Odată ce o sticlă de vin este deschisă, începe să interacționeze cu oxigenul, ceea ce determină schimbări în aromă și gust. Totuși, durata în care vinul rămâne plăcut la gust depi...
Când vine vorba de vinuri, cuvintele „vie” și „cramă” sunt adesea folosite împreună, dar ele nu înseamnă același lucru. O vie (eng. vineyard) este locul unde sunt cultivate vițele de...
Am crescut și ne mutăm într-un depozit mai mare! Începând cu 20.08.2024, ne găsești și în NOUL Depozit din VGP Park București (Nord), pe Șos . Linia de Centură nr.4...
Chardonnay a devenit o varietate importantă în viile austriece abia la sfârșitul secolului trecut, chiar dacă are o lungă istorie de cultivare în țară, în special în Styria. Anterior, nu s-a făcut nicio distincție între Weiser Burgunder (Pinot Blanc) și Chardonnay. Chiar și statistic, ambele soiuri au fost egale cu Weiser Burgunder. În Styria, Morillon este un sinonim tradițional pentru Chardonnay.
Genetic, soiul de struguri Chardonnay este identic cu Morillon. Specialiștii văd o mică diferență în culoarea frunzelor și a mugurilor, iar în caracteristicile clusterelor nu există nicio diferență. Perioada de maturare este mijlocul sezonului. Soiul crește peste tot în lume și produce unele dintre cele mai scumpe vinuri. Este de asemenea utilizat ca vin de bază pentru producția de șampanie. Crește în zone calde, cu soluri adânci, care rețin bine apele și au un conținut suficient de calcar.
În funcție de gradul de maturare a strugurilor, vinurile variază de la imature, apoase și ierburi, până la coapte și puternice. Există două tipuri de vinificație:
Cea mai importantă caracteristică a marelui Chardonnay este complexitatea sa, care se manifestă numai atunci când strugurii cresc în zone deosebit de bune cu soluri calcaroase, precum cele din Burgenland, Styria, unele zone din Austria Inferioară și Viena.
Boabele de struguri sunt fructe mici, rotunde, care sunt strânse într-o grămadă puternică. În spatele pieliței groase se află carnea suculentă, parfumată. Acest soi de struguri are un randament mediu. Cu toate acestea, pentru a obține vin de calitate superioară, randamentul este reținut în mod artificial - după aceea, vița de vie este cât mai saturată posibil cu soarele și substanțele benefice din sol.
Chardonnay este nemaipomenit și oferă fructe în aproape orice condiții. Cu toate acestea, gustul vinurilor Chardonnay depinde de mulți factori. În plus, sunt fabricate vinuri cu saturație și rezistență diferite din acest strugure. Boabele sunt baza vinurilor varietale, precum și amestecurilor și șampaniei. În exterior, soiul seamănă cu Pinot Blanc. Din acest motiv, acestea au fost adesea confundate înainte. Cu toate acestea, profesioniștii sunt conștienți de principala caracteristică care distinge două soiuri: culoarea unui Chardonnay matur este mai verde decât cea a nobilului Pinot. Poți începe să bei vin alb Chardonnay imediat după ce fermentația s-a încheiat. Dacă bei vinul în acest moment, atunci gustul va fi floral, cu o ușoară aromă. În anii '90 la modă a fost vinul care era maturat în butoaie de stejar. Această băutură are note de fructe tropicale, fum și pâine prăjită. Gustul de Chardonnay sec depinde de următorii factori: fermentație malolactică și îmbătrânirea în butoaie.
La începutul secolului XXI, vinul imatur a fost pur și simplu condus prin lemn uscat. Această acțiune a făcut ca gustul să fie ascuțit, și, cu toate acestea, acest lucru nu se mai practică acum. Gustul băuturii este determinat de zona climatică.
Aromă: În Chardonnay, fără îmbătrânire în stejar, apar arome de fructe pronunțate de mere și gutui, precum și unele note tropicale. Când este fermentat sau îmbătrânit în butoaie de stejar, vinul obține arome calde îmbogățite și indicii de pâine albă, fructe uscate și stafide.
Gust: Chardonnay burgundian are un gust mineral, într-un buchet de note de fân proaspăt, de lămâie și de mere verzi. În gustul Chardonnay californian, sunt simțite tonurile de stejar, vanilie și mirodenii. Chardonnay australian combină mirosul de verdeață, note de nuci și dulciuri orientale.
Gastronomie: Vinul Chardonnay este utilizat într-o stare răcită. Există o regulă clasică - cu cât vinul este servit mai rece, cu atât gustul este mai clar. Vinurile Chardonnay nu au un gust caracteristic universal. Vinul ușor este perfect pentru fructele de mare, carnea de vită și carnea albă. Vinurile pot fi servite cu diferite feluri de mâncare și salate proaspete de legume. În plus, Chardonnay merge bine cu nuci, măsline, pâine albă și brânzeturi.