Concursul se prelungește până pe 10.11.2024 Art.1. Organizatorul Campaniei Organizatorul campaniei “Comanda pachetul Hennessy VS & Hennessy VSOP NBA si poti castig...
Am crescut și ne mutăm într-un depozit mai mare! Începând cu 20.08.2024, ne găsești și în NOUL Depozit din VGP Park București (Nord), pe Șos . Linia de Centură nr.4...
Magazinul King cu numarul 3 este acum mai aproape de tine. Începând cu 28.07.2023, ne găsești și în Vitan pe șos. Mihai Bravu la nr. 462, Prosper Center În cel mai nou magazin al no...
Pe dealurile din țara Moldovei, sub razele soarelui de toamnă, clusterele de struguri devin aur și miere. Ținuturile binecuvântate Cotnari concep pe suprafețele lor un lichid magic cu un miros de flori sălbatice și arome de fructe. Vinul de la brandul Cotnari este un adevărat diamant al vinurilor românești. Vinurile Cotnari oferă o notă de clasă patrimoniului vinicol din Moldova, purtând pe umerii săi o istorie milenară.
În urma săpăturilor arheologice de pe dealul Catalina, a fost descoperită o cetate geto-tracică datând din secolul al V-lea î.Hr., unde au fost găsite urme de viță de vie în creștere și procesul de prelucrare a vinului.
Viile de pe domeniul Cotnari au cunoscut o mare dezvoltare în vremea lui Petru al II-lea, Ștefan cel Mare și Despot Vodă, devenind celebre în toată Europa, mai ales în curțile regilor. Istoricul și scriitorul moldovean Dimitrie Cantemir a scris în lucrarea sa Descriptio Moldavie, despre vinul Cotnari, că depășește chiar și vinul Tokaji, ”pentru că, dacă cineva îl ține timp de trei ani într-o pivniță adâncă, așa cum este folosit în țara noastră, în al patrulea an el dobândește pe deplin acest tip de tărie alcoolică care arde ca grappa.” În timpul secolului al XVI-lea, măiestria locuitorilor a contribuit la dezvoltarea cramei Cotnari și la producerea vinurilor de calitate. Cercetători precum Radu Rosetti și A.D. Xenopol atestă prezența viilor din zona Cotnari înainte de înființarea Moldovei.
Podgoriile Cotnari sunt situate pe versantul estic al Dealului Mare - Hârlău din județul Iași, Moldova, România. Dacă Cotnari avea în jur de 720 hectare de podgorii în 1830, din 1990 se poate lăuda cu 2000 de hectare. Astăzi podgoriile Cotnari se întind pe 1700 de hectare, Cotnari devenind astfel una dintre cele mai importante branduri din țară. În ceea ce privește terroirul, podgoriile Cotnari se află la aceeași latitudine cu faimosul Champagne francez și Tokaji maghiar, oferind vinuri de înaltă calitate, deoarece aici se combină optim climatul, solul, topografia și expunerile terestre.
Este de remarcat faptul că la crama Cotnari se produc doar vinuri românești, podgoria fiind dedicată exclusiv cultivării soiurilor autohtone de îmbunătățire a vechilor soiuri tradiționale de struguri Grasa de Cotnari, Frâncușa, Feteasca albă, Tămâioasă Românească și mai recent Busuioacă de Bohotin.
Grasa de Cotnari este considerat regele podgoriei Cotnari, fiind un vin cu excelente calități organoleptice. Cele mai renumite vinuri de Cotnari, sunt:
Frâncușa sec. Un vin alb cu o aromă bogată de struguri copți, un gust echilibrat și catifelat, de culoare galben-verzuie.
Fetească albă. Un vin din soiurile semi-uscate și dulci. Feteasca albă este un vin alb elegant cu un finisaj lung și un parfum tipic de struguri și miere.
Grasa de Cotnari - face parte din gama de vinuri demidulci și dulci. Grasa de Cotnari este un vin aromat cu gust de nuci amestecate cu stafide și nuanțe de migdale.
De-a lungul timpului vinurile Cotnari au câștigat numeroase premii în competițiile naționale și internaționale. De asemenea, casa de Vinuri Cotnari a primit medalii de aur și argint care au transformat podgoriile Cotnari într-un brand național puternic, recunoscut în întreaga lume.
Vinuri românești
La Cotnari, moștenirea este fără seamăn. Prin meșteșugul vinului, vechi de peste două mii de ani, tradiția, arta și voia bună strălucesc din nou laolaltă. Complexitatea vinurilor este obținută prin respectarea vechilor rețete moștenite de generații întregi.