Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum

Blog

SAUVIGNON BLANC

Sauvignon Blanc este un soi de struguri albi, originali din provincia franceză Bordeaux. Cel mai probabil, numele provine de la cuvântul sauvage - "sălbatic", deoarece strămoșul îndepărtat al soiului, era strugurele sălbatic din regiunile sud-vestice ale țării. Oenologii cred că Sauvignon este legat de speciile savaviene, care, de asemenea, cresc în Franța. Din fructele roșii moi rotunde se obține un vin de vară, ușor revigorant, în plus, soiul este folosit în amestecuri cu struguri Semillon pentru producția de vinuri de desert, de exemplu, Sauternes. Sauvignon Blanc sunt cultivați nu numai în Franța, ci și în Italia, Europa Centrală, Chile, Canada, Australia, Noua Zeelandă, America de Sud, Statele Unite ale Americii, Washington și California. Uneori, vinurile din Lumea Nouă din acest soi se numesc Fume Blanc.

Istoria soiului a început în vestul Franței, în Valea Loarei și în regiunea Bordeaux. Nu se știe exact dacă Savavinen a fost într-adevăr strămoșul strugurilor - existând o versiune pe care Sauvignon o are în legătură cu familia Carmenere, iar "părinții" lui erau Traminer și Chenin Blanc. Cu toate acestea, este absolut clar că soiul a apărut în secolele XVIII-XIX, ca rezultat al numeroaselor mutații și încrucișări, iar prima apariție a hibridului a avut loc în anii 1880, când vița de vie a fost adusă în California.

Sauvignon Blanc își formează boabele târziu, dar acestea se coc repede, într-un climat cald, dar nu fierbinte. La temperaturi prea ridicate, boabele de struguri își pierd cea mai mare parte a gustului. În funcție de climat, buchetul este predominant din note tropicale sau din plante. În regiunile mai răcoroase, vinul este proaspăt, putând simți tonurile de ardei gras, fructul pasiunii, coacăze. Atunci când vremea este caldă, aroma devine dulce și exotică, dar dacă nu se exagerează cu coacerea strugurilor, notele predominante sunt de grapefruit și piersici în cea mai mare parte.

Vintage Sauvignon Blanc nu este recoltat imediat, ci treptat, la intervale neregulate, pentru a obține fructe de diferite grade de maturitate și, prin urmare, vinuri de diferite gusturi. Nu există o singură tehnologie stabilită, vinificatorul însuși decide cum să realizeze fiecare etapă. De exemplu, atunci când se separă mustul de pielițe, se creează un vin tânăr, fermentat în butoaie de stejar sau în recipiente din oțel inoxidabil. Condițiile de fermentație depind, de asemenea, de producător: în Franța acest proces are loc la 16-18 grade, iar în Lumea Nouă temperatura poate fi mai mică. Sauvignon Blanc nu este obișnuit să îmbătrânească o perioadă lungă de timp, de vreme ce îmbătrânirea nu îi aduce beneficii, deoarece în buchet apar tonuri de mazăre și sparanghel. Cu toate acestea, există și excepții de la regulă. Unii vinificatori, dimpotrivă, îl lasă să îmbătrânească pentru a obține un vin cu note mature, decent și original, de exemplu, vinurile Pouilly-Fume și Sancerre.

Soiul Sauvignon Blanc este cultivat în climatul maritim din Bordeaux și în climatul continental (Valea Loarei). Datorită particularităților acestor regiuni, boabele nu se coc prea repede, reușind să obțină echilibrul corect de aciditate și zahăr. Terroir-ul este foarte important: din struguri crescuți pe soluri de mal, se obține un vin complex cu un buchet bogat, în timp ce rocile de cretă conferă băuturii un gust mai subtil și mai aromat. Pietricelele adaugă buchetelor arome picante, florale și minerale, în timp ce siliciul face aroma mai vie și oferă un gust lung. În cele din urmă, gresia dă strugurilor un ton afumat, "pufos".

