Aperol Spritz – un secol de istorie într-un pahar de cocktail

10.06.2021
de catre King.ro

Ideea de spritz a apărut cu mult timp înainte de cocktail-urile care îi poartă numele, și anume la începutul anilor 1800, în regiunea italiană Veneto. Aceasta era sub ocupația Imperiului Austro-Ungar, iar vizitatorii și soldații aflați în regiune găseau vinurile tradiționale mult prea tari pentru gusturile lor. Astfel, amestecau vinul cu un pic de apă („spritz” în germană). Odată cu trecerea timpului apa plată pe care o utilizau aceștia a devenit apă carbogazoasă, oferind băuturii finale un gust mai bun și crescându-i și mai tare popularitatea.

Aperolul a apărut la începutul anilor 1900, atunci când frații Luigi și Silvio Barbieri au moștenit compania de băuturi alcoolice a tatălui lor. După mai bine de 7 ani de experimente, aceștia au scos pe piață băutura curajoasă, de o culoare ce imita un apus perfect, cunoscută ca Aperol. Numele ei era inspirat din limba franceză, de la cuvântul „Apéro”, însemnând aperitiv. Rețeta originală a băuturii este utilizată chiar și în vremurile noastre, deși rămâne un secret pentru publicul larg. Un alt lucru care atrăgea publicul către această băutură era sticla, având un design inspirat din stilul „art nouveau”.

Popularitatea brandului a crescut treptat în prima jumătate a secolului 20 fiind marketat ca o băutură pentru sportivi și femei, iar în anii 1950 a luat naștere cocktail-ul Aperol Spritz de care ne bucurăm cu toții în zilele noastre. Combinația a ajuns hit în toată Italia, fiind preferată ca aperitiv pentru că era răcoritoare și reușea să stârnească pofta de mâncare a mesenilor. De atunci, aroma lui amăruie și senzația care rămâne la nivelul papilelor gustative după consum l-au transformat într-una dintre cele mai îndrăgite băuturi de către italieni.

Odată cu trecerea timpului, cocktail-ul a reușit să traverseze oceanul și să crească în popularitate în Statele Unite. În anii 2000 Grupul Campari a achiziționat brandul Aperol, iar din acel moment ideea de Aperol Spritz a luat cu asalt întreaga lume, devenind un cocktail preparat de barmani din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. La începutul lui 2017 chiar și sticla clasică, ușor de recunoscut, a Aperolului a suferit o transformare benefică, inspirată tot din stilul „art nouveau”. Astfel, odată cu aniversarea de 100 de ani a brandului Aperol, noua sticlă păstrează aspectul sinuos și litera „A” sculptată la baza gîtului sticlei, în timp ce logo-ul este înclinat la 11 grade, corespunzător cantității de alcool din interior.

Rețeta pentru cocktail-ul pe care îl iubim cu toții și îl consumăm la evenimente care mai de care mai de care mai diverse, pe tot parcursul anului, este simplă: Aperol, Prosecco și apă tonică în părți egale. Se amestecă ușor toate ingredientele și se toarnă într-un pahar plin cu gheață, alături de o felie de portocală care îi oferă aroma ușor de recunoscut oricând. Aperol Spritz este un cocktail iubit de oameni din toată lumea, iar ușurința cu care se prepară îl face perfect pentru orice eveniment. Data viitoare când aveți invitați îi puteți impresiona

Comentarii

Nicio recenzie găsită.

Adaugă o recenzie

Recomandari