Concursul se prelungește până pe 10.11.2024 Art.1. Organizatorul Campaniei Organizatorul campaniei “Comanda pachetul Hennessy VS & Hennessy VSOP NBA si poti castig...
Am crescut și ne mutăm într-un depozit mai mare! Începând cu 20.08.2024, ne găsești și în NOUL Depozit din VGP Park București (Nord), pe Șos . Linia de Centură nr.4...
Magazinul King cu numarul 3 este acum mai aproape de tine. Începând cu 28.07.2023, ne găsești și în Vitan pe șos. Mihai Bravu la nr. 462, Prosper Center În cel mai nou magazin al no...
Vinul italian este produs în fiecare regiune a Italiei, adăpostind unele dintre cele mai vechi regiuni viticole din lume. Italia este cel mai mare producător mondial de vin, cu o suprafață de 702.000 hectare (1.730.000 acri) în cadrul culturii de viță de vie și a contribuit în perioada 2013-2017 la o medie anuală de 48,3 milioane hl de vin. În 2018, Italia a reprezentat 19% din producția globală, înaintea Franței (17%) și a Spaniei (15%). Vinul italian este atât exportat în întreaga lume, cât și popular în rândul italienilor care consumă în medie 42 de litri pe cap de locuitor, ocupând locul cinci în consumul mondial de vin.
Etruscii și coloniștii greci au produs vin în Italia înainte ca romanii să își planteze viile de vie în secolul al II-lea d.Hr. Romanii au mărit mult suprafața Italiei de viță de vie, folosind metode viticole și vinicole eficiente și au fost pionieri în tehnici de producție și depozitare la scară largă, precum fabricarea butoiului și îmbutelierea.
Cu toate că viile au fost cultivate din strugurii sălbatici Vitis vinifera de milenii, nu a fost până la colonizarea greacă când industria viticolă a înflorit. Viticultura a fost introdusă în Sicilia și în sudul Italiei de către grecii micenieni și s-a stabilit bine atunci când a avut loc colonizarea greacă extinsă, în jurul anului 800 î.Hr. În timpul înfrângerii romane a cartaginezilor (maeștri recunoscuți ai vinificației) în secolul II î.Hr., producția de vin italiană a început să înflorească în continuare. Plantații la scară largă, administrate de sclavi, au apărut în multe zone de coastă și s-au răspândit într-o asemenea măsură încât, în anul 92 d.Hr., împăratul Domițian a fost nevoit să distrugă un număr mare de podgorii pentru a elibera terenuri fertile pentru producția de alimente.
În acest timp, viticultura în afara Italiei a fost interzisă în conformitate cu dreptul roman. Exporturile către provincii au fost reciproce în schimbul mai multor sclavi, în special din Galia. Comerțul a fost intens cu Galia, potrivit lui Pliniu, pentru că locuitorii tindeau să bea vin italian neamestecat și fără reținere. Deși nepotrivit pentru adulți, la acea vreme era obișnuit ca tinerii să bea vin amestecat cu o proporție bună de apă.
Pe măsură ce legile viticulturii provinciale erau relaxate, viile vaste au început să înflorească în restul Europei, în special în Galia (Franța actuală) și în Hispania. Aceasta a coincis cu cultivarea viilor noi, cum ar fi biturica, un strămoș al Cabernetelor. Aceste podgorii au devenit atât de reușite, încât Italia a devenit în cele din urmă un centru de import pentru vinurile provinciale.
În funcție de epocă, Italia modernă este cel mai mare sau al doilea mare producător de vin din lume. În 2005, producția era de aproximativ 20% din totalul global, după Franța, care a produs 26%. În același an, cota Italiei în dolari a importurilor de vin de masă în S.U.A. a fost de 32%, Australia a fost de 24%, iar Franța de 20%. Alături de Australia, cota de piață a Italiei a crescut rapid în ultimii ani.