PĂLINCĂ

Această băutură spirtoasă românească este acum cunoscută chiar și în Japonia. Palinca este o băutură spirtoasă care este întotdeauna prezentă la orice masă a țăranului ardelean și nu numai. Cu toate acestea, băutura spirtoasă minunată, are un conținut ridicat de alcool, cea mai bine cunoscută fiind palinca de prune tradițională.

Palinca a fost creată pentru prima dată în 1540, iar turiștii care vin acum în România, nu trebuie să plece niciodată fără a degusta un păhărel de palincă. Aceasta este consideră una dintre băuturile spirtoase tradiționale românești, dat fiind gustul său unic, precum și pentru că este 100% naturală. Palinca din Ardeal este realizată prin fermentarea alcoolică și distilarea fructelor, ajungând la un grad de acool de 65 de grade.

Dintre toate băuturile alcoolice, cele mai naturale sunt palinca și tuica. În ceea ce privește vinul, se adaugă anumite substanțe pentru a rezista, iar podgoria este pulverizată cu pesticide. Însă în palincă și țuică, nu se adaugă nimic și nu se pulverizează pesticide pe pomii fructiferi din grădinile țăranilor. Pentru ca recolta să fie adecvată, se utilizează doar îngrășăminte de origine animală, după cum declară speciliștii din Cluj.

În Ardeal, oaspeții sunt întâmpinați cu palincă în loc de cafea. Prune, mere, pere, cireșe, dude, gutui, vișine sau afine, acestea sunt doar câteva dintre fructele folosite pentru a face palinca. Pentru a face palincă se folosesc alambicuri de cupru care îi conferă aroma și gustul.

Potrivit statisticilor, palinca reprezintă 40% din consumul băuturilor alcoolice din România. Nu e de mirare că se consideră că românii, în special țăranii ardeleni, consumă un pahar mic de palincă aproape la fiecare prânz. De asemenea, nu există nunți, botezuri, aniversări, înmormântări sau alte sărbători importante care să nu includă palinca.

În satele ardelenești, în special în județele Cluj, Sălaj, Maramureș, Bihor sau Satu Mare, oaspeții sunt întâmpinați cu palinca în loc de cafea. Se spune că cea mai bună palincă de prune este făcută de țăranii din județul Satu Mare, în special de cei din zona Tara Oașului. Asta pentru ca acolo există cele mai bune si mai aromate prune. Palinca are, de asemenea, mai multe beneficii pentru organismul uman: ajută la digestie, este un ”bandaj” stomacal, iar un mic pahar din această băutură spirtoasă ameliorează durerile de dinți.

Aromă: Se simte o aromă deosebit de puternică de fructe.

Gust: Are un gust specific de prune sau alte fructe din care este realizată.

Gastronomie: Se poate servi lângă slănină, ceapă, brânză și pâine de casă.

Spirtoase tradiționale

PALINCĂ

Băutura are un miros fructat, foarte atrăgator, și un gust dulceag dat de diferitele fructe din care e produsă.

Bran Palinca de prune - 7%
BRAN
Palincă de Prune
Sticla - 0.7 L
15098 lei 14099 lei
BRAN
Palincă de Mere
Sticla - 0.7 L
11781 lei
- 8%
ZETEA
Palinca De Ardeal
Sticla - 0.5 L
6512 lei 6000 lei
ZETEA
Palinca De Caise
Sticla - 0.5 L
17136 lei
LEGENDARY DRACULA
Spirit Of Dracula Mere
Sticla - 0.5 L
13685 lei
LEGENDARY DRACULA
Eternal Dracula
Sticla - 0.7 L
23324 lei
LEGENDARY DRACULA
Potion Of Dracula
Sticla - 0.2 L
9900 lei
LEGENDARY DRACULA
Spirit Of Dracula Prune
Sticla - 0.7 L
13685 lei
LEGENDARY DRACULA
Age Of Vampires
Sticla - 0.7 L
15351 lei
ZETEA
Palinca De Visine
Sticla - 0.5 L
17136 lei
ZETEA
Palinca De Pere
Sticla - 0.5 L
17136 lei