Totul despre gin

27.11.2018
de catre King.ro
gin

Ginul este una dintre cele mai apreciate băuturi spirtoase savurate în special în sezonul cald sub forma unui gin tonic răcoritor la terasă, dar este la fel de iubit în orice anotimp, preparat corespunzător. Versatilitatea este o altă calitate de excepție a ginului, beneficiind de o paletă complexă de arome ce pot fi ușor de amestecate cu aproape orice. Deși este o băutură consumată încă din secolul al 17-lea, ginul este mereu la modă. Pe lângă ginurile englezești seci, cunoscute ultimelor generații, ne bucurăm în prezent și de alte tipuri apărute în ultimii ani peste tot în lume, care aduc arome specifice regiunilor din care provin.

Ginul este o băutură alcoolică tare, distilată din cereale, de obicei, grâu, secară sau orz, cu o concentrație de alcool de 40-45%, aromată în special cu fructe de ienupăr, dar și cu scorțișoară, anason, coajă de lămâie sau portocală, prune sălbatice sau coriandru. Se prezintă ca un lichid limpede, incolor, cu miros, buchet și gust fin caracteristic de ienupar. Este o băutură extrem de populară în Spania, Franța și Anglia.

Scurt istoric al ginului

Denumirea de gin provine din cuvântul olandez “jenever”, care înseamnă ienupăr, și are legătură cu originile acestei băuturi. Ginul își are originile în secolul al 17-lea în Olanda, unde era întâlnită în farmacii sub forma unei poțiuni din ienupăr, inventată de doctorul Franciscus Sylvius și folosită prin urmare în tratarea unor afecțiuni medicale, precum cele gastrice, renale, calculi, gută și lumbago. În timpul războiului olandez de independență, soldații englezi descoperă această băutură denumită de ei “curajul olandez”, care le dădea curaj în timpul luptei și îi scăpa de tremuratul picioarelor. La întoarcerea acasă, aceştia au adus cu ei băutura, dar ginul devine popular mai târziu abia, după încoronarea lui William al III-lea al Angliei. Legea în privința noii băuturi a fost controversată - fiecare cetățean avea dreptul să fabrice gin, dar numai după ce obținea aprobare oficială. Consumul de gin a crescut rapid, pentru că avea un preţ foarte accesibil, mai ieftin și decât berea. Doar în Londra se consumau peste 50 de milioane de litri de gin pe an. Abuzul de alcool a dus la promulgarea legii „The Gin Act”, prin care preţul ginului creștea substanțial, încercându-se astfel scăderea consumul excesiv de alcool. Efectele acestei legi nu au fost cele așteptate, iscând revolte de stradă în Londra şi o creştere a producţiei ilegale de gin cu până la 50%. Din anul 1742, ginul devine treptat băutura preferată a gentlemanilor, iar legea este anulată, dar sunt impuse taxe pentru cetățenii care doresc să fabrice această băutură. Ginul devine tot mai popular în Olanda și în țările anglo-saxone, iar în America ajunge odată cu primele colonii, unde devine extrem de populară, poate și pentru că era ușor de fabricat în casă, unde se consuma neamestecată cu altceva. În prezent ginul se bea în combinație cu alte ingrediente și băuturi sub formă de cocktailuri, cel mai cunoscut fiind ginul tonic.

Fabricarea ginului

Ginul se obține din alcool pur cu arome de ienupăr. Ingredientele din care se fabrică alcoolul diferă de la o țară la alta, astfel că în Olanda și Belgia alcoolul pentru gin se obține din vin de malț, un amestec de grâu, orz, porumb și secară, iar în Anglia se obține din grâu și secară. Modurile prin care aromele ajung în alcool sunt: prin compunere, o variantă ieftină de combinare a alcoolului cu extract de ienupăr și alte ingrediente, sau prin redistilare, metodă folosită de brandurile renumite de gin. După distilare, băutura rezultată este diluată cu apă până se obține concentrația de alcool dorită, de regulă între 40 și 45%. Majoritatea producătorilor îmbuteliază vinul obținut imediat, fără a-l învechi, dar olandezii și belgienii preferă să lase la maturizat băutura până la 2 ani, în butoaie de stejar.

Sortimente de gin

Cel mai popular sortiment de gin este London Dry Gin, obținut prin redistilarea alcoolului etilic după ce s-au adăugat plantele aromatice.

Ginul olandez (Dutch gin), numit și “jenever”, diferă mult de cel englezesc, având un conținut mai mic de alcool decât London Dry Gin și o aromă mai intensă, fiind asemănător whisky-ului. Este distilat cu orz și deseori îmbătrânit în butoaie de lemn.

Plymouth Gin este ginul compus, evoluat din jenever, mai puțin sec decât London Dry Gin și Old Tom Gin, cel mai aromat și mai dulce. Este obținut din alcool etilic și ienupăr, fără redistilare.

