Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

VINURI ROMÂNEȘTI

Viticultura în România a existat din cele mai vechi timpuri. În perioada de cucerire a Daciei (parte a României de astăzi) de către romani (secolul I d.Hr.), viticultura era în plină floare. Descrierile istoricilor greci Herodot și Strabo arată descoperiri arheologice care indică faptul că vinificația s-a dezvoltat chiar mai devreme în acest domeniu, dar a ajuns la înflorirea adevărată după cel de-al doilea război mondial. Au fost luate o serie de măsuri pentru concentrarea și specializarea producției de struguri și vin.

România are 5 zone ecologice și viticole: Carpații de Nord, Carpați de Sud, Carpați Orientali cu subzonele Odobești și Cotnari, Dobrogea cu subzona Murfatlar și Sud-vest (Banat). 50% din exploatațiile viticole sunt destinate fermelor individuale. Podgoriile irigate reprezintă 20% din toate plantațiile. Soiurile tehnice ocupă aproximativ 80% din suprafața totală. Principalele soiuri de struguri sunt: Aligote, Burgundia, Băbească Neagră, Grasă de Cotnari, Iordania, Cabernet Sauvignon, Merlot, Roșioară, Muscadelle, Muscat Ottonel, Pinot Gris și Pinot Noir, Riesling Italian, Sauvignon, Traminer roz, Muscat alb, Feteasca, Chardonnay; soiuri de masă - Perle Saba, Cardinal, Italian, Cardinal, Victoria, Muscat Hamburg, Perlat, Sultanina.

Producția de struguri de masă este de 250-300 mii tone pe an. România se ocupă de vinificație în toate zonele de producție de struguri. În același timp, fiecare zonă și chiar o subzonă, își produce propriile vinuri specifice condițiilor de sol și climatice date. De-a lungul ultimilor 25-30 de ani s-au construit fabrici de vin cu echipamente moderne de prelucrare a strugurilor, elaborarea și îmbutelierea vinului. Astfel, vinurile de masă obișnuite sunt de înaltă calitate și speciale, cum ar fi spumante, carbogazoase, aromate și vinars (coniacurile) etc. În producția de vin România ocupă locul 12 în lume (2004).

Fetească este cel mai comun soi de struguri albi din România, care oferă vinuri aromate, cele mai bune și de lungă durată. De asemenea, este distribuit în Bulgaria, Ungaria și Rusia.

Transilvania este o regiune viticolă din nordul României. Relieful este reprezentat de platoul Transilvănean (până la 900 m), alcătuit din gresie și argilă și văi neogene. Solurile sunt predominant de pădure gri și maro. Cultura strugurilor din Transilvania este cunoscută de peste 2000 de ani. Principalele soiuri de struguri sunt Fetească Albă, Silvania, Aligote, Pinot Gris. De asemenea, sunt produse în principal vinuri de masă, cel mai renumit vin fiind Valea Târnavelor. Vinurile spumoase sunt fabricate în Alba Iulia. În orașul Târgu Mureș există o mare fabrică pentru prelucrarea, îmbătrânirea și îmbutelierea vinurilor.

Oltenia este o regiune viticolă din sud-vestul României. Relieful este reprezentat de câmpii (Dunărea de Jos) și de munți (Carpații Meridionali). Solurile sunt păduri de cernoziom cenușiu și brun. Cultura strugurilor din această zonă este cunoscută încă din perioada pre-romană. În unele locuri din Oltenia viile sunt cultivate pe dune. Principalele soiuri de struguri sunt: cei de masă - Perlele Bucureștiului, Cardinal, Afuzalee, Italiană, Ceasla de Aur, Regală; soiul nativ – Tămâioasa Românească, Negru de Drăgăşani, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sau Sauvignon Blanc; Europene - Feteasca, Aligote, Pinot gris, Muscat Ottonel, Cabernet. Sunt produse vinuri albe și negre de înaltă calitate, printre care și vinul de renume mondial Drăgășani, caracterizat printr-un buchet pronunțat. În Oltenia există o fabrică de vinuri situată în orașul Craiova, iar stația experimentală de viță-de-vie se află în orașul Dragășani.

Odobești este un microdistrict al viticulturii moldovenești din România pe malurile Milcovului. La poalele Carpaților, sunt predominante solurile de pădure brună. Prezența podgoriilor din Odobeşti este menționată încă din secolul XV. Principalele soiuri de struguri sunt tradiționale – Galbenă de Odobești, Fetească Albă sau Fetească Regală, dar și soiuri străine ca Riesling Italian, Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel. European - Riesling, Fetească, Muscat Ottonel, Aligote. Din ele se produc vinuri de masă ușoare, cu o alcoolemie de 8-11%. În Odobești există o stație experimentală de viticultură și vinificație și o școală de viticultură.

Murfatlar este o zonă viticolă de pe litoralul Mării Negre din Dobrogea, România. O mică parte a podgoriilor este situată pe pantele terasate ale expunerii nordice. Soiurile de struguri cultivate sunt în principal: Chardonnay, Pinot Gris și Riesling Italian. Dintre acestea, se pregătesc vinuri demiseci, aperitive și vinuri licori, dintre care cel mai bun vin este Murfatlar, un desert de culoare aurie-maronie cu aromă delicată. Dintre soiurile de masă, cel mai comun este Cardinal.

5851
5200 lei
+
6332
7116 lei
+
6325
7527 lei
+
5850
4400 lei
+
3987 lei 3600 lei
+
5200 lei
+
6529
5611 lei
+
9899 lei
+
8925 lei
+
4344 lei
+
3689 lei
+
9544 lei
Momentan Indisponibil
4046 lei
+
3096
5969 lei
Momentan Indisponibil
3499 lei
+
K2218
3499 lei
+
7379
4522 lei
+
8299
6664 lei
+
K2503
4799 lei
+
K2701
10200 lei
+
K2702
9799 lei
+
K2707
8000 lei
+
5299 lei
+
3288
5800 lei
+
9500 lei
+
2702
8000 lei
+
4299
4522 lei
+
5950 lei
+
5799 lei
+
8171
4200 lei
+
5699 lei
+
2159
6400 lei
+
2212
6200 lei 5999 lei
+
3600 lei
+
5965
4700 lei
Momentan Indisponibil
6903
6000 lei
+
7133
5000 lei
+
1501
7200 lei
+
4900 lei
+
7735 lei
+
Pagina
6
/ 23 7 - 21

Recenziile clientilor