Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

Întrebări frecvente

Cum alegi un whisky bun ?

Există câteva lucruri la care poți să te uiți atunci când încerci să alegi un whisky bun:

Proveniența: whisky-ul este un produs specific fiecărei țări în parte, deci dacă ai un anumit tip de whisky în minte, ar trebui să te uiți la producătorii din acea țară. De exemplu, dacă îți place whisky-ul irlandez, ar trebui să te uiți la producătorii din Irlanda.

Metoda de producție: există mai multe metode prin care se poate produce whisky, iar fiecare metodă dă naștere unui tip diferit de whisky. De exemplu, whisky-ul malt este produs din orz maltat, în timp ce whisky-ul grain este produs din orz, secară și alte cereale.

Vârsta: whisky-ul se maturizează în butoaie de lemn, iar vârsta unui whisky se referă la perioada de timp pentru care a stat în butoi. Un whisky mai vechi este în general considerat a fi mai bun, deoarece are mai mult timp să își dezvolte aromele și gustul.

Prețul: nu întotdeauna un whisky mai scump este și mai bun. Dacă ești începător în ale whisky-ului, poți începe cu unul mai accesibil pentru a-ți da seama ce îți place și ce nu. Apoi, poți să explorezi whisky-uri mai scumpe când îți cunoști mai bine gusturile.

Recomandările altora: cere părerea prietenilor sau a experților în whisky pentru a afla care sunt whisky-urile pe care le consideră bune. Poți găsi, de asemenea, recenzii online ale diferitelor whisky-uri care te pot ajuta să alegi.

Din ce este facut whisky-ul?

Whisky-ul este un lichid alcoolic distilat din cereale fermentate, cum ar fi orzul, secara sau porumbul. În general, procesul de producție a whisky-ului constă în următoarele etape:

  1. Malțuirea: cerealele sunt înmuiate în apă pentru a face germenii să înceapă să crească, după care sunt uscate în aer liber sau într-un cuptor. Aceasta este prima etapă în producția whisky-ului malt.
  2. Măcinarea: după ce s-a uscat, orzul este măcinat într-o făină fină, cunoscută sub numele de griș.
  3. Amestecarea cu apă: grișul este amestecat cu apă pentru a forma o pastă denumită "mash".
  4. Fermentarea: mash-ul este lăsat să fermenteze pentru a produce o băutură alcoolică numită "wash".
  5. Distilarea: wash-ul este distilat pentru a obține whisky-ul brut, care are între 60% și 80% alcool.
  6. Maturarea: whisky-ul brut este transferat în butoaie de lemn pentru maturare, unde își poate dezvolta aromele și gustul. Maturarea poate dura de la câțiva ani la mai mulți zeci de ani, în funcție de tipul de whisky pe care îl produci.
  7. Diluarea: după ce a stat suficient de mult în butoi, whisky-ul este diluat cu apă pentru a ajunge la gradul de alcool dorit și apoi este filtrat pentru a elimina orice impurități.
  8. Imbutelierea: în final, whisky-ul este pus în sticle și gata de a fi vândut.
.

Cate calorii are un pahar de whisky?

Un pahar de whisky (40 ml) are în jur de 100 de calorii, în funcție de mărimea paharului și de concentrația de alcool din whisky cantitatea de calorii diferă. Este important de menționat că alcoolul în sine are multe calorii - aproximativ 7 calorii per gram -, deci băuturile alcoolice sunt destul de calorice.

De exemplu, un pahar de whisky de 50 ml cu 40% alcool are în jur de 120 de calorii, în timp ce un pahar de whisky de 50 ml cu 50% alcool are în jur de 130 de calorii.

Dacă încerci să urmezi o dietă sănătoasă sau să îți menții greutatea corporală, ar trebui să ții cont de numărul de calorii din băuturile alcoolice pe care le consumi. De obicei, este recomandat să limitezi consumul de alcool dacă încerci să slăbești.

Un whisky tanar sau unul imbatranit?

Un whisky mai vechi este în general considerat a fi mai bun, deoarece are mai mult timp să își dezvolte aromele și gustul. Maturarea whisky-ului într-un butoi de lemn poate contribui la îmbunătățirea calității acestuia, deoarece lemnul absoarbe și eliberează diverse arome în whisky în timpul procesului de maturare.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că un whisky mai tânăr este întotdeauna mai puțin bun decât unul mai vechi. Un whisky tânăr poate avea un gust proaspăt și poate fi ideal pentru a fi amestecat în cocktail-uri. De asemenea, un whisky maturat mai mult poate avea un gust mai puternic și mai complex, dar poate fi mai scump decât unul mai tânăr.

