Categorii Produse
Brand / Producător
Tip
Pret
Țară de origine
Regiune
Culoare
Volum
Alcool

Blog King

VINURI ROMÂNEȘTI

Viticultura în România a existat din cele mai vechi timpuri. În perioada de cucerire a Daciei (parte a României de astăzi) de către romani (secolul I d.Hr.), viticultura era în plină floare. Descrierile istoricilor greci Herodot și Strabo arată descoperiri arheologice care indică faptul că vinificația s-a dezvoltat chiar mai devreme în acest domeniu, dar a ajuns la înflorirea adevărată după cel de-al doilea război mondial. Au fost luate o serie de măsuri pentru concentrarea și specializarea producției de struguri și vin.

România are 5 zone ecologice și viticole: Carpații de Nord, Carpați de Sud, Carpați Orientali cu subzonele Odobești și Cotnari, Dobrogea cu subzona Murfatlar și Sud-vest (Banat). 50% din exploatațiile viticole sunt destinate fermelor individuale. Podgoriile irigate reprezintă 20% din toate plantațiile. Soiurile tehnice ocupă aproximativ 80% din suprafața totală. Principalele soiuri de struguri sunt: Aligote, Burgundia, Băbească Neagră, Grasă de Cotnari, Iordania, Cabernet Sauvignon, Merlot, Roșioară, Muscadelle, Muscat Ottonel, Pinot Gris și Pinot Noir, Riesling Italian, Sauvignon, Traminer roz, Muscat alb, Feteasca, Chardonnay; soiuri de masă - Perle Saba, Cardinal, Italian, Cardinal, Victoria, Muscat Hamburg, Perlat, Sultanina.

Producția de struguri de masă este de 250-300 mii tone pe an. România se ocupă de vinificație în toate zonele de producție de struguri. În același timp, fiecare zonă și chiar o subzonă, își produce propriile vinuri specifice condițiilor de sol și climatice date. De-a lungul ultimilor 25-30 de ani s-au construit fabrici de vin cu echipamente moderne de prelucrare a strugurilor, elaborarea și îmbutelierea vinului. Astfel, vinurile de masă obișnuite sunt de înaltă calitate și speciale, cum ar fi spumante, carbogazoase, aromate și vinars (coniacurile) etc. În producția de vin România ocupă locul 12 în lume (2004).

Fetească este cel mai comun soi de struguri albi din România, care oferă vinuri aromate, cele mai bune și de lungă durată. De asemenea, este distribuit în Bulgaria, Ungaria și Rusia.

Transilvania este o regiune viticolă din nordul României. Relieful este reprezentat de platoul Transilvănean (până la 900 m), alcătuit din gresie și argilă și văi neogene. Solurile sunt predominant de pădure gri și maro. Cultura strugurilor din Transilvania este cunoscută de peste 2000 de ani. Principalele soiuri de struguri sunt Fetească Albă, Silvania, Aligote, Pinot Gris. De asemenea, sunt produse în principal vinuri de masă, cel mai renumit vin fiind Valea Târnavelor. Vinurile spumoase sunt fabricate în Alba Iulia. În orașul Târgu Mureș există o mare fabrică pentru prelucrarea, îmbătrânirea și îmbutelierea vinurilor.

Oltenia este o regiune viticolă din sud-vestul României. Relieful este reprezentat de câmpii (Dunărea de Jos) și de munți (Carpații Meridionali). Solurile sunt păduri de cernoziom cenușiu și brun. Cultura strugurilor din această zonă este cunoscută încă din perioada pre-romană. În unele locuri din Oltenia viile sunt cultivate pe dune. Principalele soiuri de struguri sunt: cei de masă - Perlele Bucureștiului, Cardinal, Afuzalee, Italiană, Ceasla de Aur, Regală; soiul nativ – Tămâioasa Românească, Negru de Drăgăşani, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră sau Sauvignon Blanc; Europene - Feteasca, Aligote, Pinot gris, Muscat Ottonel, Cabernet. Sunt produse vinuri albe și negre de înaltă calitate, printre care și vinul de renume mondial Drăgășani, caracterizat printr-un buchet pronunțat. În Oltenia există o fabrică de vinuri situată în orașul Craiova, iar stația experimentală de viță-de-vie se află în orașul Dragășani.

Odobești este un microdistrict al viticulturii moldovenești din România pe malurile Milcovului. La poalele Carpaților, sunt predominante solurile de pădure brună. Prezența podgoriilor din Odobeşti este menționată încă din secolul XV. Principalele soiuri de struguri sunt tradiționale – Galbenă de Odobești, Fetească Albă sau Fetească Regală, dar și soiuri străine ca Riesling Italian, Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc și Muscat Ottonel. European - Riesling, Fetească, Muscat Ottonel, Aligote. Din ele se produc vinuri de masă ușoare, cu o alcoolemie de 8-11%. În Odobești există o stație experimentală de viticultură și vinificație și o școală de viticultură.

Murfatlar este o zonă viticolă de pe litoralul Mării Negre din Dobrogea, România. O mică parte a podgoriilor este situată pe pantele terasate ale expunerii nordice. Soiurile de struguri cultivate sunt în principal: Chardonnay, Pinot Gris și Riesling Italian. Dintre acestea, se pregătesc vinuri demiseci, aperitive și vinuri licori, dintre care cel mai bun vin este Murfatlar, un desert de culoare aurie-maronie cu aromă delicată. Dintre soiurile de masă, cel mai comun este Cardinal.

1
GIRBOIU
Bag In Box 3 L
4399 lei
2
GIRBOIU
Bag in Box 2 L
3799 lei
3
DOMENIUL VLADOI
Sticla - 0.75 L
7099 lei
4
LILIAC
Sticla - 0.75 L
59500 lei
5
VALAHORUM
Sticla - 0.75 L
4165 lei 3799 lei
6
CORCOVA
Sticla - 0.75 L
4199 lei
7
SERVE
Sticla - 1.5 L
99900 lei
8
SERVE
Sticla - 0.75 L
10000 lei
9
DOMENIILE PRINCE MATEI
Sticla - 0.75 L
13685 lei 11499 lei
10
DOMENIILE OSTROV
Sticla - 0.75 L
3500 lei 1850 lei
11
DOMENIILE OSTROV
Sticla - 1.5 L
7336 lei 4900 lei
12
DOMENIILE OSTROV
Sticla - 0.75 L
2642 lei 1800 lei
13
LILIAC
Sticla - 0.35 L
8806 lei
14
LILIAC
Sticla - 0.75 L
4760 lei
15
VINARTE
Sticla - 0.75 L
1850 lei
16
TOHANI ROMANIA
Bag In Box 10 L
+ 10 lei taxa greutate
13199 lei
17
TOHANI ROMANIA
Bag In Box 10 L
+ 10 lei taxa greutate
13199 lei
18
BUDUREASCA
Bag in Box 2 L
5400 lei
19
BUDUREASCA
Bag in Box 2 L
4712 lei
20
BUDUREASCA
Bag in Box 2 L
4712 lei
21
SERVE
Sticla - 0.75 L
8000 lei
22
MAXIMARC
Sticla - 0.75 L
4500 lei 3713 lei
23
CRAMELE RECAS
Sticla - 0.75 L
1976 lei 1950 lei
24
CRAMELE RECAS
Bag In Box 3 L
+ 10 lei taxa greutate
4399 lei
25
CRAMELE HALEWOOD
Sticla - 0.75 L
1789 lei
8 - 22 Pagina
23
/ 23

Recenziile clientilor