0
 
Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum

CHARDONAY

Chardonnay a devenit o varietate importantă în viile austriece abia la sfârșitul secolului trecut, chiar dacă are o lungă istorie de cultivare în țară, în special în Styria. Anterior, nu s-a făcut nicio distincție între Weiser Burgunder ( Pinot Blanc ) și Chardonnay. Chiar și statistic, ambele soiuri au fost egale cu Weiser Burgunder. În Styria, Morillon este un sinonim tradițional pentru Chardonnay. Caracteristicile ampelografice importante ale clusterelor, sunt boabele de struguri medii, dense, rotunjite, conice, verde-gălbui. La nivel genetic, Morillon este identic cu Chardonnay. Specialiștii văd o mică diferență în culoarea frunzelor și a mugurilor, iar în caracteristicile clusterelor nu există nicio diferență. Perioada de maturare este mijlocul sezonului. Soiul crește peste tot în lume și produce unele dintre cele mai scumpe vinuri. Este de asemenea utilizat ca vin de bază pentru producția de șampanie. Crește în zone calde, cu soluri adânci, care rețin bine apele și au un conținut suficient de calcar.

În funcție de gradul de maturare a strugurilor, vinurile variază de la imature, apoase și ierburi, până la coapte și puternice. Există două tipuri de vinificație - în butoaie clasice de oțel, care subliniază fructul și aciditatea plină de viață, și metoda internațională - cu fermentație malolactică și îmbătrânire în baruri. Cea mai importantă caracteristică a marelui Chardonnay este complexitatea sa, care se manifestă numai atunci când strugurii cresc în zone deosebit de bune cu soluri calcaroase. Cele mai bune exemple de complex Chardonnay provin din nordul Burgenlandului și din Styria, precum și din unele zone din Austria Inferioară și Viena. Boabele de struguri sunt fructe mici, rotunde, care sunt strânse într-o grămadă puternică. În spatele pieliței groase se află carnea suculentă, parfumată. Acest soi de struguri are un randament mediu. Cu toate acestea, pentru a obține vin de calitate superioară, randamentul este reținut în mod artificial - după aceea, vița de vie este cât mai saturată posibil cu soarele și substanțele benefice din sol.

Chardonnay este nemaipomenit și oferă fructe în aproape orice condiții. Cu toate acestea, gustul vinurilor Chardonnay depinde de mulți factori. În plus, sunt fabricate vinuri cu saturație și rezistență diferite din acest strugure. Boabele sunt baza vinurilor varietale, precum și amestecurilor și șampaniei. În exterior, soiul seamănă cu Pinot Blanc. Din acest motiv, acestea au fost adesea confundate înainte. Cu toate acestea, profesioniștii sunt conștienți de principala caracteristică care distinge două soiuri: culoarea unui Chardonnay matur este mai verde decât cea a nobilului Pinot. Poți începe să bei vin alb Chardonnay imediat după ce fermentația s-a încheiat. Dacă bei vinul în acest moment, atunci gustul va fi floral, cu o ușoară aromă. În anii '90 la modă, a fost vinul care era maturat în butoaie de stejar. Această băutură are note de fructe tropicale, fum și pâine prăjită. Gustul de Chardonnay sec depinde de următorii factori: fermentație malolactică și îmbătrânirea în butoaie.

La începutul secolului XXI, vinul imatur a fost pur și simplu condus prin lemn uscat. Această acțiune a făcut ca gustul să fie ascuțit, și, cu toate acestea, acest lucru nu se mai practică acum. Gustul băuturii este determinat de zona climatică.

Burgundia este locul de naştere al vinului alb. Sommelierii cred că în Burgundia se face referința reală Chardonnay. Cel mai adesea, producția sa poate fi observată în Appellasone Chablis . În plus, astăzi numai vinurile franțuzești ocupă poziții de lider în competițiile internaționale, formând o competiție demnă pentru vinificatorii americani și canadieni.

Aromă: În Chardonnay fără îmbătrânire în stejar, apar arome de fructe pronunțate de mere și gutui, precum și unele note tropicale. Când este fermentat sau îmbătrânit în butoaie de stejar, vinul obține arome calde îmbogățite și indicii de pâine albă, fructe uscate și stafide.

Gust: Chardonnay burgundian are un gust mineral, într-un buchet de note de fân proaspăt, de lămâie și de mere verzi. În gustul Chardonnay californian, sunt simțite tonurile de stejar, vanilie și mirodenii. Chardonnay australian combină mirosul de verdeață, note de nuci și dulciuri orientale.

