Beneficiile consumului moderat de vin roșu. Proprietăți și valori nutritive

29.11.2019
de catre King.ro

Vinul roșu a scris de multe ori povești memorabile și încă e capabil să le scrie, la o scară mai mare sau mai mică. Deseori este liantul momentelor fericite în cuplu, în familie sau printre prieteni. Despre acesta se pot scrie mii de pagini fără ca informația să fie repetată nici măcar un rând.

Mă voi rezuma însă doar la câteva lucruri pe care consider că trebuie să le știi despre vinul roșu cu privire la proprietățile lui benefice pentru organism, la modul general, sau în mod particular, cu privire la anumite sortimente.

◦ Proprietățile și valorile nutriționale ale vinului roșu
◦ Beneficiile resveratrolului din vinurile roșii
◦ Ce beneficii are vinul roșu
◦ Tipurile de vin roșu și beneficiile lor
◦ Când e contraindicat vinul roșu

Proprietățile și valorile nutriționale ale vinului roșu

Potrivit unui proverb latin, există cinci motive pentru a bea vin - “sosirea unui prieten, setea actuală sau viitoare, excelența vinului sau din orice alte motiv”. Putem pune pe lista motivelor pentru care ar trebui să consumăm vinul roșu proprietățile și valorile sale nutriționale.

Spre deosebire de celelalte tipuri de vin, cel roșu are o cantitate mare de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Acesta se găsește în cantități mari în coaja strugurilor, în special a celor roșii. Nu este însă singura substanță benefică pentru organism.

Dacă încercăm să facem o sinteză putem pune pe lista principalelor substanțe benefice ale vinului roșu:

• Polifenolii

• Flavonoidele

• Melatonina

• Resveratrolul

• Colina

• Fosforul

• Potasiul

• Fluorul

Polifenolii, care se regăsesc din plin în vinul roșu, sunt o categorie de micronutrienți care au, printre altele, numeroase beneficii antioxidante. Aceștia protejează celulele organismului de efectele radicalilor liberi, au acțiune antitumorală, reduc inflamațiile și lupta împotriva bolilor cardiovasculare. Mențin, de asemenea, glicemia în limite normale.

Flavonoidele sunt o grupă de polifenoli care se regăsesc din plin în vinurilor roșii. Au de asemenea proprietăți antioxidante și vin la pachet cu toate beneficiile enumerate la polifenoli însă se remarcă prin efectele antivirale. Din acest motiv, de foarte multe ori vinul roșu fiert ajută la îndepărtarea răcelii. Flavonoidele din vinul roșu ajută corpul să facă față alergiilor, foarte des întâlnite în timpul toamnei și primăverii, perioadă în care sunt frecvente și răcelile. Ca atare, vinul roșu este foarte indicat să fie consumat începând de toamna până spre începutul verii, când vinul alb sau roze e foarte indicat.

Melatonina nu se regăsește efectiv în vinul roșu pentru că este un hormon secretat în mod normal de organism atunci când este stimulat în acest sens prin alimente și cu ajutorul unor factorii precum lipsa luminii, iar vinul roșu este un stimulent exemplar în această direcție. Melatonina este importantă pentru organism deoarece induce starea de somnolență și ajută în timpul nopții somnul, făcându-l odihnitor și dând astfel corpului repaosul necesar pentru a se putea regenera. Din acest motiv, consumul de vin roșu induce o stare de somnolență, mai ales în timpul nopții. E indicat să se consume vin roșu la schimbarea fusului orar sau la modificările orelor de peste an.

Colina este o vitamină care aduce organismului numeroase beneficii și se găsește din plin în vinurile roșii. Printre beneficiile acesteia se numără îmbunătățirea capacității de memorare, ameliorarea aterosclerozei, a hipertensiunii arteriale, a hipoglicemiei și a hipercolesterolemiei.

Fosforul din vinurile roșii ajută la întărirea oaselor, la contracțiile musculare, la menținerea sănătoasă a sistemului nervos și la susținerea producției de ADN.


Beneficiile resveratrolului din vinul roșu

Dintre toate substanțele benefice ale vinului roșu, am decis să acord o atenție mai mare resveratrolului. Motivul este unul simplu. Vinul roșu, dintre toate alimentele care se găsesc în orice gospodărie, este cea mai bună sursă de resveratrol.

Ce este resveratrolul. Este un antioxidant polifenolic care se regăsește în fiecare pahar de vin roșu pentru că este eliberat din cojile de struguri negri/roșii și din sâmburii acestora.