În final, alegerea unui whisky bun depinde de preferințele personale. Unii oameni preferă whisky-uri mai tinere, în timp ce alții preferă whisky-uri mai vechi și mai mature. Important este să îți găsești whisky-ul care îți place și care se potrivește cu gusturile tale.

WHISKY - WHISKEY

Cand vine vorba de whisky, vei intalni o serie de denumiri care pot da nastere unor confuzii. Cea mai mare confuzie se creeaza atunci cand pe etichetele bauturilor intalnim atat termenul WHISKY cat si termenul WHISKEY. Ambele bauturi sunt obtinute prin distilarea maltului produs din cerealele incoltite, uscate si macinate.

In principiu, atunci cand separam bautura in whisky si whiskey vorbim de fapt de o categorisire de forma si nu de una de substanta. Nu ne referim nicidecum la procesul de productie, la perioada de maturare sau la ingredientele folosite ci mai degraba la locul de provenienta.

Termenul WHISKY este folosit de producatorii scotieni, canadieni si japonezi, daca ne propunem sa ii numim pe cei mai renumiti dintre ei.

Termenul de WHISKEY, adica cu un “e” in plus, este folosit de producatorii irlandezi si americani. In afara de acestia, majoritatea tarilor folosesc termenul whisky.

Exista anumite tari sau regiuni care particularizeaza si mai mult termenii de whisky si whiskey. Spre exemplu, irlandezii isi eticheteaza bautura cu terminologia Irish Whiskey, pentru a se diferentia de ceilalti producatori de whiskey. De asemenea, scotienii folosesc terminologia Scotch Whisky, iar cei din Tennessee, SUA, pe cea de Tennessee Whiskey.

Chiar daca de data aceasta nu mai este o regula, unii producatori canadieni sau japonezi folosesc terminologiile Canadian Whisky sau Japanese Whiskey.

De cele mai multe ori, diferentele de denumire tin doar de regiunea sau statul in care bauturile sunt produse insa, uneori, anumite etichete nu pot fi insusite de producatori decat dupa indeplinirea unor reguli stabilite de niste foruri.

Iata care sunt particularitatile prin care se evidentiaza Irish Whiskey-ul, Scotch Whisky-ul, Japanese Whisky-ul si Tennessee Whiskey-ul.

Scotch Whisky

Pentru scotieni, producerea whisky-ului reprezinta o mandrie nationala. Ideea de a imparti producerea acestei bauturi cu alte natiuni nu e foarte bine receptata de producatorii scotieni. Pentru a isi diferenția whisky-urile de cele ale altor producători, s-a ajuns la denumirea de Scotch Whisky sau pur și simplu la Scotch.

Scotch Whisky nu este doar o denumire de marketing. Pentru a o putea pune pe etichetele bauturilor, producatorii trebuie sa respecte anumite reguli. Whisky-ul trebuie produs in intregime in Scotia, din orz sau grau, sa fie maturat in butoaie de maxim 700 de litri, timp de cel putin trei ani. De asemenea, legea scotiana nu permite adaugarea de arome astfel incat pentru a da anumite arome whisky-ului, scotienii il matureaza in butoaie de stejar in care au fost tinute alte bauturi.

Irish Whiskey

Irlandezii nu se raporteaza diferit la whiskey fata de scotienii. Foarte mult timp au existat rivalitati intre acestia si fiecare a incercat sa faca cel mai bun whisky. Pentru a se diferentia de ceilalti producatori din intreaga lume, irlandezi folosesc pentru bautura lor denumirea de Irish Whiskey.

Pentru ca un whiskey sa primeasca aceasta denumire trebuie sa respecte anumite reguli, care nu sunt la fel de drastice precum cele de la Scotch Whisky.

Bautura trebuie sa fie produsa in intregime in Republica Irlanda sau in Irlanda de Nord si sa fie invechita cel putin trei ani. Pentru producerea Irish Whiskey-ul se pot folosi orice cereale, in orice proportii doresc producatorii.

Japanese Whisky

De regula, whisky-ul japonez este facut la fel ca cel scotian insa nu intotdeauna este produs in intregime in Japonia. Unele malturi folosite la producerea lor sunt importate, chiar din Scotia. In mod traditional, whisky-ul japonez este distilat de cel putin doua ori si tinut la maturat cel putin trei ani.

Tennessee Whiskey

Nu difera de bourbon decat prin faptul ca este inclusa filtrarea carbunelui in procesul de post-distilare.

