Odată ce o sticlă de vin este deschisă, începe să interacționeze cu oxigenul, ceea ce determină schimbări în aromă și gust. Totuși, durata în care vinul rămâne plăcut la gust depi...
Când vine vorba de vinuri, cuvintele „vie” și „cramă” sunt adesea folosite împreună, dar ele nu înseamnă același lucru. O vie (eng. vineyard) este locul unde sunt cultivate vițele de...
Am crescut și ne mutăm într-un depozit mai mare! Începând cu 20.08.2024, ne găsești și în NOUL Depozit din VGP Park București (Nord), pe Șos . Linia de Centură nr.4...
Feteasca Albă este un soi de struguri utilizat în multe părți ale Europei de Est, în special în România, dar și în Moldova, Ungaria, Bulgaria și Ucraina. Fetească înseamnă "fecioară" în limba română sau Fecioara Alba, care se referă la culoarea strugurilor. Feteasca Alba este forma primordiala a soiului de struguri Fetească, din care se crede ca celelalte doua, adică Fetească Regală și Fetească Neagră, au evoluat. În ciuda acestui fapt, Feteasca Regala este cea mai răspândită dintre cele două, deoarece vinurile sale au o complexitate mai mare. Din Fetească Albă se fac face vinuri seci, aromate cu fructe pietroase și arome tropicale. Poate fi folosit și pentru producția de vinuri dulci și spumante și uneori este amestecat cu alte soiuri locale, cum ar fi Grasa de Cotnari.
În timp ce nivelul de zahăr din Fetească Albă îl face bine adaptat producției de vin dulce, în perioadele mai calde, strugurii se luptă adesea pentru a-și menține nivelurile dorite de aciditate. În România, soiul de struguri Fetească Albă, se descurcă bine în climatul rece continental al Transilvaniei, acolo unde este plantată cel mai mult.
Se crede că Feteasca Albă se aseamănă cu soiul de struguri ca Fetească Albă din Ungaria, deoarece cele două au calități ampelografice comune și ambele nume de struguri înseamnă un lucru similar. Însă, testele ADN recente au respins această teorie, sugerând că cele două nu sunt deloc strâns legate între ele.
Feteasca Albă se remarcă nu numai datorită aromelor, ci și datorită faptului că acestea se caracterizează prin finețe și echilibrul deosebit.
Vinurile, în funcție de modul în care au fost macerate, pot să fie vinuri imediat gata pentru consum, sau pot să fie vinuri care trebuie să se maturizeze timp de câteva luni în butoaie de lemn sau de sticlă, înainte de a fi introduse pe piață, caz în care pot fi în vârstă de mai mulți ani.
Aromă: Se simte o aromă de flori sălbatice, fân și caise coapte
Gust: Gustul este echilibrat și fin, cu note de citrice și flori de tei.
Gastronomie: Merge bine cu carne albă, pește, poate fi un aperitiv sau poate fi servit cu pâine și feluri de mâncare ușor picante.
Sortimente de vin
Vinurile din Fetească Albă reușesc să surprindă prin finețea prin care dau dovadă și prin echilibrul dintre tărie și aromele desăvârșite.