Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

WHISKY - WHISKEY

Cand vine vorba de whisky, vei intalni o serie de denumiri care pot da nastere unor confuzii. Cea mai mare confuzie se creeaza atunci cand pe etichetele bauturilor intalnim atat termenul WHISKY cat si termenul WHISKEY. Ambele bauturi sunt obtinute prin distilarea maltului produs din cerealele incoltite, uscate si macinate.

In principiu, atunci cand separam bautura in whisky si whiskey vorbim de fapt de o categorisire de forma si nu de una de substanta. Nu ne referim nicidecum la procesul de productie, la perioada de maturare sau la ingredientele folosite ci mai degraba la locul de provenienta.

Termenul WHISKY este folosit de producatorii scotieni, canadieni si japonezi, daca ne propunem sa ii numim pe cei mai renumiti dintre ei.

Termenul de WHISKEY, adica cu un “e” in plus, este folosit de producatorii irlandezi si americani. In afara de acestia, majoritatea tarilor folosesc termenul whisky.

Exista anumite tari sau regiuni care particularizeaza si mai mult termenii de whisky si whiskey. Spre exemplu, irlandezii isi eticheteaza bautura cu terminologia Irish Whiskey, pentru a se diferentia de ceilalti producatori de whiskey. De asemenea, scotienii folosesc terminologia Scotch Whisky, iar cei din Tennessee, SUA, pe cea de Tennessee Whiskey.

Chiar daca de data aceasta nu mai este o regula, unii producatori canadieni sau japonezi folosesc terminologiile Canadian Whisky sau Japanese Whiskey.

De cele mai multe ori, diferentele de denumire tin doar de regiunea sau statul in care bauturile sunt produse insa, uneori, anumite etichete nu pot fi insusite de producatori decat dupa indeplinirea unor reguli stabilite de niste foruri.

Iata care sunt particularitatile prin care se evidentiaza Irish Whiskey-ul, Scotch Whisky-ul, Japanese Whisky-ul si Tennessee Whiskey-ul.

Scotch Whisky

Pentru scotieni, producerea whisky-ului reprezinta o mandrie nationala. Ideea de a imparti producerea acestei bauturi cu alte natiuni nu e foarte bine receptata de producatorii scotieni. Pentru a isi diferenția whisky-urile de cele ale altor producători, s-a ajuns la denumirea de Scotch Whisky sau pur și simplu la Scotch.

Scotch Whisky nu este doar o denumire de marketing. Pentru a o putea pune pe etichetele bauturilor, producatorii trebuie sa respecte anumite reguli. Whisky-ul trebuie produs in intregime in Scotia, din orz sau grau, sa fie maturat in butoaie de maxim 700 de litri, timp de cel putin trei ani. De asemenea, legea scotiana nu permite adaugarea de arome astfel incat pentru a da anumite arome whisky-ului, scotienii il matureaza in butoaie de stejar in care au fost tinute alte bauturi.

Irish Whiskey

Irlandezii nu se raporteaza diferit la whiskey fata de scotienii. Foarte mult timp au existat rivalitati intre acestia si fiecare a incercat sa faca cel mai bun whisky. Pentru a se diferentia de ceilalti producatori din intreaga lume, irlandezi folosesc pentru bautura lor denumirea de Irish Whiskey.

Pentru ca un whiskey sa primeasca aceasta denumire trebuie sa respecte anumite reguli, care nu sunt la fel de drastice precum cele de la Scotch Whisky.

Bautura trebuie sa fie produsa in intregime in Republica Irlanda sau in Irlanda de Nord si sa fie invechita cel putin trei ani. Pentru producerea Irish Whiskey-ul se pot folosi orice cereale, in orice proportii doresc producatorii.

Japanese Whisky

De regula, whisky-ul japonez este facut la fel ca cel scotian insa nu intotdeauna este produs in intregime in Japonia. Unele malturi folosite la producerea lor sunt importate, chiar din Scotia. In mod traditional, whisky-ul japonez este distilat de cel putin doua ori si tinut la maturat cel putin trei ani.