Gastronomie: Vinul Chardonnay este utilizat într-o stare răcită. Există o regulă clasică - cu cât vinul este servit mai rece, cu atât gustul este mai clar. Vinurile Chardonnay nu au un gust caracteristic universal. Vinul ușor este perfect pentru fructele de mare, carnea de vită și carnea albă. Soiurile vin sunt servite la feluri de mâncare și salate proaspete de legume. În plus, Chardonnay merge bine cu nuci, măsline, pâine albă și brânzeturi.

Sortimente de vinuri

CHARDONNAY

Vinurile Chardonnay prezintă un buchet complex și elegant de arome. Notele lor fructate ies la iveală cu fiecare sticlă desfăcută, alături de o aciditate armonioasă.

La Stejari Chardonnay - 5%
CRAMELE RECAS
La Stejari Chardonnay
Sticla - 0.75 L
14875 lei 14131 lei
PURCARI
Alb De Purcari
Sticla - 0.75 L
2 șanse Sejur la Purcari
8449 lei
Cramele Recas Sole Chardonnay - 10%
CRAMELE RECAS
Sole Chardonnay
Sticla - 0.75 L
4998 lei 4498 lei
CRAMA CEPTURA
Alb De Ceptura
Sticla - 0.75 L
5355 lei
LOUIS LATOUR
Chablis 1er Cru
Sticla - 0.75 L
16065 lei
LILIAC
Chardonnay
Sticla - 0.75 L
3599 lei
BUDUREASCA
Standard Fume
Sticla - 0.75 L
1953 lei
EL EMPERADOR
Chardonnay
Sticla - 0.75 L
2368 lei
Jidvei Mysterium Chardonnay & Feteasca Alba & Pinot Noir - 20%
JIDVEI
Mysterium Chardonnay & Pinot Noir
Sticla - 0.75 L
4000 lei 3200 lei
Corcova Chardonnay - 10%
CORCOVA
Chardonnay
Sticla - 0.75 L
2900 lei 2610 lei
Petro Vaselo Maletine Doc - 4%
PETRO VASELO
Maletine Doc
Sticla - 0.75 L
7100 lei 6800 lei
Alb De Petro Vaselo - 3%
PETRO VASELO
Alb De Petro Vaselo Doc
Sticla - 0.75 L
2800 lei 2720 lei
Purcari Vinohora Feteasca Alba & Chardonnay - 9%
PURCARI
Vinohora Feteasca Alba & Chardonnay
Sticla - 0.75 L
1 șansă Sejur la Purcari
4403 lei 3999 lei
LOUIS LATOUR
Corton Charlemagne Grand Cru Blanc
Sticla - 0.75 L
61880 lei
VITIS METAMORFOSIS
Chardonnay
Sticla - 0.75 L
3900 lei
PURCARI
Cuvée de Purcari Alb Extra Brut
Sticla - 0.75 L
2 șanse Sejur la Purcari
10500 lei
PURCARI
Cuvée De Purcari Alb Brut
Sticla - 0.75 L
2 șanse Sejur la Purcari
8092 lei
PURCARI
Cuvée de Purcari Rose Brut
Sticla - 0.75 L
2 șanse Sejur la Purcari
8092 lei
SARICA NICULITEL
Cuvee 4 Sfinti
Sticla - 0.75 L
2142 lei
DOMENIILE OSTROV
Naiada Chardonnay
Sticla - 0.75 L
3500 lei
CASTELLO BANFI
Fontanelle Sant' Antimo Igt
Sticla - 0.75 L
9282 lei
KSARA
Blanc De Blancs
Sticla - 0.75 L
5900 lei
SARICA NICULITEL
Chardonnay Doc-cmd
Sticla - 0.75 L
4760 lei
CRAMELE HALEWOOD
Theia Chardonnay Doc-cmd
Sticla - 0.75 L
4959 lei
BODEGA CATENA ZAPATA
Chardonnay
Sticla - 0.75 L
7783 lei
JERMANN
Chardonnay Igt Venezia Giulia
Sticla - 0.75 L
13566 lei
MEZZACORONA CASTEL FIRMIAN
Chardonnay Doc
Sticla - 0.75 L
3485 lei
TIEFENBRUNNER
Chardonnay Castel Turmhof Doc
Sticla - 0.75 L
9025 lei
DOMAINE DU TARIQUET
Chardonnay Igp
Sticla - 0.75 L
3808 lei
CORCOVA
Reserve Chardonnay
Sticla - 0.75 L
5600 lei
GITANA
Autograf Chardonnay
Sticla - 0.75 L
4100 lei
TIEFENBRUNNER
Chardonnay Merus Doc
Sticla - 0.75 L
6740 lei
Pagina
1
/ 2