Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

VINURI ROMÂNEȘTI

Viticultura în România a existat din cele mai vechi timpuri. În perioada de cucerire a Daciei (parte a României de astăzi) de către romani (secolul I d.Hr.), viticultura era în plină floare. Descrierile istoricilor greci Herodot și Strabo arată descoperiri arheologice care indică faptul că vinificația s-a dezvoltat chiar mai devreme în acest domeniu, dar a ajuns la înflorirea adevărată după cel de-al doilea război mondial. Au fost luate o serie de măsuri pentru concentrarea și specializarea producției de struguri și vin.

România are 5 zone ecologice și viticole: Carpații de Nord, Carpați de Sud, Carpați Orientali cu subzonele Odobești și Cotnari, Dobrogea cu subzona Murfatlar și Sud-vest (Banat). 50% din exploatațiile viticole sunt destinate fermelor individuale. Podgoriile irigate reprezintă 20% din toate plantațiile. Soiurile tehnice ocupă aproximativ 80% din suprafața totală. Principalele soiuri de struguri sunt: Aligote, Burgundia, Băbească Neagră, Grasă de Cotnari, Iordania, Cabernet Sauvignon, Merlot, Roșioară, Muscadelle, Muscat Ottonel, Pinot Gris și Pinot Noir, Riesling Italian, Sauvignon, Traminer roz, Muscat alb, Feteasca, Chardonnay; soiuri de masă - Perle Saba, Cardinal, Italian, Cardinal, Victoria, Muscat Hamburg, Perlat, Sultanina.

Producția de struguri de masă este de 250-300 mii tone pe an. România se ocupă de vinificație în toate zonele de producție de struguri. În același timp, fiecare zonă și chiar o subzonă, își produce propriile vinuri specifice condițiilor de sol și climatice date. De-a lungul ultimilor 25-30 de ani s-au construit fabrici de vin cu echipamente moderne de prelucrare a strugurilor, elaborarea și îmbutelierea vinului. Astfel, vinurile de masă obișnuite sunt de înaltă calitate și speciale, cum ar fi spumante, carbogazoase, aromate și vinars (coniacurile) etc. În producția de vin România ocupă locul 12 în lume (2004).

Fetească este cel mai comun soi de struguri albi din România, care oferă vinuri aromate, cele mai bune și de lungă durată. De asemenea, este distribuit în Bulgaria, Ungaria și Rusia.

Transilvania este o regiune viticolă din nordul României. Relieful este reprezentat de platoul Transilvănean (până la 900 m), alcătuit din gresie și argilă și văi neogene. Solurile sunt predominant de pădure gri și maro. Cultura strugurilor din Transilvania este cunoscută de peste 2000 de ani. Principalele soiuri de struguri sunt Fetească Albă, Silvania, Aligote, Pinot Gris. De asemenea, sunt produse în principal vinuri de masă, cel mai renumit vin fiind Valea Târnavelor. Vinurile spumoase sunt fabricate în Alba Iulia. În orașul Târgu Mureș există o mare fabrică pentru prelucrarea, îmbătrânirea și îmbutelierea vinurilor.

Oltenia este o regiune viticolă din sud-vestul României. Relieful este reprezentat de câmpii (Dunărea de Jos) și de munți (Carpații Meridionali). Solurile sunt păduri de cernoziom cenușiu și brun. Cultura strugurilor din această zonă este cunoscută încă din perioada pre-romană. În unele locuri din Oltenia viile sunt cultivate pe dune. Principalele soiuri de struguri sunt: cei de masă - Perlele Bucureștiului, Cardinal, Afuzalee, Italiană, Ceasla de Aur, Regală; soiul nativ – Tămâioasa Românească, Negru de Drăgăşani, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sau Sauvignon Blanc; Europene - Feteasca, Aligote, Pinot gris, Muscat Ottonel, Cabernet. Sunt produse vinuri albe și negre de înaltă calitate, printre care și vinul de renume mondial Drăgășani, caracterizat printr-un buchet pronunțat. În Oltenia există o fabrică de vinuri situată în orașul Craiova, iar stația experimentală de viță-de-vie se află în orașul Dragășani.

Odobești este un microdistrict al viticulturii moldovenești din România pe malurile Milcovului. La poalele Carpaților, sunt predominante solurile de pădure brună. Prezența podgoriilor din Odobeşti este menționată încă din secolul XV. Principalele soiuri de struguri sunt tradiționale – Galbenă de Odobești, Fetească Albă sau Fetească Regală, dar și soiuri străine ca Riesling Italian, Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel. European - Riesling, Fetească, Muscat Ottonel, Aligote. Din ele se produc vinuri de masă ușoare, cu o alcoolemie de 8-11%. În Odobești există o stație experimentală de viticultură și vinificație și o școală de viticultură.

Murfatlar este o zonă viticolă de pe litoralul Mării Negre din Dobrogea, România. O mică parte a podgoriilor este situată pe pantele terasate ale expunerii nordice. Soiurile de struguri cultivate sunt în principal: Chardonnay, Pinot Gris și Riesling Italian. Dintre acestea, se pregătesc vinuri demiseci, aperitive și vinuri licori, dintre care cel mai bun vin este Murfatlar, un desert de culoare aurie-maronie cu aromă delicată. Dintre soiurile de masă, cel mai comun este Cardinal.

Vinuri

VINURI ROMÂNEȘTI

Terroir-ul din România este perfect, astfel că vinurile românești sunt cele mai apreciate din regiune. Efectul lui este unul extraordinar, astfel că fiecare sticlă desfăcută emană o paletă extrem de variată de arome și senzații, greu de descris, cu care ar trebui să ia contact toți cei pasionați de această băutură nobilă.

5273
3332 lei 2999 lei
+
8374
3689 lei
Momentan Indisponibil
8378
6069 lei
+
4522 lei
+
K3213
1.09400 lei
+
5950 lei
+
4998 lei
+
8376
6069 lei
+
8373
3689 lei
+
5274
3332 lei 2999 lei
+
K3210
5500 lei
+
K1219
1.42800 lei
+
8377
6069 lei
+
8375
3689 lei
+
5037
3332 lei 2999 lei
+
9780
5950 lei
+
9779
5950 lei
+
3364
25800 lei
+
1878
9400 lei
+
4400 lei
+
6330
3499 lei
+
3884
19000 lei
+
1894
12199 lei
+
6946
5300 lei
+
1872
12900 lei 12199 lei
+
1880
15577 lei
+
4398
7735 lei 7399 lei
+
5000 lei 4900 lei
+
6767
6188 lei
+
6077
5800 lei
+
5594
6500 lei
+
6332
7116 lei
+
7590
17299 lei
+
1390
6400 lei
+
4400 lei
+
4131
4199 lei
+
K1007
6699 lei
+
6051
9900 lei
+
6380
5450 lei
+
6392
5300 lei
+
Pagina
1
/ 23 2 - 16

Recenziile clientilor