CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon este unul dintre cele mai comune, recunoscute și utilizate pe scară largă soiuri pentru prepararea de vin roșu în lume. Există cu greu o țară cu o sferă de vinificație dezvoltată, în care aceste fructe rotunde, bine împletite, să nu crească. Astăzi, podgoriile de Cabernet Sauvignon sunt situate în întreaga lume, din Canada în Liban. Soiul are un gust foarte bogat, tartinabil și greu, astfel încât, pentru a obține o băutură echilibrată, este adesea amestecat cu Merlot și Cabernet Franc. Vinul roșu Cabernet Sauvignon clasic este plin, cu un conținut ridicat de tanin și aciditate vizibilă. Într-un climat mai rece, notele de coacăze negre, piper verde, menta și cedru sunt simțite în gust, dar vinul tânăr este "dur" și atinge maturitatea completă abia după 8-10 ani de depozitare. În climatul temperat, se adaugă tonuri de cireș negru și măsline, iar în țările calde soiul dobândește un gust de "gem". Cabernet Sauvignon australian este renumit pentru culorile sale de eucalipt și mentă.

În ciuda popularității sale, Cabernet Sauvignon este un soi relativ tânăr, care a apărut în secolul al XVII-lea prin încrucișarea aleatorie dintre Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Nu în ultimul rând, popularitatea se datorează ușurinței de cultivare: Cabernet Sauvignon are o pieliță groasă, fiind relativ rezistent la clima rece, având o maturizare târziu, nu se teme de secetă și este ușor sensibil la boli.

Nu se știe sigur când numele vechi a fost înlocuit de cel nou - "Cabernet Sauvignon". Acest lucru s-a întâmplat în 1996 cu un test ADN care a pus capăt tuturor controverselor. Cu toate acestea, "părinții" lui Cabernet Sauvignon au fost cunoscuți înainte, atunci când le-a fost dată similitudinea aromei, aceleași arome de coacăze negre, lemn umed și iarbă.

Cabernet Sauvignon apare mai târziu decât alte soiuri de struguri populari - aproximativ la 1-2 săptămâni după Cabernet Franc și Merlot. Prin urmare, clima are o influență primară asupra gustului vinului rezultat. De exemplu, în podgoriile californiene nu există nicio lipsă de lumină solară și căldură, iar în Bordeaux, datorită condițiilor meteorologice instabile, uneori fructele trebuie să fie recoltate mai devreme decât se așteaptă, iar pentru a compensa deficitul, se adaugă alte vinuri. Rolul solului se estompează în fundal, dar solurile de pietriș dau un randament mai bun decât lutul și nisipul.

Cabernet Sauvignon, desigur, nu a suferit atât de multe mutații ca Pinot Noir, totuși, variațiile și rezultatele încrucişării cu alte soiuri și-au găsit locul pe piață. De exemplu, combinația cu soiul Grenache a dat Franței Marselan, iar trecerea cu un hibrid necunoscut a condus la apariția lui Sauvignon Blanc. În 1991, a fost înregistrat "cabernetul alb" sub numele de "Shalistin".

În ciuda faptului că orice vin Cabernet Sauvignon are semne recunoscute ale clasei sale, preferințele și obiceiurile personale ale vinificatorilor, au un impact imens asupra gustului băuturii. În primul rând, producătorul trebuie să decidă dacă să facă un vin "pur" sau un amestec (de obicei cu Merlot și Cabernet Franc, dar există și multe alte combinații). După oprirea celei de-a doua variante, producătorul de vinuri, determină exact momentul în care soiurile trebuie amestecate - înainte, în timpul sau după fermentație. Deseori, producătorii fermentează separat și amestecă vinurile gata preparate chiar înainte de îmbuteliere.

În mod tradițional, perioada de macerare durează 3 săptămâni. După ce macerarea este fermentată la temperaturi de până la 30 de grade, în final, vinul este maturat în butoaie de stejar. Rezultatul este un Cabernet Sauvignon foarte tanic și sec, care durează ani de îmbătrânire pentru a se înmuia puțin. Uneori, sunt adăugate ingrediente suplimentare în vin, apoi, vinul este filtrat și îmbuteliat.

Aromă: Buchetul complet conține o listă aproape nelimitată de arome: prune, tutun, piele, fructe negre și fructe de pădure, sparanghel, ghimbir, măsline, mirodenii, maroc, cedru și multe alte nuanțe care variază în funcție de regiunea îmbătrânirii și de alți factori.

Gust: Notele de coacăze negre, piper verde, menta și cedru sunt simțite în gust. Gustul este plin, cu un conținut ridicat de tanin și aciditate vizibilă.

Gastronomie: Cabernet Sauvignon este un vin greu care poate îneca gustul și aroma alimentelor ușoare, astfel că băutura este cel mai bine combinată cu carne la grătar, alimente grase, fripturi și carne afumată. Nu se recomandă servirea cu alimente picante, în plus, pastele și orezul nu vor "lega" taninurile și nu vor permite să te bucuri de vinul complet.

Sortimente de vinuri

CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon este unul dintre cele mai răspândite soiuri de struguri, exploatând o gamă cât mai variată de arome și gusturi, în funcție de terroir-ul pe care e cultivat, dar și datorită faptului că este înrudit cu numeroase alte soiuri de struguri.

BRAND / PRODUCATOR
Pret
TARA DE ORIGINE
REGIUNE
TIP
CULOARE
VOLUM
VINARTE
Castel Bolovanu
Sticla - 0.75 L
2499 lei
Vinarte Domeniile  Rose - 9%
VINARTE
Domeniile Vinarte Rose
Sticla - 0.75 L
2737 lei 2499 lei
CRAMELE RECAS
Castel Huniade Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
1726 lei
CRAMELE RECAS
Selene Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
5950 lei
TENUTA DI TRINORO
Toscana Rosso 2009
Sticla - 0.75 L
1.28520 lei
VINARTE
Soare
Sticla - 0.75 L
8330 lei
ORNELLAIA
Le Volte Dell' Ornellaia
Sticla - 0.75 L
10381 lei
TOHANI ROMANIA
PRINCIAR CABERNET SAUVIGNON
Sticla - 0.75 L
3064 lei
PURCARI
Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
3094 lei
VINARTE
Prince Matei
Sticla - 1.5 L
27965 lei
KSARA
Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
7999 lei
KSARA
CHATEAU
Sticla - 0.75 L
7850 lei
PURCARI
Rosu De Purcari
Sticla - 0.75 L
8449 lei
VINARTE
Soare
Sticla - 1.5 L
24900 lei
SARICA NICULITEL
Cabernet Sauvignon Doc-cmd
Sticla - 0.75 L
1547 lei
LACERTA WINERY
CABERNET & SHIRAZ
Sticla - 0.75 L
6900 lei
CORCOVA
CABERNET & MERLOT
Sticla - 0.187 L
900 lei
GITANA
Autograf Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
4800 lei
BUDUREASCA
Origini Cabernet Sauvignon Dulce
Sticla - 0.5 L
4000 lei
AURELIA VISINESCU
Anima Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
9928 lei
NEGRINI
Premium Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
3500 lei
PURCARI
Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.375 L
1726 lei
NEGRINI
Muga Cabernet Sauvignon
Sticla - 0.75 L
7500 lei
CORCOVA
CABERNET & MERLOT
Sticla - 0.75 L
3900 lei
Pagina
1
/ 3