Fără a intra în prea multe detalii tehnice, care țin de limbajul medical, resveratrolul din vinul roșu are următoarele beneficii:

• protejează sistemul cardiovascular – riscul de a se bloca vasele de sânge sau de a se îngroșa arterele scade, lucru benefic pentru o circulație normală a sângelui. Atunci când circulația sangvină este fluidă, inima nu este nevoită să bată mai repede, iar sănătatea acesteia se menține o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, resveratrolul din vinurile roșii ajută la producerea oxidului de azot, unul dintre responsabilii relaxarii vaselor de sânge și a scăderii tensiunii arteriale

• scade nivelul colesterolului rău și poate preveni apariția obezității. De asemenea, poate proteja sănătatea unor organe precum ficatul sau creierul.

• încetinește procesul de îmbătrânire – acest lucru se datorează conținutului ridicat de antioxidanți din resveratrol, care se adaugă celorlalți antioxidanți din vinul roșu. Împreună, aceștia împiedică radicalii liberi să atace celulele sănătoase din organism.

• combate sau ameliorează simptomele diabetului prin faptul că reglează nivelul de insulină din corp și îl reduce pe cel de zahăr.

• are efect anticancerigen – resveratrolul ajută la blocarea procesului de carcinogeneza care contribuie la formarea tumorilor de natura cancerigenă.

• protejeaza sistemul osos – previne deteriorarea cartilajelor.

De asemenea, resveratrolul din vinul roșu protejează împotriva infecțiilor, împiedică într-o oarecare măsură pierderea auzului și lista beneficiilor poate continua.


Fiecare dintre mineralele, vitaminele și substanțele enumerate mai sus aduc beneficii importante organismului atunci când vinul roșu este consumat în cantități moderate. Beneficiile pot fi anihilate de consumul excesiv care poate provoca sau poate stimula dezvoltarea unor afecțiuni.

Compoziția nutritivă a vinului roșu este diferită în funcție de fiecare sortiment în parte însă analizând mai multe sortimente de vin roșu de masă se poate trage următoarea concluzie.

Fiecare sută de grame de vin roșu de masă are în compoziția sa:

Calorii – 85 Proteine – 0.10 grame
Zaharuri – 0.60 grame Vitamina A (Retinol) – 2 UI
Vitamina K – 0.4 mcg Vitamina B3 (Niacină) – 0.2 mg
Vitamina B6 (Piridoxină) – 0.10 mg Vitamina B8 (Colină) – 5.7 mg
Vitamina B9 (acid folic) – 1.00 mcg Betaină – 0.3 mg
Calciu – 8 mg Potasiu – 127 mg
Fosfor – 23 mg Flor – 105 mcg

În principiu, vinul roșu nu conține fibre alimentare, grăsimi saturate, polisaturate sau monosaturate, colesterol, acizi grași Omega 3 sau Omega 6, vitaminele C, D, E, B 1, B 2, B 5 sau B 12.

Ce beneficii are vinul roșu

Având în vedere mineralele și vitaminele pe care le conține, vinul roșu este încadrat în rândul alimentelor și nu al tăriilor, chiar dacă alcoolul din unele sortimente de vinuri roșii este comparabil cu cel al tăriilor. Despre beneficiile vinului roșu am vorbit în rândurile de mai sus, atunci când au fost enumerate proprietățile și valorile nutriționale ale acestuia astfel încât în rândurile de mai jos vor fi reluate la modul general.

Vinul roșu reduce riscul apariției cancerului

E dovedit ștințific faptul că vinul roșu consumat moderat, un pahar sau două pe zi, în timpul meselor sau nu, poate reduce riscul de apariție a diferitelor forme de cancer.

Se estimează că riscul de apariție a cancerului de prostată scade cu aproximativ 50% dacă sunt consumate în jur de cinci pahare de vin roșu pe săptămână. Cancerul de plămâni sau cancerul mamar poate fi ținut la distanță, până la un anumit punct, prin consumarea unui pahar de vin roșu pe zi.

Vinul roșu reduce riscul mortalității și previne afecțiunile cardiovasulare

Afirmația le aparține mai multor cercetători europeni care susțin că o cantitate moderată de vin roșu are un efect protector asupra principalelor cauzelor de deces. Una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel global sunt afecțiunile cardiovasculare.

Vinul roșu ajută în primul rând la fluidizarea sângelui, scăzând nivelul colesterolului rău. Conținutul ridicat de potasiu ajută la reglarea ritmului cardiac și la scăderea presiunii arteriale în cazul persoanelor afectate de hipertensiune.

