Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

CHARDONAY

Chardonnay a devenit o varietate importantă în viile austriece abia la sfârșitul secolului trecut, chiar dacă are o lungă istorie de cultivare în țară, în special în Styria. Anterior, nu s-a făcut nicio distincție între Weiser Burgunder (Pinot Blanc) și Chardonnay. Chiar și statistic, ambele soiuri au fost egale cu Weiser Burgunder. În Styria, Morillon este un sinonim tradițional pentru Chardonnay.

Genetic, soiul de struguri Chardonnay este identic cu Morillon. Specialiștii văd o mică diferență în culoarea frunzelor și a mugurilor, iar în caracteristicile clusterelor nu există nicio diferență. Perioada de maturare este mijlocul sezonului. Soiul crește peste tot în lume și produce unele dintre cele mai scumpe vinuri. Este de asemenea utilizat ca vin de bază pentru producția de șampanie. Crește în zone calde, cu soluri adânci, care rețin bine apele și au un conținut suficient de calcar.

În funcție de gradul de maturare a strugurilor, vinurile variază de la imature, apoase și ierburi, până la coapte și puternice. Există două tipuri de vinificație:

  • - în butoaie clasice de oțel, care subliniază fructul și aciditatea plină de viață, și metoda internațională;
  • - cu fermentație malolactică și îmbătrânire în baruri.

Cea mai importantă caracteristică a marelui Chardonnay este complexitatea sa, care se manifestă numai atunci când strugurii cresc în zone deosebit de bune cu soluri calcaroase, precum cele din Burgenland, Styria, unele zone din Austria Inferioară și Viena.

Boabele de struguri sunt fructe mici, rotunde, care sunt strânse într-o grămadă puternică. În spatele pieliței groase se află carnea suculentă, parfumată. Acest soi de struguri are un randament mediu. Cu toate acestea, pentru a obține vin de calitate superioară, randamentul este reținut în mod artificial - după aceea, vița de vie este cât mai saturată posibil cu soarele și substanțele benefice din sol.

Chardonnay este nemaipomenit și oferă fructe în aproape orice condiții. Cu toate acestea, gustul vinurilor Chardonnay depinde de mulți factori. În plus, sunt fabricate vinuri cu saturație și rezistență diferite din acest strugure. Boabele sunt baza vinurilor varietale, precum și amestecurilor și șampaniei. În exterior, soiul seamănă cu Pinot Blanc. Din acest motiv, acestea au fost adesea confundate înainte. Cu toate acestea, profesioniștii sunt conștienți de principala caracteristică care distinge două soiuri: culoarea unui Chardonnay matur este mai verde decât cea a nobilului Pinot. Poți începe să bei vin alb Chardonnay imediat după ce fermentația s-a încheiat. Dacă bei vinul în acest moment, atunci gustul va fi floral, cu o ușoară aromă. În anii '90 la modă a fost vinul care era maturat în butoaie de stejar. Această băutură are note de fructe tropicale, fum și pâine prăjită. Gustul de Chardonnay sec depinde de următorii factori: fermentație malolactică și îmbătrânirea în butoaie.

La începutul secolului XXI, vinul imatur a fost pur și simplu condus prin lemn uscat. Această acțiune a făcut ca gustul să fie ascuțit, și, cu toate acestea, acest lucru nu se mai practică acum. Gustul băuturii este determinat de zona climatică.

Aromă: În Chardonnay, fără îmbătrânire în stejar, apar arome de fructe pronunțate de mere și gutui, precum și unele note tropicale. Când este fermentat sau îmbătrânit în butoaie de stejar, vinul obține arome calde îmbogățite și indicii de pâine albă, fructe uscate și stafide.

Gust: Chardonnay burgundian are un gust mineral, într-un buchet de note de fân proaspăt, de lămâie și de mere verzi. În gustul Chardonnay californian, sunt simțite tonurile de stejar, vanilie și mirodenii. Chardonnay australian combină mirosul de verdeață, note de nuci și dulciuri orientale.

Gastronomie: Vinul Chardonnay este utilizat într-o stare răcită. Există o regulă clasică - cu cât vinul este servit mai rece, cu atât gustul este mai clar. Vinurile Chardonnay nu au un gust caracteristic universal. Vinul ușor este perfect pentru fructele de mare, carnea de vită și carnea albă. Vinurile pot fi servite cu diferite feluri de mâncare și salate proaspete de legume. În plus, Chardonnay merge bine cu nuci, măsline, pâine albă și brânzeturi.

1
SERVE
Sticla - 0.75 L
5145 lei
2
DOMENIILE FRANCO ROMANE
Sticla - 0.75 L
4514 lei
3
DOMENIUL VLADOI
Sticla - 0.75 L
5775 lei
4
1000 CHIPURI
Sticla - 0.75 L
4934 lei
5
TENUTA ULISSE
Sticla - 0.75 L
5670 lei
6
LOUIS LATOUR
Sticla - 0.75 L
41999 lei
7
OLIVIER LEFLAIVE
Sticla - 0.75 L
41999 lei
8
OLIVIER LEFLAIVE
Sticla - 0.75 L
1.36499 lei
9
GUY SAGET
Sticla - 0.75 L
6497 lei
10
GIRBOIU
Sticla - 0.75 L
7247 lei
11
BUDUREASCA
Sticla - 0.75 L
3570 lei
12
AYALA
Sticla - 0.75 L
36960 lei
13
CLOUDY BAY
Sticla - 0.75 L
25900 lei 18795 lei
14
TERRAZAS
Sticla - 0.75 L
13815 lei 9345 lei
15
VALAHORUM
Sticla - 0.75 L
4199 lei
16
CRAMELE RECAS
Sticla - 0.75 L
3150 lei 3149 lei
17
GITANA
Sticla - 0.75 L
2939 lei
18
GUY SAGET
Sticla - 0.75 L
6404 lei
19
TRANTU
Sticla - 0.75 L
4935 lei
20
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.75 L
6195 lei
21
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.75 L
4373 lei 4148 lei
22
MURFATLAR VINUL
Sticla - 0.75 L
3254 lei
23
GITANA
Sticla - 0.75 L
4199 lei
24
CHARLES HEIDSIECK
Sticla - 0.75 L
35594 lei
25
DOMENIILE MITROI
Sticla - 0.75 L
5774 lei
26
ALIRA
Sticla - 0.75 L
5873 lei
27
GIRBOIU
Bag in Box 2 L
3989 lei
28
PLANETA
Sticla - 0.75 L
41999 lei
29
CRAMA LA SALINA
Sticla - 0.75 L
34986 lei
30
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.5 L
31499 lei
31
MURFATLAR VINUL
Bag In Box 3 L
2624 lei
32
PURCARI
Sticla - 0.75 L
5831 lei 5564 lei
33
VIGNERONS CATALANS
Sticla - 0.75 L
8400 lei
34
CRICOVA
Sticla - 0.75 L
2834 lei
35
OLIVIER LEFLAIVE
Sticla - 0.75 L
43154 lei
36
DOMENIILE FRANCO ROMANE
Sticla - 0.75 L
3674 lei
37
PETRO VASELO
Sticla - 0.75 L
4620 lei
38
JERMANN
Sticla - 0.75 L
16169 lei
39
CRAMA CEPTURA
Sticla - 0.75 L
6248 lei
40
LILIAC
Sticla - 0.75 L
9246 lei
Pagina
2
/ 3

Recenziile clientilor