Tratează-te CUm se cuVINe

22.07.2019
de catre King.ro

Istorie, proveniență.

Vinul băut singur nu prea are haz. Vinul rosé este un vin complex ce transcende simfonia gusturilor, aromelor și culorilor, de la suavele vinuri albe la puternicele vinuri roșii.

Se poate spune despre rosé că vine ca o completare în spațiul dintre vinul roșu și cel alb. Însă vinul rosé are propria lui personalitate. Cu o istorie bogată, de peste 2600 de ani în Provence, pe când primii coloniști greci au adus cu ei primele vițe de vie în sudul Franței de azi și au întemeiat orașul Marseille.

Acest tip de vin este obținut atunci când cojile strugurilor roșii sunt lăsate la fermentat doar pentru o scurtă perioadă de timp alături de pulpă, spre deosebire de vinul roșu care se obține adesea după ce strugurii au fost lăsaţi să fermenteze cu coajă preț de săptămâni bune.

Ce gust are?

Să vorbim puțin și despre gusturile cel mai des întâlnite ale vinurilor rosé și anume: căpşuni, pepene galben, petale de trandafir, coajă de lămâie, rubarbă și lista continuă.

Când alegi un vin rosé e important să te uiți la ce soi de struguri a fost folosit pentru producerea lui, acest lucru oferindu-ți indicii clare privind gustul și aroma.

Cum se obține?

Există trei modalități primare de obținere a vinului rosé și le vom explica pe scurt în continuare:

  • Metoda macerării

Strugurii roșii sunt lăsaţi la macerat, în suc propriu, pentru o anumită perioadă de timp, iar apoi întregul amestec se transformă în vin rosé. Datorită simplităţii, metoda macerării este probabil cea mai răspândită alternativă prin care se obține vinul rosé.

  • Metoda sângerării

Are loc în primele ore din procesul de producție a vinului roșu, atunci când o parte din must este lăsat să „sângereze” iar apoi este luat și pus într-o cuvă separată, din care va deveni… te lăsăm să ghicești? Vin rosé!

  • Metoda amestecului

Spuneam la începutul articolului că vinul rosé se situează undeva între vinul roșu și cel alb. Ei bine, metoda amestecului constă în adăugarea unei mici cantități de vin roșu într-o cuvă de vin alb pentru a obține vin rosé. E nevoie doar de puțin vin roșu pentru a schimba în roz culoarea vinului alb, așa că vinurile obținute în acest fel conțin, de obicei, în jur de 5% vin roșu. Cei care preferă acest mod de a obține vinul rosé sunt producătorii de vin spumant.

Cum se servește vinul rosé?

Cum rosé-ul este, de regulă, un vin fructat, el este ideal pentru lunile de vară și pentru petrecerile în aer liber. Fiind o băutura foarte revigorantă și versatilă, rosé-ul se servește rece (nu înghețat) într-un pahar de vin alb sau de șampanie.

Există mai multe tipuri de vinuri rosé, însă dintre toate, în mod special, se disting următoarele:

  • Provence – de regulă, un rosé mult mai sec, dar unul dintre cele mai bune. Acest vin se produce doar într-un număr restrâns de 85 de comunități aflate între Nisa și Marsilia, pe Coasta de Azur, fiind realizat din soiul Grenache.
  • Rosato italian – este numele italienesc pentru vinul rosé, unul care are un gust divers, în funcție de regiune. Sunt multe tipuri de rosé-uri produse în Italia, fiecare cu gustul și aromele lui. De aceea, trebuie să le încerci mai întâi, pentru a vedea care dintre rosato-uri e favoritul tău.
  • Rosado spaniol – precum rosato-ul italian, rosado e varianta spaniolă a rosé-ului și, din nou, depinde de regiune și climat.
  • Tavel – Tavel (Franța) e o localitate recunoscută drept capitala vinului rosé, având o istorie îndelungată și bogată. Soiul de strugure folosit este același Grenache. Vinurile Tavel, spre deosebire de cele Provence, sunt cunoscute a fi ceva mai robuste, cu note de mirodenii și fructe de pădure.
  • Champagne – Rosé Champagne e una dintre cele mai scumpe sampanii de pe piață. Precum vinurile obișnuite, are o culoare care variază de la rozul gri la rozul aprins.

Nu mai rămâne nimic de zis, decât… Un pahar de rosé, mon cher?

Comentarii

Nicio postare găsită

Postare noua

Recomandari

- 54%
COURVOISIER
Vsop
Sticla - 0.7 L
23491 lei 10889 lei
- 39%
PACHETE KING
Mateus Pool Party
Pachet
+ 10 lei extra transport
32720 lei 19800 lei
Baileys Strawberries & Cream - 10%
BAILEYS
Strawberries & Cream
Sticla - 0.7 L
9938 lei 8900 lei
Hennessy Vs - 35%
HENNESSY
Vs
Sticla - 0.7 L
19100 lei 12500 lei