WHISKY

Whiskey pentru Irlanda si SUA, iar Whisky pentru restul tarilor. Whisky-ul este obținut prin distilarea malțului de orz, secara, grâu și a porumbului fermentat, urmate apoi de patru procese de producție: malțificarea, fermentația, distilarea și învechirea, procese care definesc culoarea, gustul si textura.

1
- 56%
MACALLAN
Sticla - 0.7 L
1.60807 lei 70000 lei
2
- 47%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
1.51322 lei 79999 lei
3
- 42%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
16327 lei 9499 lei
4
- 41%
BALLANTINE'S
Sticla - 0.7 L
32348 lei 19000 lei
5
- 41%
ARDBEG
Sticla - 0.7 L
75797 lei 44999 lei
6
Jim Beam Black Extra Aged - 41%
JIM BEAM
Sticla - 0.7 L
13781 lei 8199 lei
7
- 40%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
31755 lei 18999 lei
8
- 40%
ARDBEG
Sticla - 0.7 L
63334 lei 37999 lei
9
- 40%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 1 L
22403 lei 13499 lei
10
- 40%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 1 L
12096 lei 7299 lei
11
- 40%
ROE & CO
Sticla - 0.7 L
24815 lei 15000 lei
12
- 40%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
31409 lei 18999 lei
13
- 39%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
9052 lei 5499 lei
14
Jim Beam Double Oak - 38%
JIM BEAM
Sticla - 0.7 L
18495 lei 11500 lei
15
Super Produsele Săptămânii

Ofertele săptămânii

Wild Turkey Bourbon 81 Proof - 36%
WILD TURKEY
Sticla - 0.7 L
15272 lei 9699 lei
16
- 36%
GLENMORANGIE
Sticla - 0.7 L
24844 lei 15800 lei
17
- 36%
GLENMORANGIE
Sticla - 0.7 L
36595 lei 23300 lei
18
Gold Outstanding 2019

IWSC, cunoscut și sub denumirea de International Wine & Spirit Competition, stabilește standardele calității. De jumătate de secol, acest concurs internațional recunoaște și răsplătește cele mai bune vinuri și băuturi spirtoase din lume.

- 36%
GLENMORANGIE
Sticla - 0.7 L
31810 lei 20300 lei
19
The Pogues Irish Whiskey - 36%
POGUES
Sticla - 0.7 L
14875 lei 9499 lei
20
- 35%
J&B
Sticla - 1 L
9674 lei 6299 lei
21
- 34%
SINGLETON
Sticla - 0.7 L
34854 lei 22900 lei
22
- 34%
J&B
Sticla - 0.7 L
7132 lei 4699 lei
23
- 34%
GLENMORANGIE
Sticla - 0.7 L
38720 lei 25600 lei
24
- 34%
ARDBEG
Sticla - 0.7 L
41519 lei 27500 lei
25
- 34%
DOUGLAS LAING
Sticla - 0.5 L
26900 lei 17830 lei
26
- 33%
GLENFIDDICH
Sticla - 0.7 L
57953 lei 38900 lei
27
- 32%
GLENFIDDICH
Sticla - 1 L
40735 lei 27500 lei
28
- 32%
ARDBEG
Sticla - 0.7 L
33992 lei 23000 lei
29
- 32%
CAOL ILA
Sticla - 0.7 L
33493 lei 22700 lei
30
- 32%
BULLEIT
Sticla - 0.7 L
16846 lei 11500 lei
31
- 32%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
20182 lei 13799 lei
32
- 31%
GLENMORANGIE
Sticla - 0.7 L
4.66942 lei 3.19900 lei
33
- 31%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
17368 lei 11900 lei
34
- 31%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.5 L
12108 lei 8300 lei
35
Gold Outstanding 2018

IWSC, cunoscut și sub denumirea de International Wine & Spirit Competition, stabilește standardele calității. De jumătate de secol, acest concurs internațional recunoaște și răsplătește cele mai bune vinuri și băuturi spirtoase din lume.

- 31%
ABERLOUR
Sticla - 0.7 L
24799 lei 17000 lei
36
- 31%
LAGAVULIN
Sticla - 0.7 L
47943 lei 32900 lei
37
- 31%
GLENFIDDICH
Sticla - 0.7 L
55107 lei 37900 lei
38
- 31%
TALISKER
Sticla - 0.7 L
30385 lei 20900 lei
39
- 31%
CLYNELISH
Sticla - 0.7 L
36194 lei 24900 lei
40
- 31%
TALISKER
Sticla - 0.7 L
31818 lei 21900 lei
Pagina
1
/ 16 2 - 16