Un nou concept de magazin cu băuturi și tutun: King - Alexandru Constantinescu 2, (Piața Domenii). peste 500 etichete aceleași prețuri cu magazinul online consultanță pentru alegerea cel...
Primul magazin King.ro din București și-a deschis porțile pe 20 decembrie 2021, de atunci te așteptăm cu o gama variată de produse și oferte. Dacă nu ne-ai trecut pragul până acum treb...
Ideea de spritz a apărut cu mult timp înainte de cocktail-urile care îi poartă numele, și anume la începutul anilor 1800, în regiunea italiană Veneto. Aceasta era sub ocupația Imperiului Aus...
Tămâioasa Românească este una dintre cele mai populare soiuri aromatice locale de struguri, din care se fac atât vinuri dulci cu potențial foarte bun de îmbătrânire, cât și vinuri tinere și proaspete cu aromă de fructe exotice. Tămâioasă Românească este un soi de struguri cu o tradiție de peste 2000 de ani în România. Deși originea sa este incertă, se știe că strugurii provin din sudul Greciei, din familia Muscat și este unul dintre cele mai vechi soiuri din lume.
În antichitate, vinurile Muscat au fost cele mai apreciate din toate țările situate în bazinul mediteranean. Mai mult decât atât, ambele vinuri - care în acel moment erau transportate în amfore, precum și butașii de viță de vie, erau considerate valute în practicile comerciale. În România, soiul de struguri a fost introdus de coloniștii grecii care făceau comerț în porturile orașelor de la Dunăre și Marea Neagră, care s-au dezvoltat exponențial în timpul domniei lui Burebista, primul rege al dacilor ( 82-44 î.Hr.). De asemenea, din această perioadă datează numele strugurilor proveniți din cuvântul latin Thymanea, care se traduce ca "tămâie", datorită caracterului său aromatic.
Inițial, strugurii au fost plantați pentru prima dată cu rezultate foarte bune în regiunea viticolă Drăgășani. Ulterior, Tămâioasa Românească "a migrat" spre podgoria Dealul Mare, și, de asemenea, în podgoria Cotnari , unde a devenit parte a faimosului asamblu al regiunii, alături de Frâguță, Fetească Albă și Grasă de Cotnari. Ca varietate aromatică provenind din familia Muscat, Tămâioasa Românească este deseori confundată cu Muscat Ottonel.
Tămâioasa Românească este o plantă relativ viguroasă, cu struguri cu recoltare târzie, cu o cantitate mare de zahăr acumulată. Planta este sensibilă la îngheț (-18 grade C / -04 grade F), secetă, umiditate excesivă și boli. Are o productivitate scăzută (5-8 t / ha) și este răspândită în aproape toate podgoriile din România.
Tămâioasa Românească este cultivată pe o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare, în special pe podgoriile Drăgășani, Mehedinți, Ștefănești-Argeș, Dealul Mare, Pietroasele, Murfatlar și Cotnari. Datorită acumulării mari de zahăr, din acest soi de struguri se produc vinuri aromate pentru desert cu un potențial de îmbătrânire foarte bun.
Aromă: Are o aromă inconfundabilă de fagure, flori de tei, salcâm, trandafiri albi, busuioc și tămâie.
Gust: În gust Tămâioasa Românească este un vin sec, care impresionează cu corpul său delicat, prospețime și arome tipice.
Gastronomie: Se potrivește bine cu deserturi pe baza de ciocolată sau cafea, prajitura Tiramisu.
Sortimente de vin
Tămâioasa Românească este unul dintre cele mai valoroase soiuri autohtone de struguri. Vinurile obținute sunt superioare, aromate și echilibrate.