Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum

Blog

BRANDY

Incercand sa gasim cea mai simpla definitie pentru brandy putem spune despre aceasta bautura ca este un vin distilat. Din multe privinte nu se distinge foarte mult de coniac, care este o denumire protejata si despre care putem spune, tot intr-o definitie simplificata, ca este un brandy produs in regiunea Cognac din Franta. Bineinteles, nu doar aceasta este diferenta, existand si alte reguli, dar acesta este diferenta care iese cel mai usor in relief.

In timp ce coniacul se produce doar din struguri, brandy-ul poate fi produs si din alte fructe, chiar daca un brandy clasic este asociat cu strugurii. 

Denumirea vine de la cuvantul olandez brandewijn, care se poate traduce prin “vin ars”.

Cum se produce Brandy-ul

Indiferent sub ce denumire sunt comercializate, toate brandy-urile urmeaza anumite etape in producerea lor. Sucul de struguri sau de alte fructe este tinut cateva saptamani la fermentare apoi este distilat. Dupa distilare, este tinut la maturare in butoaie de stejar.

Pentru ca regulile de producere ale brandy-ului nu sunt foarte riguroase, pe piata exista atat bauturi premium cat si bauturi de o calitate mai scazuta. Cele mai bune brandy-uri sunt cele care au la baza anumite soiuri de struguri, sunt distilate de cel putin doua ori si sunt tinute la maturare cel putin doi ani, in butoaie de stejar.

Cu toate acestea, exista si branduri care sunt distilate o singura data si sunt tinute la maturare mai putin de doi ani, iar selectia fructelor care sunt tinute la fermentat nu este foarte riguroasa.

Tipuri de brandy-uri

In functie de tarile in care se produce sau de fructele care sunt tinute la fermentat, putem intalni brandy-uri sub diferite denumiri.

Vinars – este denumirea folosita in Romania pentru acest tip de bautura. 

Grappa – este denumirea italieneasca pentru brandy-ul obtinut din tescovina, adica din ceea ce ramane din stoarcerea strugurilor pentru producerea mustului.

Calvados – este denumirea brandy-ului frantuzesc produs din mere si maturat timp de doi ani pentru a ajunge la o calitate cat mai buna.

Armagnac - este un brandy frantuzesc produs dupa reguli mai stricte decat celelalte brandy-uri. Pentru a primi aceasta denumire trebui sa fie produs in regiunea cu acelasi nume din Franta si sa fie tinut la maturare in butoaie de stejar cel putin doi ani.

BRANDY

Această denumire este un diminutiv al termenului englezesc brandywine si are ca sursa cuvântul olandez brandewijn. Produsul se obține prin distilarea vinului sub diferite forme. Pe sticlele de brandy se poate trece gradul de maturare/învechire cu un număr de stele aferent anilor, cele mai uzuale fiind 3,5,sau 7 stele.

Metaxa 12 Stele - 18%
METAXA
12 Stele
Sticla - 0.7 L
15164 lei 12400 lei
VECCHIA ROMAGNA
Etichetta Nera
Sticla - 0.7 L
5845 lei
ALEXANDRION
5 Stele
Sticla - 0.7 L
4141 lei
ALEXANDRION
7 Stele
Sticla - 0.7 L
5515 lei
CARDENAL MENDOZA
Solera Gran Reserva
Sticla - 0.7 L
12450 lei
Metaxa 7 Stele - 2%
METAXA
7 Stele
Sticla - 0.7 L
8000 lei 7808 lei
VECCHIA ROMAGNA
Etichetta Nera
Sticla - 1 L
7200 lei
ALEXANDRION
7 Stele
Sticla - 1 L
7000 lei
Metaxa 7 Stele - 16%
METAXA
7 Stele
Sticla - 1 L
10647 lei 8900 lei
ALEXANDRION
5 Stele
Sticla - 1.75 L
9051 lei
Metaxa 5 Stele - 18%
METAXA
5 Stele
Sticla - 0.7 L
5860 lei 4800 lei
METAXA
5 Stele
Sticla - 1 L
7621 lei
ALEXANDRION
5 Stele
Sticla - 0.5 L
2895 lei
ALEXANDRION
5 Stele
Sticla - 1 L
5489 lei
- 2%
ALEXANDRION
5 Stele
Sticla - 0.2 L
1500 lei 1468 lei