Blog

FETEASCA ALBA

Feteasca Albă este un soi de struguri utilizat în multe părți ale Europei de Est, în special în România, dar și în Moldova, Ungaria, Bulgaria și Ucraina. Fetească înseamnă "fecioară" în limba română sau Fecioara Alba, care se referă la culoarea strugurilor. Feteasca Alba este forma primordiala a soiului de struguri Fetească, din care se crede ca celelalte doua, adică Fetească Regală și Fetească Neagră, au evoluat. În ciuda acestui fapt, Feteasca Regala este cea mai răspândită dintre cele două, deoarece vinurile sale au o complexitate mai mare. Din Fetească Albă se fac face vinuri seci, aromate cu fructe pietroase și arome tropicale. Poate fi folosit și pentru producția de vinuri dulci și spumante și uneori este amestecat cu alte soiuri locale, cum ar fi Grasa de Cotnari.

În timp ce nivelul de zahăr din Fetească Albă îl face bine adaptat producției de vin dulce, în perioadele mai calde, strugurii se luptă adesea pentru a-și menține nivelurile dorite de aciditate. În România, soiul de struguri Fetească Albă, se descurcă bine în climatul rece continental al Transilvaniei, acolo unde este plantată cel mai mult.

Se crede că Feteasca Albă se aseamănă cu soiul de struguri ca Fetească Albă din Ungaria, deoarece cele două au calități ampelografice comune și ambele nume de struguri înseamnă un lucru similar. Însă, testele ADN recente au respins această teorie, sugerând că cele două nu sunt deloc strâns legate între ele.

Feteasca Albă se remarcă nu numai datorită aromelor, ci și datorită faptului că acestea se caracterizează prin finețe și echilibrul deosebit.

Vinurile, în funcție de modul în care au fost macerate, pot să fie vinuri imediat gata pentru consum, sau pot să fie vinuri care trebuie să se maturizeze timp de câteva luni în butoaie de lemn sau de sticlă, înainte de a fi introduse pe piață, caz în care pot fi în vârstă de mai mulți ani.

Aromă: Se simte o aromă de flori sălbatice, fân și caise coapte

Gust: Gustul este echilibrat și fin, cu note de citrice și flori de tei.

Gastronomie: Merge bine cu carne albă, pește, poate fi un aperitiv sau poate fi servit cu pâine și feluri de mâncare ușor picante.

Sortimente de vin

FETEASCĂ ALBĂ

Vinurile din Fetească Albă reușesc să surprindă prin finețea prin care dau dovadă și prin echilibrul dintre tărie și aromele desăvârșite.

BRAND / PRODUCATOR
Pret
TARA DE ORIGINE
REGIUNE
TIP
CULOARE
VOLUM
LILIAC
Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
3599 lei
Davino Monogram Feteasca Alba - 7%
DAVINO
Monogram Fetească Albă
Sticla - 0.75 L
5900 lei 5499 lei
Jidvei Mysterium Chardonnay & Feteasca Alba & Pinot Noir - 18%
JIDVEI
Mysterium Chardonnay & Pinot Noir
Sticla - 0.75 L
4000 lei 3300 lei
PURCARI
Vinohora Feteasca Alba & Chardonnay
Sticla - 0.75 L
4403 lei
COTNARI
Colocviu La Atena
Sticla - 0.75 L
3000 lei
VINCON
Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
1583 lei
BUCIUM
Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
7965 lei
S.E.R.V.E
Terra Romana Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
3950 lei
COTNARI
Domenii Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
2500 lei
COTNARI
Bag In Box Feteasca Alba
Bag In Box 10 L
+ 10 lei extra transport
8000 lei
VINCON
Comoara Pivnitei Feteasca Alba Doc-cmd
Sticla - 0.75 L
5355 lei
Tohani Romania Mosia De La Tohani Feteasca Alba - 9%
TOHANI ROMANIA
Mosia De La Tohani Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
2202 lei 1999 lei
BUDUREASCA
Standard Feteasca Regala
Sticla - 0.75 L
2050 lei
Jidvei Owner's Choice Maria Feteasca Alba - 18%
JIDVEI
Owners Choice Maria Feteasca Alba
Sticla - 0.75 L
6000 lei 4900 lei