VINURI ALBE

Există multe soiuri de struguri albi. Soiurile de vin alb sunt mult mai multe pentru că, în plus față de amestecarea diferitelor soiuri de struguri, pentru a face vinuri albe sec se folosește suc de fructe de pădure roșii și negre. Selectarea celor mai bune soiuri de vin alb nu este ușoară, iar lista celor mai populari struguri arată astfel:

Sauvignon Blanc este destul de versatil. Este cultivat în Europa, în Australia, Chile și Africa de Sud. Acest soi de struguri este utilizat ca bază pentru multe vinuri albe. De cele mai multe ori este, desigur, băutura eponimă - Sauvignon Blanc. Acest vin poate fi nu numai sec ci și demidulce. Și, de exemplu, în provincia Bordeaux, acest soi de struguri este utilizat cu succes în alte vinuri seci mixte. Franța produce cele mai bune vinuri albe Sauvignon Blanc. Sancerre La Moussiere, Sancerre Les Romains, Sancerre Generation XIX sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai bune vinuri.

Chardonnay este un soi de struguri care se poate numi cu siguranță un clasic al vinurilor albe seci. Este cultivat în întreaga lume. Cel mai adesea, aceste vinuri sunt băute imediat după îmbuteliere. Vinurile albe seci din acest soi de struguri sunt flexibile, gustul și buchetul lor fiind divers și depinzând de mulți factori.

Gruner Veltliner este un soi de struguri cu adevărat fierbinte, care crește în principal în Australia. Din acest soi se fac atât vinuri uscate cu cost redus, cât și vinuri albe care diferă în conținutul cantității de dioxid de carbon. Cele mai bune vinuri sunt cele seci si puternice care se remarca printr-un buchet complex.

Rieslingul este un soi de struguri din care se produc vinuri albe de înaltă aciditate, excelente. Nu au nevoie de expunere lungă. Astfel de vinuri sunt rareori puternice. Austria și Germania sunt părinții celor mai bune soiuri de Riesling.

Gewurztraminer este un soi de struguri care trebuie amintit de cei care abia încep să învețe nesfârșita lume viticolă. Este destul de ușor de reținut și de învățat în viitor. Acest soi este destul de greu de dezvoltat. Cele mai bune vinuri seci albe din acest strugure sunt produse în Alsacia, unde există cea mai mare cultură.

Aroma vinurilor albe

Vinul alb fin și aromat este un companion excelent pentru alimente ușoare. Acesta este fabricat din soiuri diferite de struguri, nu neapărat de culoare albă. Spre deosebire de vinul roșu, în producție nu se folosește coaja de fructe de pădure care schimbă culoarea limpede a vinului. În producția de vinuri albe vinificatorii se concentrează numai pe struguri ca materii prime. Pentru fiecare soi de struguri există condiții ideale de creștere și este importantă și rata medie de precipitații și temperatură. Vorbind despre gustul vinului alb, trebuie subliniat că acesta este dat numai de un produs natural. Numai naturalețea va da gust și miros buchetului, demn de un cunoscător. Armonia ingredientelor este foarte importantă pentru gust. Dacă un ingredient este prea vizibil și întrerupe alte gusturi, atunci vinul poate fi considerat dezechilibrat. La urma urmei, gustul vinului se schimbă de-a lungul anilor, iar după perioada de timp necesară, buchetul se poate schimba spre bine.

Vinul alb are o aromă deosebită care poate spune multe despre gradul și calitatea sa. Majoritatea vinurilor din soiul Muscat nu au arome specifice, dar aroma strugurilor din ele este foarte puternică. Spre exemplu, aroma unuia dintre cele mai renumite vinuri albe - Sauvignon Blanc, are de cele mai multe ori mirosul de fructe de pădure. De asemenea, se simt nuanțe de ierburi, în special mentă. Chardonnay, care este vinificat în butoi de stejar, dobândește aroma de vanilie. Vinurile albe din Chile, Africa de Sud, Australia și SUA, în special cele tinere, au o aromă mai strălucitoare și mai puternică decât vinurile producătorilor europeni. Vinurile tinere din aceste țări au aromă de fructe: ananas, pepene galben și altele.

