Concursul se prelungește până pe 10.11.2024 Art.1. Organizatorul Campaniei Organizatorul campaniei “Comanda pachetul Hennessy VS & Hennessy VSOP NBA si poti castig...
Am crescut și ne mutăm într-un depozit mai mare! Începând cu 20.08.2024, ne găsești și în NOUL Depozit din VGP Park București (Nord), pe Șos . Linia de Centură nr.4...
Magazinul King cu numarul 3 este acum mai aproape de tine. Începând cu 28.07.2023, ne găsești și în Vitan pe șos. Mihai Bravu la nr. 462, Prosper Center În cel mai nou magazin al no...
Sauvignon Blanc este un soi de struguri albi, originali din provincia franceză Bordeaux. Cel mai probabil, numele provine de la cuvântul sauvage - "sălbatic", deoarece strămoșul îndepărtat al soiului, era strugurele sălbatic din regiunile sud-vestice ale țării. Oenologii cred că Sauvignon este legat de speciile savaviene, care, de asemenea, cresc în Franța. Din fructele roșii moi rotunde se obține un vin de vară, ușor revigorant, în plus, soiul este folosit în amestecuri cu struguri Semillon pentru producția de vinuri de desert, de exemplu, Sauternes. Sauvignon Blanc sunt cultivați nu numai în Franța, ci și în Italia, Europa Centrală, Chile, Canada, Australia, Noua Zeelandă, America de Sud, Statele Unite ale Americii, Washington și California. Uneori, vinurile din Lumea Nouă din acest soi se numesc Fume Blanc.
Istoria soiului a început în vestul Franței, în Valea Loarei și în regiunea Bordeaux. Nu se știe exact dacă Savavinen a fost într-adevăr strămoșul strugurilor - existând o versiune pe care Sauvignon o are în legătură cu familia Carmenere, iar "părinții" lui erau Traminer și Chenin Blanc. Cu toate acestea, este absolut clar că soiul a apărut în secolele XVIII-XIX, ca rezultat al numeroaselor mutații și încrucișări, iar prima apariție a hibridului a avut loc în anii 1880, când vița de vie a fost adusă în California.
Sauvignon Blanc își formează boabele târziu, dar acestea se coc repede, într-un climat cald, dar nu fierbinte. La temperaturi prea ridicate, boabele de struguri își pierd cea mai mare parte a gustului. În funcție de climat, buchetul este predominant din note tropicale sau din plante. În regiunile mai răcoroase, vinul este proaspăt, putând simți tonurile de ardei gras, fructul pasiunii, coacăze. Atunci când vremea este caldă, aroma devine dulce și exotică, dar dacă nu se exagerează cu coacerea strugurilor, notele predominante sunt de grapefruit și piersici în cea mai mare parte.
Vintage Sauvignon Blanc nu este recoltat imediat, ci treptat, la intervale neregulate, pentru a obține fructe de diferite grade de maturitate și, prin urmare, vinuri de diferite gusturi. Nu există o singură tehnologie stabilită, vinificatorul însuși decide cum să realizeze fiecare etapă. De exemplu, atunci când se separă mustul de pielițe, se creează un vin tânăr, fermentat în butoaie de stejar sau în recipiente din oțel inoxidabil. Condițiile de fermentație depind, de asemenea, de producător: în Franța acest proces are loc la 16-18 grade, iar în Lumea Nouă temperatura poate fi mai mică. Sauvignon Blanc nu este obișnuit să îmbătrânească o perioadă lungă de timp, de vreme ce îmbătrânirea nu îi aduce beneficii, deoarece în buchet apar tonuri de mazăre și sparanghel. Cu toate acestea, există și excepții de la regulă. Unii vinificatori, dimpotrivă, îl lasă să îmbătrânească pentru a obține un vin cu note mature, decent și original, de exemplu, vinurile Pouilly-Fume și Sancerre.
Soiul Sauvignon Blanc este cultivat în climatul maritim din Bordeaux și în climatul continental (Valea Loarei). Datorită particularităților acestor regiuni, boabele nu se coc prea repede, reușind să obțină echilibrul corect de aciditate și zahăr. Terroir-ul este foarte important: din struguri crescuți pe soluri de mal, se obține un vin complex cu un buchet bogat, în timp ce rocile de cretă conferă băuturii un gust mai subtil și mai aromat. Pietricelele adaugă buchetelor arome picante, florale și minerale, în timp ce siliciul face aroma mai vie și oferă un gust lung. În cele din urmă, gresia dă strugurilor un ton afumat, "pufos".
Australia. Vinul Sauvignon Blanc poate fi produs din soiul de struguri cu același nume, precum și din amestecul Sauvignon Blanc cu Semillion. În această băutură persista tonuri de piersic alb și de var, care sunt simțite în mod clar.
Chile și Brazilia. În aceste țări, soiul pur are aciditate scăzută, iar gustul este cel mai apropiat de variațiile franțuzești.
Noua Zeelandă. Sauvignon Blanc a apărut pe piața din Noua Zeelandă în anii 1990. Datorită diversității climatice, această țară oferă o linie completă de vinuri, variind de la arome de ierburi-picante, făcute din recolta târzie, până la arome tropicale bogate, din boabe de struguri precoce.
America de Nord. Principala regiune de vin din America de Nord, care produce Sauvignon Blanc, este considerat a fi statul California. Fructele locale afectează aroma excesiv de saturată, agresivă, care este netezită de îmbătrânirea în butoaie de stejar. Vinul californian are note de fructe tropicale, citrice, fructul pasiunii și pepene.
Gust: Experții vinului descriu acest soi și vinul rezultat, cu epitetul "elegant".
Gastronomie: Vinul Sauvignon Blanc este unul dintre putinele tipuri de alcool, care se combină bine cu sushi. De asemenea, face un cuplu bun gastronomic cu pește, brânză, fructe de mare, carne albă.