Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

CHARDONAY

Chardonnay a devenit o varietate importantă în viile austriece abia la sfârșitul secolului trecut, chiar dacă are o lungă istorie de cultivare în țară, în special în Styria. Anterior, nu s-a făcut nicio distincție între Weiser Burgunder (Pinot Blanc) și Chardonnay. Chiar și statistic, ambele soiuri au fost egale cu Weiser Burgunder. În Styria, Morillon este un sinonim tradițional pentru Chardonnay.

Genetic, soiul de struguri Chardonnay este identic cu Morillon. Specialiștii văd o mică diferență în culoarea frunzelor și a mugurilor, iar în caracteristicile clusterelor nu există nicio diferență. Perioada de maturare este mijlocul sezonului. Soiul crește peste tot în lume și produce unele dintre cele mai scumpe vinuri. Este de asemenea utilizat ca vin de bază pentru producția de șampanie. Crește în zone calde, cu soluri adânci, care rețin bine apele și au un conținut suficient de calcar.

În funcție de gradul de maturare a strugurilor, vinurile variază de la imature, apoase și ierburi, până la coapte și puternice. Există două tipuri de vinificație:

  • - în butoaie clasice de oțel, care subliniază fructul și aciditatea plină de viață, și metoda internațională;
  • - cu fermentație malolactică și îmbătrânire în baruri.

Cea mai importantă caracteristică a marelui Chardonnay este complexitatea sa, care se manifestă numai atunci când strugurii cresc în zone deosebit de bune cu soluri calcaroase, precum cele din Burgenland, Styria, unele zone din Austria Inferioară și Viena.

Boabele de struguri sunt fructe mici, rotunde, care sunt strânse într-o grămadă puternică. În spatele pieliței groase se află carnea suculentă, parfumată. Acest soi de struguri are un randament mediu. Cu toate acestea, pentru a obține vin de calitate superioară, randamentul este reținut în mod artificial - după aceea, vița de vie este cât mai saturată posibil cu soarele și substanțele benefice din sol.

Chardonnay este nemaipomenit și oferă fructe în aproape orice condiții. Cu toate acestea, gustul vinurilor Chardonnay depinde de mulți factori. În plus, sunt fabricate vinuri cu saturație și rezistență diferite din acest strugure. Boabele sunt baza vinurilor varietale, precum și amestecurilor și șampaniei. În exterior, soiul seamănă cu Pinot Blanc. Din acest motiv, acestea au fost adesea confundate înainte. Cu toate acestea, profesioniștii sunt conștienți de principala caracteristică care distinge două soiuri: culoarea unui Chardonnay matur este mai verde decât cea a nobilului Pinot. Poți începe să bei vin alb Chardonnay imediat după ce fermentația s-a încheiat. Dacă bei vinul în acest moment, atunci gustul va fi floral, cu o ușoară aromă. În anii '90 la modă a fost vinul care era maturat în butoaie de stejar. Această băutură are note de fructe tropicale, fum și pâine prăjită. Gustul de Chardonnay sec depinde de următorii factori: fermentație malolactică și îmbătrânirea în butoaie.

La începutul secolului XXI, vinul imatur a fost pur și simplu condus prin lemn uscat. Această acțiune a făcut ca gustul să fie ascuțit, și, cu toate acestea, acest lucru nu se mai practică acum. Gustul băuturii este determinat de zona climatică.

Aromă: În Chardonnay, fără îmbătrânire în stejar, apar arome de fructe pronunțate de mere și gutui, precum și unele note tropicale. Când este fermentat sau îmbătrânit în butoaie de stejar, vinul obține arome calde îmbogățite și indicii de pâine albă, fructe uscate și stafide.

Gust: Chardonnay burgundian are un gust mineral, într-un buchet de note de fân proaspăt, de lămâie și de mere verzi. În gustul Chardonnay californian, sunt simțite tonurile de stejar, vanilie și mirodenii. Chardonnay australian combină mirosul de verdeață, note de nuci și dulciuri orientale.

Gastronomie: Vinul Chardonnay este utilizat într-o stare răcită. Există o regulă clasică - cu cât vinul este servit mai rece, cu atât gustul este mai clar. Vinurile Chardonnay nu au un gust caracteristic universal. Vinul ușor este perfect pentru fructele de mare, carnea de vită și carnea albă. Vinurile pot fi servite cu diferite feluri de mâncare și salate proaspete de legume. În plus, Chardonnay merge bine cu nuci, măsline, pâine albă și brânzeturi.

1
DOMENIILE FRANCO ROMANE
Sticla - 0.75 L
4299 lei
2
DOMENIUL VLADOI
Sticla - 0.75 L
5500 lei
3
1000 CHIPURI
Sticla - 0.75 L
4699 lei
4
TENUTA ULISSE
Sticla - 0.75 L
5400 lei
5
LOUIS LATOUR
Sticla - 0.75 L
39999 lei
6
OLIVIER LEFLAIVE
Sticla - 0.75 L
39999 lei
7
OLIVIER LEFLAIVE
Sticla - 0.75 L
1.29999 lei
8
GUY SAGET
Sticla - 0.75 L
6188 lei
9
GIRBOIU
Sticla - 0.75 L
6902 lei
10
BUDUREASCA
Sticla - 0.75 L
3400 lei
11
AYALA
Sticla - 0.75 L
35200 lei
12
CLOUDY BAY
Sticla - 0.75 L
25900 lei 17900 lei
13
TERRAZAS
Sticla - 0.75 L
13815 lei 8900 lei
14
VALAHORUM
Sticla - 0.75 L
3999 lei
15
CRAMELE RECAS
Sticla - 0.75 L
3150 lei 2999 lei
16
GUY SAGET
Sticla - 0.75 L
6099 lei
17
TRANTU
Sticla - 0.75 L
4700 lei
18
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.75 L
5900 lei 5310 lei
19
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.75 L
4373 lei 3950 lei
20
MURFATLAR VINUL
Sticla - 0.75 L
3099 lei
21
CHARLES HEIDSIECK
Sticla - 0.75 L
33899 lei
22
ANGEL'S ESTATE WINERY
Sticla - 0.75 L
4165 lei
23
DOMENIILE MITROI
Sticla - 0.75 L
5499 lei
24
ALIRA
Sticla - 0.75 L
5593 lei
25
GIRBOIU
Bag in Box 2 L
3799 lei
26
PLANETA
Sticla - 0.75 L
39999 lei
27
CRAMA LA SALINA
Sticla - 0.75 L
33320 lei
28
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.5 L
29999 lei
29
MURFATLAR VINUL
Bag In Box 3 L
2499 lei
30
PURCARI
Sticla - 0.75 L
5831 lei 5299 lei
31
ANTINORI
Sticla - 0.75 L
6800 lei
32
VIGNERONS CATALANS
Sticla - 0.75 L
8000 lei
33
CRICOVA
Sticla - 0.75 L
2699 lei
34
OLIVIER LEFLAIVE
Sticla - 0.75 L
41099 lei
35
DOMENIILE FRANCO ROMANE
Sticla - 0.75 L
3499 lei
36
PETRO VASELO
Sticla - 0.75 L
4400 lei
37
JERMANN
Sticla - 0.75 L
15399 lei
38
CRAMA CEPTURA
Sticla - 0.75 L
5950 lei
39
LILIAC
Sticla - 0.75 L
8806 lei
40
CASTELLO BANFI
Sticla - 0.75 L
10591 lei
Pagina
2
/ 3

Recenziile clientilor