Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

VINURI ROMÂNEȘTI

Viticultura în România a existat din cele mai vechi timpuri. În perioada de cucerire a Daciei (parte a României de astăzi) de către romani (secolul I d.Hr.), viticultura era în plină floare. Descrierile istoricilor greci Herodot și Strabo arată descoperiri arheologice care indică faptul că vinificația s-a dezvoltat chiar mai devreme în acest domeniu, dar a ajuns la înflorirea adevărată după cel de-al doilea război mondial. Au fost luate o serie de măsuri pentru concentrarea și specializarea producției de struguri și vin.

România are 5 zone ecologice și viticole: Carpații de Nord, Carpați de Sud, Carpați Orientali cu subzonele Odobești și Cotnari, Dobrogea cu subzona Murfatlar și Sud-vest (Banat). 50% din exploatațiile viticole sunt destinate fermelor individuale. Podgoriile irigate reprezintă 20% din toate plantațiile. Soiurile tehnice ocupă aproximativ 80% din suprafața totală. Principalele soiuri de struguri sunt: Aligote, Burgundia, Băbească Neagră, Grasă de Cotnari, Iordania, Cabernet Sauvignon, Merlot, Roșioară, Muscadelle, Muscat Ottonel, Pinot Gris și Pinot Noir, Riesling Italian, Sauvignon, Traminer roz, Muscat alb, Feteasca, Chardonnay; soiuri de masă - Perle Saba, Cardinal, Italian, Cardinal, Victoria, Muscat Hamburg, Perlat, Sultanina.

Producția de struguri de masă este de 250-300 mii tone pe an. România se ocupă de vinificație în toate zonele de producție de struguri. În același timp, fiecare zonă și chiar o subzonă, își produce propriile vinuri specifice condițiilor de sol și climatice date. De-a lungul ultimilor 25-30 de ani s-au construit fabrici de vin cu echipamente moderne de prelucrare a strugurilor, elaborarea și îmbutelierea vinului. Astfel, vinurile de masă obișnuite sunt de înaltă calitate și speciale, cum ar fi spumante, carbogazoase, aromate și vinars (coniacurile) etc. În producția de vin România ocupă locul 12 în lume (2004).

Fetească este cel mai comun soi de struguri albi din România, care oferă vinuri aromate, cele mai bune și de lungă durată. De asemenea, este distribuit în Bulgaria, Ungaria și Rusia.

Transilvania este o regiune viticolă din nordul României. Relieful este reprezentat de platoul Transilvănean (până la 900 m), alcătuit din gresie și argilă și văi neogene. Solurile sunt predominant de pădure gri și maro. Cultura strugurilor din Transilvania este cunoscută de peste 2000 de ani. Principalele soiuri de struguri sunt Fetească Albă, Silvania, Aligote, Pinot Gris. De asemenea, sunt produse în principal vinuri de masă, cel mai renumit vin fiind Valea Târnavelor. Vinurile spumoase sunt fabricate în Alba Iulia. În orașul Târgu Mureș există o mare fabrică pentru prelucrarea, îmbătrânirea și îmbutelierea vinurilor.

Oltenia este o regiune viticolă din sud-vestul României. Relieful este reprezentat de câmpii (Dunărea de Jos) și de munți (Carpații Meridionali). Solurile sunt păduri de cernoziom cenușiu și brun. Cultura strugurilor din această zonă este cunoscută încă din perioada pre-romană. În unele locuri din Oltenia viile sunt cultivate pe dune. Principalele soiuri de struguri sunt: cei de masă - Perlele Bucureștiului, Cardinal, Afuzalee, Italiană, Ceasla de Aur, Regală; soiul nativ – Tămâioasa Românească, Negru de Drăgăşani, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sau Sauvignon Blanc; Europene - Feteasca, Aligote, Pinot gris, Muscat Ottonel, Cabernet. Sunt produse vinuri albe și negre de înaltă calitate, printre care și vinul de renume mondial Drăgășani, caracterizat printr-un buchet pronunțat. În Oltenia există o fabrică de vinuri situată în orașul Craiova, iar stația experimentală de viță-de-vie se află în orașul Dragășani.

Odobești este un microdistrict al viticulturii moldovenești din România pe malurile Milcovului. La poalele Carpaților, sunt predominante solurile de pădure brună. Prezența podgoriilor din Odobeşti este menționată încă din secolul XV. Principalele soiuri de struguri sunt tradiționale – Galbenă de Odobești, Fetească Albă sau Fetească Regală, dar și soiuri străine ca Riesling Italian, Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel. European - Riesling, Fetească, Muscat Ottonel, Aligote. Din ele se produc vinuri de masă ușoare, cu o alcoolemie de 8-11%. În Odobești există o stație experimentală de viticultură și vinificație și o școală de viticultură.

Murfatlar este o zonă viticolă de pe litoralul Mării Negre din Dobrogea, România. O mică parte a podgoriilor este situată pe pantele terasate ale expunerii nordice. Soiurile de struguri cultivate sunt în principal: Chardonnay, Pinot Gris și Riesling Italian. Dintre acestea, se pregătesc vinuri demiseci, aperitive și vinuri licori, dintre care cel mai bun vin este Murfatlar, un desert de culoare aurie-maronie cu aromă delicată. Dintre soiurile de masă, cel mai comun este Cardinal.

K2522
5144 lei
+
2835 lei
+
2991
5565 lei
+
5774 lei
+
7875 lei
+
6825 lei
+
2835 lei
Momentan Indisponibil
8239
4410 lei
+
8124
5984 lei
+
5774 lei
+
5774 lei
+
6720 lei
+
8184
5873 lei
+
6923
11864 lei
+
3989 lei
+
11024 lei
+
5564 lei
+
K2708
6825 lei
+
8035
5445 lei
+
6050 lei
+
6874
31499 lei
+
15224 lei
Momentan Indisponibil
4070
6497 lei
+
12495 lei
+
3360 lei
+
16799 lei
+
2624 lei
Momentan Indisponibil
2624 lei
Momentan Indisponibil
2624 lei
Momentan Indisponibil
8791
5564 lei
+
4619 lei
Momentan Indisponibil
6916
2999 lei
+
4619 lei
+
6261
25585 lei 24359 lei
+
7760
3044 lei
Momentan Indisponibil
10394 lei
+
K2173
6825 lei
Momentan Indisponibil
K2174
5775 lei
+
K2172
6510 lei
Momentan Indisponibil
4190 lei
+
1 - 12 Pagina
13
/ 22 14 - 22

Recenziile clientilor