Vinurile albe pot avea mai multe nuanțe

Cunoscătorii adevărați ai vinului alb studiază cu atenție un pahar de vin înainte de a-l degusta sau de a-i simți aroma. De ce? Deoarece, culoarea vinului poate spune despre băutură la fel de mult ca eticheta de pe sticlă. Există o gamă întreagă de culori caracteristice ale vinurilor albe. O nuanță palidă de galben, galben pai sau chiar verzui, arată cel mai probabil un vin tânăr din Franța sau Italia. Odată cu vârsta, culoarea vinului devine mai saturată. Vinurile învechite de Burgundia, de exemplu, ating adesea o nuanță aurie. Există o mulțime de soiuri de vin alb, precum și multe arome și gusturi.

VINURI ALBE

Vinurile albe se remarcă prin finețe și prin complexitatea de arome care ne induc subit o stare de euforie și un amalgam de trăiri greu de definit. Pot fi consumate simplu sau împreună cu alimente ușoare, cum ar fi peștele sau fructele de mare.

BRAND / PRODUCATOR
Pret
TARA DE ORIGINE
REGIUNE
TIP
CULOARE
VOLUM
DONNAFUGATA
Anthìlia
Sticla - 0.75 L
6926 lei
CASTELLO BANFI
La Pettegola Igt
Sticla - 0.75 L
5831 lei
CA DEI FRATI
I Frati Lugana Doc
Sticla - 0.75 L
7454 lei
Alira Flamma Sauvignon Blanc - 24%
ALIRA
Flamma Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3020 lei 2300 lei
CASTELLO BANFI
Principessa Gavia
Sticla - 0.75 L
5474 lei
MASI
Masianco Pinot Grigio delle Venezie DOC
Sticla - 0.75 L
6188 lei
Vinarte Domeniile  Sauvignon Blanc & Feteasca Alba - 8%
VINARTE
Domeniile Vinarte Sauvignon Blanc & Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
2737 lei 2510 lei
DOMAINE OTT
Clos Mireille Blanc de Blancs
Sticla - 0.75 L
19727 lei
DOMENIUL VLADOI
Brizza Alb
Sticla - 0.75 L
4400 lei 4399 lei
LILIAC
Young Fruity
Sticla - 0.75 L
2750 lei
LILIAC
Young Fresh
Sticla - 0.75 L
2750 lei
LILIAC
Pinot Gris
Sticla - 0.75 L
3599 lei
BUDUREASCA
Standard Fume
Sticla - 0.75 L
1953 lei
Davino Monogram Feteasca Alba - 7%
DAVINO
Monogram Fetească Albă
Sticla - 0.75 L
5900 lei 5499 lei
LA SPINETTA
Toscana Vermentino
Sticla - 0.75 L
8330 lei
TOHANI ROMANIA
Valahorum
Sticla - 0.75 L
5950 lei
Jidvei Mysterium Chardonnay & Feteasca Alba & Pinot Noir - 18%
JIDVEI
Mysterium Chardonnay & Pinot Noir
Sticla - 0.75 L
4000 lei 3300 lei
TENUTA ULISSE
Unico Pecorino
Sticla - 0.75 L
4599 lei
PURCARI
Vinohora Feteasca Alba & Chardonnay
Sticla - 0.75 L
4403 lei
VITIS METAMORFOSIS
Chardonnay
Sticla - 0.75 L
3900 lei
CRAMA LA SALINA
Issa Chardonnay
Sticla - 0.75 L
2799 lei
Tenuta Ulisse Unica Cococciola - 16%
TENUTA ULISSE
Unico Cococciola
Sticla - 0.75 L
4650 lei 3900 lei
CRAMA LA SALINA
Issa Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3650 lei
LILIAC
Nectar
Sticla - 0.375 L
6500 lei
PURCARI
Alb De Purcari
Sticla - 0.75 L
8449 lei
CRAMA LA SALINA
Issa Rhein Riesling
Sticla - 0.75 L
3042 lei
KSARA
Blanc De Blancs
Sticla - 0.75 L
5900 lei
VINCON
Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
1583 lei
Domeniul Vladoi Anca Maria Sauvignon Blanc - 3%
DOMENIUL VLADOI
Anca Maria Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3850 lei 3750 lei
BALLA GEZA
Mustoasa De Maderat
Sticla - 0.7 L
2500 lei
DOMENIUL BOGDAN
Organic Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
2975 lei
DOMENIUL BOGDAN
Organic Riesling Rhin
Sticla - 0.75 L
2975 lei
Pagina
1
/ 2