Un nou concept de magazin cu băuturi și tutun: King - Alexandru Constantinescu 2, (Piața Domenii). peste 500 etichete aceleași prețuri cu magazinul online consultanță pentru alegerea cel...
Primul magazin King.ro din București și-a deschis porțile pe 20 decembrie 2021, de atunci te așteptăm cu o gama variată de produse și oferte. Dacă nu ne-ai trecut pragul până acum treb...
Ideea de spritz a apărut cu mult timp înainte de cocktail-urile care îi poartă numele, și anume la începutul anilor 1800, în regiunea italiană Veneto. Aceasta era sub ocupația Imperiului Aus...
Faptul ca intalnim atat denumirea de whisky cat si pe cea de whiskey nu inseamna automat ca una dintre ele este gresita. Ambele descriu acelasi tip de bautura dar nu pot fi folosite aleatoriu pentru fiecare produs in parte.
Spre exemplu, chiar daca intalnim denumirea de Scotch Whisky, nu o putem intalni si pe cea de Scotch Whiskey. De asemenea, chiar daca exista denumirea Irish Whiskey, nu o putem folosi si pe cea de Irish Whisky.
Whiskey-ul este o denumire folosita doar de producatorii din anumite tari sau regiuni. Cei mai cunoscuti sunt cei din Irlanda si Statele Unite ale Americii.
In principiu, whiskey-ul poate fi produs din orice tip de cereale. Nu exista reguli in acest sens. Regulile incep sa apara atunci cand termenul de whiskey este asociat cu alte denumiri – Irish Whiskey, Bourbon Whiskey, Tennessee Whiskey etc. Daca producatorii irlandezi folosesc aproape la unison terminologia Irish Whiskey, cei americani folosesc mai multe terminologii cum ar fi Bourbon Whiskey, Straight Bourbon Whiskey, Rye Whiskey, Tennessee Whiskey etc.
Mai jos vom enumera cele mai importante reguli care sunt asociate cu aceste terminologii.
Irlandezii au o traditie in a isi disputa suprematia in producerea whisky-ului de calitate cu scotienii. Pentru a isi diferentia bauturile de cele ale scotienilor, producatorii irlandezi au ales sa foloseasca termenul de whiskey, in loc de whisky. Ulterior, acest termen a fost preluat si de alte state, precum Statele Unite ale Americii, astfel ca s-au decis sa adauge pe eticheta bauturilor produse de acestia si termenul Irish, aparand astfel denumirea de Irish Whiskey.
Nu toate whiskey-urile irlandeze pot imprumuta aceasta terminologie. Pentru a isi pune pe etichetele bauturilor lor termenul de Irish Whiskey, producatorii trebuie sa respecte anumite reguli. Bautura trebuie sa fie produsa in intregime in Republica Irlanda sau in Irlanda de Nord si sa fie invechita cel putin trei ani. Pentru producerea Irish Whiskey-ul se pot folosi orice cereale, in orice proportii doresc producatorii.
Este un whiskey american produs in mare parte din porumb. Pentru a putea primi aceasta denumire, whiskey-ul trebuie produs in intregime in Statele Unite ale Americii si trebuie sa contina cel putin 51% porumb. De regula, bourbonul este produs in Kentucky si are o tarie de minim 40%.
In 1964, Congresul Statelor Unite ale Americii a stabilit ca pentru a fi numit bourbon, producerea whiskey-ului trebuie sa respecte o serie de reguli, care nu se mai respecta toate in intregime. Perioada de maturare de minim doi ani si interdictia de a folosi aditivi precum arome sau coloranti sunt unele dintre regulilele care nu se mai respecta de catre producatorii de bourbon. Doar cei care respecta si aceste doua reguli pot folosi terminologia Straight Bourbon.
Sunt acele bauturi obtinute din amestecul bourbonului cu alte spirtoase si arome insa bourbonul amestecat trebuie sa aiba in compozitia sa minim 51% porumb.
Nu difera de bourbon decat prin faptul ca este inclusa filtrarea carbunelui in procesul de post-distilare.
Se produce in America de Nord, atat in Statele Unite ale Americii cat si in Canada. Rye Whiskey poate fi produs din mai multe cereale insa secara trebuie sa fie intr-o proporție de peste 51% dar normele canadiene de producere a acestuia sunt mai relaxate ca cele din SUA.
Băut simplu, whiskey-ul dă o senzație de echilibru și intensitate. Făcând parte dintr-un mixt, ajută la crearea unor cocktailuri revigorante și aromate, care trezesc o întreagă suită de simțuri.