Sloe Gin este un sortiment de gin îndulcit, fabricat prin infuzia prunelor sau a fructelor de porumbar.

Cum se bea ginul

Ginul olandez, jenver, datorită aromelor rafinate, se bea sec, iar marii cunoscători spun că însoțește perfect heringul uscat. Old Tom Gin, Plymouth Gin, Sloe Gin, versiuni mai dulci ori mai aromate, se pot consuma și sec. Celelalte sortimente de gin se beau sub forma cocktailurilor, amestecul cu alte băuturi și ingrediente. De la clasicul mix cu apă tonică, până la celebrul Martini, barmanii au creat peste 7000 de reţete de cocktailuri pe bază de gin.

Tipuri de gin

Iată 10 branduri de gin care merită încercate datorită aromelor deosebite care le caracterizează:

Blackwood Vintage, un gin premium, de origine scoțiană, cu arome plăcute de mentă și ienupăr, obținute din ierburile insulelor Shetland, ideale pentru cocktailurile tonice de vară. Acest gin este obținut pe baza unei rețete nordice locale, care reflectă originile vikingilor din Shetland.

Citadelle, un gin produs în celebra regiune Cognac, devenit foarte popular în Europa în ultimul deceniu. Se distinge printr-un gust fin de cardamon și anason, precum și printr-o aromă florală foarte proaspătă. Citadelle a câștigat peste 60 de medalii, dintre care "Spiritul Anului" la Premiile Mondiale Spirit & Spirit din 2017, "Cel mai bun Gin din lume" și "Gin Grand Master" din Londra și o medalie de aur la Spirits Design Master 2017 pentru designul sticlei.

Gin Mare Mediterranean, un gin cu un buchet neobișnuit de arome, obținut pe baza unei rețete cu 4 ingrediente de bază, alături de ienupăr: cimbru, busuioc, rozmarin și măsline Arbequina. Acest distilat este un adevărat colecționar de climă, atitudine și mare, toate acestea concentrate în gustul original a acestei băuturi.

Monkey 47 este unul dintre cele mai apreciate ginuri în prezent. A câștigat numeroase medalii internaționale în ultimul deceniu, fiind unul dintre cele mai sofisticate și mai intrigante sortimente de gin din lume. Provine din Germania și are în compoziție 47 de plante aromatice locale, care îi conferă aromele extravagante ce l-au făcut celebru.

Larios Gin, de proveniență mediteraneană, este unul din cele mai bine cotate ginuri din lume, în Spania fiind pe primul loc în topul preferințelor. Accentele sale aromate cu fructe de ienupăr sălbatic și fructe citrice, lămâie și portocală din Marea Mediterană, fac din acestă băutură un gin cu un inconfundabil buchet. Larios este un gin popular printre consumatori datorită caracterului său mediteranean și bogatei sale istorii.

Puerto de Indias Gin este un gin premium produs într-una dintre cele mai vechi distilerii din Andaluzia, situată în orașul Carmona din provincia Sevilla. Este un gin mai intens, cu o aromă intensă de citrice, cu un caracter robust și un aspect limpede, de cristal. Notele de citricele sunt date de grapefruit, portocală și coajă de lămâie, care, alături de coriandru, aduc o atingere proaspătă simțurilor.

Beefeater Gin, un premium gin, singurul cu adevărat londonez, cu un gust proaspăt, o aromă puternică de ienupăr și note fine de ierburi aromate. Numele său provine de la gardienii Bijuteriilor Coroanei expuse în faimosul Turn al Londrei. Un gin cu o lungă și bogată tradiție - prima distilerie a lui James Burrough din Chealse, Londra, datează din 1820. Numeroase plante sunt folosite la obținerea lui, provenite din toate colțurile lumii, și prelucrate manual, în spiritul tradiției.

Gin Pitsch este un adevărat dry gin creat în Dusseldorf pe baza unei rețete parțial secretă, care conține 18 ingrediente (ierburi, ienupăr și fructe citrice). Este un gin cu un caracter blând si o personalitate aparte, mai elegant față de ginurile tradiționale. A fost recompensat cu o medalie de aur la World Spirits Awards.

Tanqueray este un gin englezesc deosebit, pur și transparent, creat doar din ingrediente atent selectate, fructele de ienupăr, coriandrul și angelica sunt doar o parte a rețetei, restul fiind păstrate secret. Gustul final este unul lung, dulce şi catifelat. Povestea acestui gin începe în Londra, unde Charles Tanqueray a pus bazele distileriei Vine Street în anul 1830, cu intenţia de a crea cel mai bun dry gin londonez. Se pare că planul i-a reușit, Tanqueray devenind pană în 1850 ginul favorit în rândul cultivatorilor de plante şi al comercianţilor din cele mai îndepărtate teritorii.

Comentarii

Nicio recenzie găsită.

Adaugă o recenzie

Recomandari