Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum

Blog

TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ

Tămâioasa Românească este una dintre cele mai populare soiuri aromatice locale de struguri, din care se fac atât vinuri dulci cu potențial foarte bun de îmbătrânire, cât și vinuri tinere și proaspete cu aromă de fructe exotice. Tămâioasă Românească este un soi de struguri cu o tradiție de peste 2000 de ani în România. Deși originea sa este incertă, se știe că strugurii provin din sudul Greciei, din familia Muscat și este unul dintre cele mai vechi soiuri din lume.

În antichitate, vinurile Muscat au fost cele mai apreciate din toate țările situate în bazinul mediteranean. Mai mult decât atât, ambele vinuri - care în acel moment erau transportate în amfore, precum și butașii de viță de vie, erau considerate valute în practicile comerciale. În România, soiul de struguri a fost introdus de coloniștii grecii care făceau comerț în porturile orașelor de la Dunăre și Marea Neagră, care s-au dezvoltat exponențial în timpul domniei lui Burebista, primul rege al dacilor ( 82-44 î.Hr.). De asemenea, din această perioadă datează numele strugurilor proveniți din cuvântul latin Thymanea, care se traduce ca "tămâie", datorită caracterului său aromatic.

Inițial, strugurii au fost plantați pentru prima dată cu rezultate foarte bune în regiunea viticolă Drăgășani. Ulterior, Tămâioasa Românească "a migrat" spre podgoria Dealul Mare, și, de asemenea, în podgoria Cotnari , unde a devenit parte a faimosului asamblu al regiunii, alături de Frâguță, Fetească Albă și Grasă de Cotnari. Ca varietate aromatică provenind din familia Muscat, Tămâioasa Românească este deseori confundată cu Muscat Ottonel.

Tămâioasa Românească este o plantă relativ viguroasă, cu struguri cu recoltare târzie, cu o cantitate mare de zahăr acumulată. Planta este sensibilă la îngheț (-18 grade C / -04 grade F), secetă, umiditate excesivă și boli. Are o productivitate scăzută (5-8 t / ha) și este răspândită în aproape toate podgoriile din România.

Tămâioasa Românească este cultivată pe o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare, în special pe podgoriile Drăgășani, Mehedinți, Ștefănești-Argeș, Dealul Mare, Pietroasele, Murfatlar și Cotnari. Datorită acumulării mari de zahăr, din acest soi de struguri se produc vinuri aromate pentru desert cu un potențial de îmbătrânire foarte bun.

Aromă: Are o aromă inconfundabilă de fagure, flori de tei, salcâm, trandafiri albi, busuioc și tămâie.

Gust: În gust Tămâioasa Românească este un vin sec, care impresionează cu corpul său delicat, prospețime și arome tipice.

Gastronomie: Se potrivește bine cu deserturi pe baza de ciocolată sau cafea, prajitura Tiramisu.

Sortimente de vin

TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ

Tămâioasa Românească este unul dintre cele mai valoroase soiuri autohtone de struguri. Vinurile obținute sunt superioare, aromate și echilibrate.


DOMENIUL VLADOI
Brizza Alb
Sticla - 0.75 L
4349 lei
AURELIA VISINESCU
Artisan Tamaioasa Romaneasca
Sticla - 0.75 L
4550 lei
BUDUREASCA
Origini Oro Manisa
Sticla - 0.75 L
6289 lei
COTNARI
Colocviu La Roma
Sticla - 0.75 L
3000 lei
BUDUREASCA
Bristena Tămâioasă Românească
Sticla - 0.75 L
2800 lei
CRAMA OPRISOR
Tămâioasă Românească
Sticla - 0.75 L
3987 lei
Prince Stirbey Tamaioasa Romaneasca - 6%
PRINCE STIRBEY
Tamaioasa Romaneasca
Sticla - 0.75 L
5400 lei 5100 lei
COTNARI
Zaz Tamaioasa Romaneasca Demisec Doc-cmd
Sticla - 0.75 L
1450 lei
Cramele Halewood Floare De Luna Tamaioasa Romaneasca Doc-cmd - 2%
CRAMELE HALEWOOD
Floare De Luna Tamaioasa Romaneasca Doc-cmd
Sticla - 0.75 L
3035 lei 2975 lei
BUDUREASCA
Premium Tamaioasa Romaneasca
Sticla - 0.75 L
3520 lei
VINARTE
Castel Starmina Tamaioasa Romaneasca
Sticla - 0.75 L
1815 lei
COTNARI
Domenii Tamaioasa Romaneasca
Sticla - 0.75 L
2500 lei
Prince Stirbey Tamaioasa Romaneasca - 5%
PRINCE STIRBEY
Tamaioasa Romaneasca
Sticla - 0.75 L
6200 lei 5900 lei