Un nou concept de magazin cu băuturi și tutun: King - Barbu Vacarescu 102, Bucuresti, 020283 (102 The Adress). peste 2500 etichete prețuri similare cu magazinul online consultanță pentru a...
Ideea de spritz a apărut cu mult timp înainte de cocktail-urile care îi poartă numele, și anume la începutul anilor 1800, în regiunea italiană Veneto. Aceasta era sub ocupația Imperiului Aus...
Nu există fotografie de petrecere din anii 1990 în care cel puțin o persoană să nu țină în mână un pahar superb, de formă conică, plin cu o băutură care a devenit, în timp, emblema pet...
Este de la sine înțeles că numai un miracol ar fi putut crea un astfel de loc binecuvântat ca Sâmburești, în această lume. Protejat de amenințările diferitelor vremuri de către pereții munților Carpați și de râul Olt ca un străjer, care se află la picioarele domeniilor Sâmburești, se întinde ușor pe un teren minunat fertil. Acest teren a fost locuit din cele mai vechi timpuri, iar numele în sine ne spune că aici au crescut livezi nepreţuite.
Sâmburești este amintit glorios în istorie. Numele Sâmburești datează de patru sute de ani în urmă, când a fost găsit în posesia lui Theodosie Rudeanu, un mare boier, logoteu, istoric, diplomat și strateg, fiind mâna dreaptă a lui Mihai Viteazul. Este descris în breviar, că vinul a fost produs încă din 1638, descriind subtilitățile someliere ale paharului.
De-a lungul anilor, acest ținut a avut proprietari notabili: nepotul lui Dan Danilovici, Matei Basarab, apoi ginerele lui Constantin Brâncoveanu și, în jurul anului 1800, a devenit proprietatea lui Brătianu. Această epocă a fost favorabilă, pentru ca domeniile Sâmburești să devină o adevărată legendă. Marea realizare a venit după 1945, atunci când perioada era plină de lipsuri și deficiențe, vinul Sâmburești devenind o răsplată reală pentru oameni.
Vinurile Sâmburești și-au câștigat recunoașterea la concursuri internaționale, fiind considerat printre cele mai bune vinuri roșii din lume. Prima premiere a vinului Sâmburești a avut loc în Paris în 1891. Profesorul J. Roger, expertul care a selectat vinurile românești care au participat la Expoziția de la Paris din 1937, a observat că Vinurile Sauvignon din recolta din 1925 aveau o culoare rubinică specială și un gust excelent de ienupăr. În "Les vins de France et d'ailleurs", în 1939, Pierre Andrieux a spus că vinul roșu de la Sâmburești arăta ca "sângele de bou".
Cu ocazia Concursului Internațional care a avut loc în fosta RDG, 1961, cele patru probe prezentate au câștigat patru medalii de aur. În Tbilisi, Ljubljana, Leipzig, vinurile roșii Sâmburești au câștigat 28 de medalii de aur și 16 medalii de argint. În Budapesta, Moscova, Paris și Bordeaux, au câștigat 16 medalii de aur și 12 medalii de argint. La cel de-al 7-lea Concurs Internațional de Vinuri organizat în URGUP-Turcia în perioada 21-29 mai 1973, trei din cele cinci probe prezentate au câștigat medalii de aur, iar celelalte două medalii de argint.
Adevăratul rege al vinurilor albe este Chardonnay de Sâmburești care se remarcă prin culoarea veselă și luminoasă galben-aurie, devenind memorabil datorită aromei tandre și discrete de vanilie, a miresmei florilor de pomi fructiferi și onctuozității de migdale care persistă.
Aromă. Un parfum de mere și caise care sunt bine coapte în galben auriu. Parfumul de vanilie și migdale se potrivește cu mirosul de fructe datorat îmbătrânirii în baril.
Gust. În gust se simte o aciditate bună și un finisaj mai lung.
Gastronomie. Veselia culorii și a gustului este întrecută doar de plăcerea de a-l avea la mese ușoare, cu preparate culinare de pui, pește și fructe de mare, servit rece.
Vinuri românești
Vinurile Sâmburești sunt unele dintre cele mai apreciate din România. Notele de fructe exotice se îmbină cu cele vegetale și florale, iar rezultatul final este un vin complet.