Pe lângă studiile medicale, efectul benefic al vinului roșu în prevenirea bolilor cardiovasculare poate fi „văzut” comparând statistica țărilor consumatoare de vin roșu cu cea a țărilor după incidența bolilor cardiovasculare în rândul populației. Franța este una dintre țările care se afla în topul listei marilor consumatori de vin roșu dar și în vârful clasmentului cu cea mai mică incidență a bolilor de inimă.

Vinul roșu combate inflamațiile și are efect relaxant

Consumat în exces poți uita de anumite dureri cauzate de inflamații însă vinul roșu trebuie consumat moderat pentru că are cu adevărat efecte antiinflamatorii datorită cantității importante de resveratrol.

Indirect, vinul roșu ajută și la prevenirea unor boli cauzate de inflamarea repetată a unor anumite zone ale organismului.

Polifenolul și melatonina din vinul roșu induc o stare de relaxare și îmbunătățesc calitatea somnului.

Vinul roșu previne îmbătrânirea, boala Alzheimer sau demența

Polifenolii sunt o categorie de antixidanți care previn formarea radicalilor liberi și au acțiune regenerativă asupra organismului. Dintre aceștia, resveratrolul este considerat cel mai puternic, având proprietăți anti-îmbătrânire evidente.

Tot resveratrolul este antioxidantul care ajută la menținerea sănătății creierului, ajutând la prevenirea unor boli precum Alzheimer sau demență.

Alte beneficii ale vinului roșu:

• previne apariția diabetului;

• previne apariția pietrelor la rinichi;

• previne răcelile;

• previne ateroscleroza;

• previne obezitatea;

• are efect afrodisiac;

Tipurile de vin roșu și principalele lor proprietăți

Indiferent de soiul de struguri din care este este produs vinul roșu, beneficiile acestuia sunt certe și nu diferă foarte mult de la un soi la altul însă unele sortimente de vin inclină beneficiile într-o zonă sau alta.

Pinot Noir este soiul de struguri cu cel mai mare conținut de resveratrol însă aria de cultivare a acestuia este mai restrânsă decât în cazul altor soiuri. Burgundia este una dintre regiunile în care Pinot Noir-ul este foarte cultivat. Tot aici se consideră că se produce cel mai bun vin din acest soi.

Datorită conținutului ridicat de resveratrol, acest soi de struguri este recunoscut în principal pentru:

• efectele anti-îmbătrânire;

• efectele anti-tumorale;

• efectele anti-inflamatorii;

• combaterea unor boli sau afecțiuni precum diabetul, disfuncțiile erectile, cataracta, fibroza renală sau cancerul de sân.

Shyraz și Merlot se disting de celelalte soiuri de struguri printr-o cantitate mai mare de flavonoide, una dintre cele patru clase de polifenoli, care:

• combat anumite alergii și se poate ajunge la evitarea unor boli de natură alergică precum dermatita atopică, astmul alergic sau rinita alergică;

• previn anumite afecțiuni cardiovasculare precum cardiopatia ischemică sau accidentul vascular cerebral;

• au efecte antivirale, antiinflamatorii și antitumorale.

Sagratino și Cabernet Sauvignon ies în evidență printr-o cantitate mai mare de polifenoli. Pe lângă flavonoide au și o cantitate importantă de acizi fenolici și stilbene, care au efecte antioxidante, antiinflamatorii, anti-cancer, reduc riscul de formare a chegurilor de sânge, reduc riscul de osteoporoză și reglează nivelul de glucoză din sânge și lista de beneficii poate continua.

Când e vinul roșu contraindicat

Deși este încadrat în categoria alimentelor, vinul roșu conține înainte de toate alcool. Uneori cantitatea de alcool conținută de acesta este considerabilă. Băuturile alcoolice sunt recomandate chiar de medici, dar în cantități moderate.

Există persoane cărora le este contraindicat vinul roșu, iar printre acestea se numără femeile însărcinate. Persoanele bolnave pot consuma vin roșu dar trebuie să ceară părerea unui medic pentru că pot urma un anumit tratament incompatibil cu alcoolul.

Chiar dacă vinul roșu poate preveni diabetul, persoanele care ai deja această boală trebuie să urmeze atât sfatul de mai sus, iar dacă medicul le dă voie să consume vin roșu, trebuie să îl aleagă atent pentru că unii producători pot adăuga o cantitate importantă de zahăr.

Comentarii

Sortati dupa:
Obisnuiesc sa beau vinul rosu fiert atunci cand sunt racita. De cele mai multe ori ma ajuta. Intotdeauna am fiert doar vin de la tara. Nu stiu daca cel din comert ajuta dar banuiesc ca nu e nici o diferenta. Ca sa fiu sincera, nu as fierbe un vin cumparat...
Adaugă o recenzie

Recomandari