Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

SAUVIGNON BLANC

Sauvignon Blanc este un soi de struguri albi, originali din provincia franceză Bordeaux. Cel mai probabil, numele provine de la cuvântul sauvage - "sălbatic", deoarece strămoșul îndepărtat al soiului, era strugurele sălbatic din regiunile sud-vestice ale țării. Oenologii cred că Sauvignon este legat de speciile savaviene, care, de asemenea, cresc în Franța. Din fructele roșii moi rotunde se obține un vin de vară, ușor revigorant, în plus, soiul este folosit în amestecuri cu struguri Semillon pentru producția de vinuri de desert, de exemplu, Sauternes. Sauvignon Blanc sunt cultivați nu numai în Franța, ci și în Italia, Europa Centrală, Chile, Canada, Australia, Noua Zeelandă, America de Sud, Statele Unite ale Americii, Washington și California. Uneori, vinurile din Lumea Nouă din acest soi se numesc Fume Blanc.

Istoria soiului a început în vestul Franței, în Valea Loarei și în regiunea Bordeaux. Nu se știe exact dacă Savavinen a fost într-adevăr strămoșul strugurilor - existând o versiune pe care Sauvignon o are în legătură cu familia Carmenere, iar "părinții" lui erau Traminer și Chenin Blanc. Cu toate acestea, este absolut clar că soiul a apărut în secolele XVIII-XIX, ca rezultat al numeroaselor mutații și încrucișări, iar prima apariție a hibridului a avut loc în anii 1880, când vița de vie a fost adusă în California.

Sauvignon Blanc își formează boabele târziu, dar acestea se coc repede, într-un climat cald, dar nu fierbinte. La temperaturi prea ridicate, boabele de struguri își pierd cea mai mare parte a gustului. În funcție de climat, buchetul este predominant din note tropicale sau din plante. În regiunile mai răcoroase, vinul este proaspăt, putând simți tonurile de ardei gras, fructul pasiunii, coacăze. Atunci când vremea este caldă, aroma devine dulce și exotică, dar dacă nu se exagerează cu coacerea strugurilor, notele predominante sunt de grapefruit și piersici în cea mai mare parte.

Vintage Sauvignon Blanc nu este recoltat imediat, ci treptat, la intervale neregulate, pentru a obține fructe de diferite grade de maturitate și, prin urmare, vinuri de diferite gusturi. Nu există o singură tehnologie stabilită, vinificatorul însuși decide cum să realizeze fiecare etapă. De exemplu, atunci când se separă mustul de pielițe, se creează un vin tânăr, fermentat în butoaie de stejar sau în recipiente din oțel inoxidabil. Condițiile de fermentație depind, de asemenea, de producător: în Franța acest proces are loc la 16-18 grade, iar în Lumea Nouă temperatura poate fi mai mică. Sauvignon Blanc nu este obișnuit să îmbătrânească o perioadă lungă de timp, de vreme ce îmbătrânirea nu îi aduce beneficii, deoarece în buchet apar tonuri de mazăre și sparanghel. Cu toate acestea, există și excepții de la regulă. Unii vinificatori, dimpotrivă, îl lasă să îmbătrânească pentru a obține un vin cu note mature, decent și original, de exemplu, vinurile Pouilly-Fume și Sancerre.

Soiul Sauvignon Blanc este cultivat în climatul maritim din Bordeaux și în climatul continental (Valea Loarei). Datorită particularităților acestor regiuni, boabele nu se coc prea repede, reușind să obțină echilibrul corect de aciditate și zahăr. Terroir-ul este foarte important: din struguri crescuți pe soluri de mal, se obține un vin complex cu un buchet bogat, în timp ce rocile de cretă conferă băuturii un gust mai subtil și mai aromat. Pietricelele adaugă buchetelor arome picante, florale și minerale, în timp ce siliciul face aroma mai vie și oferă un gust lung. În cele din urmă, gresia dă strugurilor un ton afumat, "pufos".

Arome diferite

Australia. Vinul Sauvignon Blanc poate fi produs din soiul de struguri cu același nume, precum și din amestecul Sauvignon Blanc cu Semillion. În această băutură persista tonuri de piersic alb și de var, care sunt simțite în mod clar.

Chile și Brazilia. În aceste țări, soiul pur are aciditate scăzută, iar gustul este cel mai apropiat de variațiile franțuzești.

