Worcestershire;

- țelină;

- 4-5 cuburi de gheață;

- piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Se umple jumătate de pahar cu cuburi de gheață, se adaugă vodka, sucul de roșii, zeama de lămâie, sosul Tabasco și cel Worcestershire. Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se pune un vârf de linguriță de piper măcinat. Se decorează cu batoane de țelină.

Cosmopolitan

Cocktailul Cosmopolitan a devenit unul dintre cele mai celebre cocktailuri din lume datorită apariției frecvente în serialul de televiziune “Sex and the City”. Alcătuit dintr-un amestec de vodka, triplu sec, lime și sirop, cocktailul Cosmopolitan cucerește printr-un gust plăcut și un aspect viu colorat.

Aroma sa ușoară și fructată este foarte potrivită pentru o degustare seara, la o ieșire în oraș sau la un eveniment elegant.

Ingrediente:

- 30 ml vodka;

- 20 ml triplu sec;

- 5 ml grenadine;

- 50 ml suc de coacaze;

- 1/2 lime;

- cuburi de gheață.

Mod de preparare:

Într-un shaker se adaugă cuburile de gheață, vodka, triplul sec, sucul de coacăze, siropul grenadine și jumătatea de lime stoarsă. Se închide ermetic shaker-ul și se agită bine pentru câteva minute, apoi se toarnă conținutul într-un pahar și se decorează cu o felie de lime.

Tequlia Sunrise

Tequlia Sunrise este unul dintre cele mai populare cocktailuri, având un nume mai mult decât sonor - “răsărit de soare”. Cocktailul a fost inventat în anii 50 de către americani pentru a-și promova băutura lor originală, Tequila. La început a fost servit la Arizona Biltmore, și a fost numit după modul în care arată după ce amestecul este turnat în pahar. Grenadina și sucul de portocale se întrepătrund, creând un degrade asemănător unui răsărit.

Ingrediente:

- 50 ml tequila;

- 150 ml suc de portocale;

- 10 ml sirop grenadine.

Mod de preparare:

Acest cocktail se prepară în straturi, direct în pahar, motiv pentru care trebuie respectată ordinea de adăugare a ingredientelor. Se pun 3-4 cuburi de gheață într-un pahar, peste care se toarnă siropul grenadine. Se adaugă treptat sucul de portocale, turnându-l ușor pe un cub de gheață sau pe marginea paharului, astfel încât să nu se amestece cu siropul grenadine. Peste sucul de portocale se toarnă tequila, foarte ușor. Pentru decor se folosesc o felie de portocală, un pai și o umbreluță viu colorată.

Long Island Iced Tea

Long Island Iced Tea este un amestec senzațional de rom, vodka, tequila, triplu sec, gin, cola și fresh de lime. În unele variante se înlocuiește sucul acru cu un suc dulce-acrișor sau cu suc de lămâie, iar cola cu ceai rece. Unele restaurante și baruri înlocuiesc tequila cu brandy. Această băutură, precum majoritatea cocktailurilor, a fost inventată în timpul Prohibiției, pentru a masca aspectul inestetic al băuturilor alcoolice ale acelor vremuri. Pentru unii consumatori, acest cocktail are și gust asemănător cu ceaiul, de unde și denumirea, însă nu trebuie făcuta vreo confuzie. Long Island Iced Tea este o băutură tare, cu un gust delicios!

Ingrediente:

- 15 ml rom;

- 15 ml vodka;

- 15 ml tequila;

- 15 ml triplu sec;

- 15 ml gin;

- 1 lime (o felie pentru decor);

- Coca Cola;

- cuburi de gheață.

Mod de preparare:

Se adaugă câteva cuburi de gheață în pahar, apoi se umple pe jumătate cu cola, peste care se stoarce jumătate de lime. Se toarnă treptat triplul sec, vodka, ginul, romul și tequila. Alcoolul va rămâne la suprafață sub forma unui strat incolor, iar cola dedesubt. Paharul se decorează cu o felie de lime și un pai. Este un cocktail care se prepară direct în pahar, de aceea ordinea în care se adaugă ingredientele trebuie respectată.

Mai Tai

Mai Tai este un cocktail alcoolic inspirat din cultura Tiki, inventat în 1944 în restaurantul de tip polinezian, Trader Vic's din Oakland, California. Don the Beachcomber, rivalul lui Trader Vic's, afirmă că l-a creat inițial în 1933 în barul său nou deschis din Hollywood, ulterior devenit un vestit restaurant. Rețeta de cocktail a lui Beachcomber este mult mai complicată decât cea a lui Trader și diferă la gust. "Maita'i" este cuvântul tahitian pentru "bun", un termen care definește excelent renumita băutură tropicală.

Ingrediente:

- 45ml rom brun;

- 45 ml rom alb;

- 25 ml triplu sec;

- 15 ml suc de portocale;

- 15 ml suc de lămâie;

- 10 ml suc de lime;

- 60 ml suc de ananas;

- 1 linguriță de zahăr brun.

Mod de preparare:

Se amestecă bine toate ingredientele într-un shaker, apoi se toarnă într-un pahar pe jumătate umplut cu gheață. Peste acest amestec se toarnă romul maro. Se decorează cu un pai, o felie de ananas sau o umbreluță colorată.

Black Russian

Black Russian este o băutură simplă, ce conține vodka și lichior de cafea. Este una dintre cele mai populare amestecuri alcoolice consumate, iar pentru cei care doresc să își prepare singuri acasă cocktailuri, cu siguranță trebuie să înceapă cu Black Russian. Inventat de un barman al renumitului hotel Metropole din Bruxelles, pe la începutul secolului al XX-lea, Black Russian este de fapt o vodkă „înnegrita” care poate fi băută ca atare sau care poate constitui baza altor cocktailuri din familia „The Russians”.

Ingrediente:

- 35 ml vodka;

- 15 ml lichior de cafea.

Mod de preparare:

Într-un pahar clasic de whisky se adaugă câteva cuburi de gheață, apoi vodka și lichiorul de cafea. Se amestecă bine și se servește imediat. Pentru un gust special și diversificat, la fiecare preparare se pot folosi diferite lichioruri de cafea.

Screwdriver

Screwdriver, în traducere “șurubelniță”, este amestecul perfect între vodka, suc natural de portocale și multă gheață. Este un cocktail răcoritor, în care gustul de alcool nu se simte foarte pregnant, ci predomină aroma portocalelor proaspete. Ușor de preparat, poate fi băutura preferată acasă, alături de familie, sau la o întâlnire relaxantă cu prietenii.

Ingrediente:

- 60 ml vodka;

- 150 ml suc de portocale;

- cuburi de gheață.

Mod de preparare:

Se pun câteva cuburi de gheață într-un pahar, apoi se toarnă vodka, iar la final se completează cu suc de portocale. Se amestecă puțin înainte de a fi servit, iar pentru decor merg excelent un pai și o felie de portocală.

Comentarii

Nicio recenzie găsită.

Adaugă o recenzie

Recomandari