Arome diferite

Australia. Vinul Sauvignon Blanc poate fi produs din soiul de struguri cu același nume, precum și din amestecul Sauvignon Blanc cu Semillion. În această băutură persista tonuri de piersic alb și de var, care sunt simțite în mod clar.

Chile și Brazilia. În aceste țări, soiul pur are aciditate scăzută, iar gustul este cel mai apropiat de variațiile franțuzești.

Noua Zeelandă. Sauvignon Blanc a apărut pe piața din Noua Zeelandă în anii 1990. Datorită diversității climatice, această țară oferă o linie completă de vinuri, variind de la arome de ierburi-picante, făcute din recolta târzie, până la arome tropicale bogate, din boabe de struguri precoce.

America de Nord. Principala regiune de vin din America de Nord, care produce Sauvignon Blanc, este considerat a fi statul California. Fructele locale afectează aroma excesiv de saturată, agresivă, care este netezită de îmbătrânirea în butoaie de stejar. Vinul californian are note de fructe tropicale, citrice, fructul pasiunii și pepene.

Gust: Experții vinului descriu acest soi și vinul rezultat, cu epitetul "elegant".

Gastronomie: Vinul Sauvignon Blanc este unul dintre putinele tipuri de alcool, care se combină bine cu sushi. De asemenea, face un cuplu bun gastronomic cu pește, brânză, fructe de mare, carne albă.

Sortimente vinuri

SAUVIGNON BLANC

Vinurile Sauvignon Blanc sunt corpolente și expresive, cu un echilibru perfect între tărie și aciditate. Sunt perfecte pentru gusturile nobile și potrivite pentru momentele importante.

RASOVA
Sur Mer Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
4600 lei
LILIAC
Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
4998 lei
SERVE
Vinul Cavalerului Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3000 lei
JERMANN
Sauvignon Blanc Igt Venezia Giulia
Sticla - 0.75 L
13000 lei
LILIAC
Unexpected
Sticla - 0.75 L
4046 lei
PASCAL JOLIVET
Pouilly Fume Ac
Sticla - 0.75 L
12500 lei
DOMENIUL BOGDAN
Organic Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
2975 lei
CRAMA LA SALINA
Issa Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3900 lei
NEGRINI
Muga Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
6200 lei
DOMENIUL BOGDAN
Primordial Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
5950 lei
DAVINO
Plai Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
2737 lei
Corcova Sauvignon Blanc - 6%
CORCOVA
Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3100 lei 2900 lei
ALIRA
Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3392 lei
TIEFENBRUNNER
Turmhof Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
10500 lei
Alira Flamma Sauvignon Blanc - 14%
ALIRA
Flamma Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
2559 lei 2200 lei
DOMENIUL VLADOI
Anca Maria Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3700 lei 3689 lei
ORNELLAIA
Poggio Alle Gazze Dell'ornellaia
Sticla - 0.75 L
24500 lei
SERVE
Vinul Cavalerului Rezerva Contelui Alb
Sticla - 0.75 L
3275 lei
WILD ROCK
Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
6500 lei
Lacerta Cuvee X - 10%
LACERTA WINERY
Cuvee X
Sticla - 0.75 L
7000 lei 6300 lei
CASAS DEL BOSQUE
Sauvignon Blanc Reserva
Sticla - 0.75 L
5100 lei
CRAMELE RECAS
Castel Huniade Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
1874 lei
SERVE
Terra Romana Sauvignon Blanc & Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
4200 lei
Naiada Sauvignon Blanc - 32%
DOMENIILE OSTROV
Naiada Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
2642 lei 1800 lei
NEGRINI
Premium Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3700 lei
DOMENIUL COROANEI SEGARCEA
Minima Moralia Onoare
Sticla - 0.75 L
8211 lei
SARICA NICULITEL
Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
4760 lei
CRAMA BASILESCU
Eclipse Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
2618 lei
CRAMA OPRISOR
Caloian Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
2380 lei
VITIS METAMORFOSIS
Sauvignon Blanc
Sticla - 0.75 L
3900 lei
VINARTE
Cuvee D'excellence
Sticla - 0.75 L
3927 lei
Pagina
1
/ 2