Noua Zeelandă. Sauvignon Blanc a apărut pe piața din Noua Zeelandă în anii 1990. Datorită diversității climatice, această țară oferă o linie completă de vinuri, variind de la arome de ierburi-picante, făcute din recolta târzie, până la arome tropicale bogate, din boabe de struguri precoce.

America de Nord. Principala regiune de vin din America de Nord, care produce Sauvignon Blanc, este considerat a fi statul California. Fructele locale afectează aroma excesiv de saturată, agresivă, care este netezită de îmbătrânirea în butoaie de stejar. Vinul californian are note de fructe tropicale, citrice, fructul pasiunii și pepene.

Gust: Experții vinului descriu acest soi și vinul rezultat, cu epitetul "elegant".

Gastronomie: Vinul Sauvignon Blanc este unul dintre putinele tipuri de alcool, care se combină bine cu sushi. De asemenea, face un cuplu bun gastronomic cu pește, brânză, fructe de mare, carne albă.

Sortimente vinuri

SAUVIGNON BLANC

Vinurile Sauvignon Blanc sunt corpolente și expresive, cu un echilibru perfect între tărie și aciditate. Sunt perfecte pentru gusturile nobile și potrivite pentru momentele importante.

1
SARICA NICULITEL
Bag In Box 10 L
+ 10 lei taxa greutate
10499 lei
4
- 4%
PURCARI
Sticla - 0.75 L
4998 lei 4799 lei
5
DOMENIUL VLADOI
Sticla - 0.75 L
5236 lei
6
Liliac Sauvignon Blanc - 7%
LILIAC
Sticla - 0.75 L
5955 lei 5550 lei
7
VITIS METAMORFOSIS
Sticla - 0.75 L
4300 lei
8
Corcova Sauvignon Blanc - 8%
CORCOVA
Sticla - 0.75 L
3900 lei 3599 lei
9
CRAMA LA SALINA
Sticla - 0.75 L
5000 lei
10
VITIS METAMORFOSIS
Sticla - 0.75 L
2700 lei
11
- 12%
SARICA NICULITEL
Sticla - 0.75 L
3689 lei 3250 lei
14
15
Cramele Recas Castel Huniade Sauvignon Blanc - 6%
CRAMELE RECAS
Sticla - 0.75 L
1976 lei 1850 lei
16
Domeniul Bogdan Organic Sauvignon Blanc - 13%
DOMENIUL BOGDAN
Sticla - 0.75 L
3570 lei 3099 lei
17
18
NEGRINI
Sticla - 0.75 L
4900 lei
19
- 1%
BUDUREASCA
Sticla - 0.75 L
4355 lei 4300 lei
20
CRAMA OPRISOR
Bag In Box 5 L
+ 10 lei taxa greutate
6100 lei
21
ALIRA
Sticla - 0.75 L
3332 lei
22
SARICA NICULITEL
Sticla - 0.75 L
4900 lei
23
NEGRINI
Sticla - 0.75 L
4900 lei
24
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.75 L
2880 lei 2879 lei
25
BUDUREASCA
Sticla - 0.75 L
2500 lei
27
SERVE
Sticla - 0.75 L
4400 lei
28
Crama Ceptura Cervus Magnus Monte Sauvignon Blanc Doc-cmd - 6%
CRAMA CEPTURA
Sticla - 0.75 L
2975 lei 2799 lei
29
LACERTA WINERY
Sticla - 0.75 L
7500 lei
30
- 33%
CLOUDY BAY
Sticla - 0.75 L
22602 lei 15100 lei
31
CRAMA CEPTURA
Sticla - 0.75 L
1899 lei
32
ALIRA
Sticla - 0.75 L
4403 lei
33
NEGRINI
Sticla - 0.75 L
3900 lei
34
RASOVA
Sticla - 0.75 L
5337 lei
35
PURCARI
Sticla - 0.75 L
5474 lei
36
CRAMA BAUER
Sticla - 0.75 L
6199 lei
37
La Cetate Sauvignon Blanc - 10%
CRAMA OPRISOR
Sticla - 0.75 L
4373 lei 3950 lei
38
- 11%
DOMENIUL BOGDAN
Sticla - 0.75 L
7854 lei 6999 lei
39
- 15%
TOHANI ROMANIA
Sticla - 0.75 L
2953 lei 2499 lei
40
NEGRINI
Sticla - 0.75 L
6600 lei
Pagina
1
/ 3

Recenziile clientilor