În perioada 1 septembrie - 1 decembrie 2020 King.ro a organizat un sondaj, pentru a afla preferințele românilor în materie de bâuturi spirtoase. Sondajul a fost efectuat atât pe Facebook cât ...
Orice cumparator de Highland Park in perioada 15.06.2020 – 19.07.2020 va primi automat un email cu link catre degustarea online exclusiva cu ambasadorul brandului, Martin Markvardsen! Bio Martin...
În perioada 1 Iunie – 1 Iulie se desfășura campania “Takamaka Paradise”. Takamaka invită un client norocos să le fie oaspete și să descopere orizonturile nemărginite ale insulelor S...
Cand vine vorba de whisky, vei intalni o serie de denumiri care pot da nastere unor confuzii. Cea mai mare confuzie se creeaza atunci cand pe etichetele bauturilor intalnim atat termenul WHISKY cat si termenul WHISKEY. Ambele bauturi sunt obtinute prin distilarea maltului produs din cerealele incoltite, uscate si macinate.
In principiu, atunci cand separam bautura in whisky si whiskey vorbim de fapt de o categorisire de forma si nu de una de substanta. Nu ne referim nicidecum la procesul de productie, la perioada de maturare sau la ingredientele folosite ci mai degraba la locul de provenienta.
Termenul WHISKY este folosit de producatorii scotieni, canadieni si japonezi, daca ne propunem sa ii numim pe cei mai renumiti dintre ei.
Termenul de WHISKEY, adica cu un “e” in plus, este folosit de producatorii irlandezi si americani. In afara de acestia, majoritatea tarilor folosesc termenul whisky.
Exista anumite tari sau regiuni care particularizeaza si mai mult termenii de whisky si whiskey. Spre exemplu, irlandezii isi eticheteaza bautura cu terminologia Irish Whiskey, pentru a se diferentia de ceilalti producatori de whiskey. De asemenea, scotienii folosesc terminologia Scotch Whisky, iar cei din Tennessee, SUA, pe cea de Tennessee Whiskey.
Chiar daca de data aceasta nu mai este o regula, unii producatori canadieni sau japonezi folosesc terminologiile Canadian Whisky sau Japanese Whiskey.
De cele mai multe ori, diferentele de denumire tin doar de regiunea sau statul in care bauturile sunt produse insa, uneori, anumite etichete nu pot fi insusite de producatori decat dupa indeplinirea unor reguli stabilite de niste foruri.
Iata care sunt particularitatile prin care se evidentiaza Irish Whiskey-ul, Scotch Whisky-ul, Japanese Whisky-ul si Tennessee Whiskey-ul.
Pentru scotieni, producerea whisky-ului reprezinta o mandrie nationala. Ideea de a imparti producerea acestei bauturi cu alte natiuni nu e foarte bine receptata de producatorii scotieni. Pentru a isi diferenția whisky-urile de cele ale altor producători, s-a ajuns la denumirea de Scotch Whisky sau pur și simplu la Scotch.
Scotch Whisky nu este doar o denumire de marketing. Pentru a o putea pune pe etichetele bauturilor, producatorii trebuie sa respecte anumite reguli. Whisky-ul trebuie produs in intregime in Scotia, din orz sau grau, sa fie maturat in butoaie de maxim 700 de litri, timp de cel putin trei ani. De asemenea, legea scotiana nu permite adaugarea de arome astfel incat pentru a da anumite arome whisky-ului, scotienii il matureaza in butoaie de stejar in care au fost tinute alte bauturi.
Irlandezii nu se raporteaza diferit la whiskey fata de scotienii. Foarte mult timp au existat rivalitati intre acestia si fiecare a incercat sa faca cel mai bun whisky. Pentru a se diferentia de ceilalti producatori din intreaga lume, irlandezi folosesc pentru bautura lor denumirea de Irish Whiskey.
Pentru ca un whiskey sa primeasca aceasta denumire trebuie sa respecte anumite reguli, care nu sunt la fel de drastice precum cele de la Scotch Whisky.
Bautura trebuie sa fie produsa in intregime in Republica Irlanda sau in Irlanda de Nord si sa fie invechita cel putin trei ani. Pentru producerea Irish Whiskey-ul se pot folosi orice cereale, in orice proportii doresc producatorii.
De regula, whisky-ul japonez este facut la fel ca cel scotian insa nu intotdeauna este produs in intregime in Japonia. Unele malturi folosite la producerea lor sunt importate, chiar din Scotia. In mod traditional, whisky-ul japonez este distilat de cel putin doua ori si tinut la maturat cel putin trei ani.
Nu difera de bourbon decat prin faptul ca este inclusa filtrarea carbunelui in procesul de post-distilare.
Whiskey pentru Irlanda si SUA, iar Whisky pentru restul tarilor. Whisky-ul este obținut prin distilarea malțului de orz, secara, grâu și a porumbului fermentat, urmate apoi de patru procese de producție: malțificarea, fermentația, distilarea și învechirea, procese care definesc culoarea, gustul si textura.