Tennessee Whiskey

Nu difera de bourbon decat prin faptul ca este inclusa filtrarea carbunelui in procesul de post-distilare.

WHISKY

Whiskey pentru Irlanda si SUA, iar Whisky pentru restul tarilor. Whisky-ul este obținut prin distilarea malțului de orz, secara, grâu și a porumbului fermentat, urmate apoi de patru procese de producție: malțificarea, fermentația, distilarea și învechirea, procese care definesc culoarea, gustul si textura.

1
- 15%
JOHNNIE WALKER
0.7
40854 lei 34900 lei
2
- 21%
JOHNNIE WALKER
0.7
7509 lei 5900 lei
3
- 26%
JOHNNIE WALKER
0.7
14877 lei 10999 lei
4
- 15%
LOCH LOMOND
0.7
23278 lei 19900 lei
5
- 14%
LABEL 5
0.7
4639 lei 3999 lei
6
HIGH COMMISIONER
0.7
4399 lei
7
GLEN GARRY
0.7
4400 lei
8
TAMDHU
0.7
19900 lei
10
- 14%
PIG'S NOSE
0.7
8111 lei 6999 lei
11
- 17%
SMOKEHEAD
0.7
20380 lei 16900 lei
12
ARRAN
Sticla - - 0.7 L
22900 lei
13
BLANTON'S
Sticla - 0.7 L
79900 lei
14
WILLETT
Sticla - 0.7 L
40900 lei
15
- 22%
CARDHU
Sticla - 0.7 L
57464 lei 44900 lei
16
- 39%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
34554 lei 21000 lei
17
- 39%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
34554 lei 21000 lei
18
- 37%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
33500 lei 21000 lei
19
- 14%
BALLANTINE'S
Sticla - 0.7 L
8209 lei 7100 lei
20
GLENFIDDICH
0.7
20200 lei
21
BENCHMARK
0.7
5900 lei
23
- 10%
ABERLOUR
Sticla - 0.7 L
25546 lei 22999 lei
24
JIM BEAM
Sticla - 1 L
8200 lei
25
- 11%
OBAN
Sticla - 0.7 L
31276 lei 27900 lei
26
- 14%
GLENKINCHIE
Sticla - 0.7 L
20839 lei 17900 lei
27
Gold Outstanding 2019

IWSC, cunoscut și sub denumirea de International Wine & Spirit Competition, stabilește standardele calității. De jumătate de secol, acest concurs internațional recunoaște și răsplătește cele mai bune vinuri și băuturi spirtoase din lume.

- 11%
GLENLIVET
Sticla - 0.7 L
36960 lei 32900 lei
28
- 20%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
19825 lei 15800 lei
29
- 33%
JOHNNIE WALKER
Sticla - 0.7 L
16038 lei 10800 lei
30
Teeling Small Batch - 20%
TEELING
Sticla - 0.7 L
13566 lei 10900 lei
31
Gold Outstanding 2018

IWSC, cunoscut și sub denumirea de International Wine & Spirit Competition, stabilește standardele calității. De jumătate de secol, acest concurs internațional recunoaște și răsplătește cele mai bune vinuri și băuturi spirtoase din lume.

- 14%
ABERLOUR
Sticla - 0.7 L
17386 lei 14899 lei
32
- 15%
BALVENIE
Sticla - 0.7 L
35105 lei 29900 lei
33
- 21%
TALISKER
Sticla - 0.7 L
27659 lei 21900 lei
34
LAGAVULIN
Sticla - 0.7 L
32900 lei
35
MACALLAN
Sticla - 0.7 L
55000 lei
36
Jameson Original - 20%
JAMESON
Sticla - 1 L
11275 lei 8999 lei
37
- 13%
CARDHU
Sticla - 0.7 L
34500 lei 29900 lei
38
- 24%
CARDHU
Sticla - 0.7 L
22707 lei 17300 lei
39
- 6%
SASANOKAWA
Sticla - 0.5 L
13900 lei 12999 lei
40
GLENFIDDICH
0.7
21900 lei
Pagina
1
/ 12 2 - 12