Cele mai populare soiuri de struguri din care se face vinul roșu

17.12.2019
de catre King.ro

Potrivit lui Fănuș Neagu, ”trebuie să te împrietenești cu vinul și să-l alegi pe acela căruia merită să îi spui dumneavoastră”.

Noi, cei de la King, credem că Fănuș Neagu avea dreptate doar parțial. E bine să bei numai vin de calitate, dar în același timp e bine să faci alegeri permanent. Trebuie să te aventurezi mereu în lumea vinului și să redescoperi constant fascinanta poveste a acestuia, să înțelegi cum îl poți asocia cu mâncarea, la ce temperatură să te bucuri de el sau către ce sortiment de vin să te îndrepți în anumite momente. Efectiv, să faci parte din povestea acestuia.

A bea mereu același tip de vin, pe care tu l-ai ales și etichetat ca fiind cel mai bun, nu e tocmai decizia cea mai inspirată, pentru că poți rata ocazia de a gusta vinuri care îți plac la fel de mult.

În acest articol ne vom îndrepta atenția spre vinurile rosii și vom încerca să facem o listă cu cele mai importante soiuri de struguri negri din care se fac cele mai bune vinuri rosii.

Pentru a încerca să te ajutăm să faci alegeri inspirate atunci când vrei să încerci un vin roșu bun, care să se potrivească unui anumit moment sau unei anumite mâncări, vom face o listă cu cele mai apreciate soiuri de struguri din care se fac vinurile rosii. Fiecare sortiment de vin rosu/soi de struguri, va fi abordat similar. Îi vom face o scurta descriere, vom menționa țările sau regiunile care dau cele mai bune vinuri roșii din sortimentele respective și nu vom uita să trecem în revistă tipurile de mâncare care se asociază cel mai bine cu acestea.

Cabernet Sauvignon

Este cel mai popular soi de strugure, fiind cultivat la scară largă ca urmare a consumului ridicat al vinului produs din acesta. A apărut în secolul al XVII-lea ca urmare a încrucișării a altor două soiuri: Cabernet Franc și Sauvignon Blanc.

Vinul produs din acest soi are o culoare de roșu-închis, cu o ușoară nuanță de roșu-purpuriu, care e dată de cantitatea mare de antioxidanți. Are un gust puternic și acid.

Zonă de cultivare: Bordeaux, California.

Asociere cu mâncarea: carnea roșie (miel, vită), ciocolata neagră, brânzeturi.

Merlot

Vinul din acest soi de struguri are un buchet de arome mai complex și mai catifelat decât cel produs din Cabernet Sauvignon însă și o cantitate de tanini mai mică și o aciditate redusă.

Datorită prețurilor accesibile și a calității lor, vinurile Merlot se numără printre cele mai vândute la nivel global. Au note fructate de coacăze, fructe de pădure sau prune și uneori papilele gustative pot resimți o ușoară aromă de vanilie.

Zonă de cultivare: Franța, Africa de Sud, Italia, Chile.

Asociere cu mâncarea: branzeturi, friptură, tocănițe cu sos de roșii, pizza.

Pinot Noir

Este un soi de struguri care rămâne în careul de ași al soiurilor din care se fac vinurile roșii însă acestea sunt rare deoarece soiul este greu de cultivat. Strugurii au coaja subțire și o parte din cultură se pierde din acest motiv. De asemenea, vița de vie este foarte vulnerabilă la dăunători.

În ciuda acestor lucruri, producătorii nu pot renunța la cultivarea acestui soi de struguri deoarece vinurile Pinot Noir sunt extrem de căutate datorită notelor delicate și mătăsoase. Aromele de căpșune și zmeură sunt predominante însă nu sunt singurele. Fără a intra în prea multe detalii, vinurile Pinot Noir au un gust irezistibil, fiind consumate atât de bărbați cât și de femei. Nu este însă un vin bogat în tanini.

Zone de cultivare: Statele Unite ale Americii, Franta, Argentina, Italia, Germania, Noua Zeelanda.

Asociere cu mâncarea: peștele gras, risotto de ciuperci, mancarea italiana.

Shiraz

Dintre soiurile de struguri care și-au câștigat notorietatea în ultimul secol, Shiraz pare a fi cel care și-a luat cel mai mare avânt. Vinurile roșii seci din acest soi de struguri pot fi denumite atât Shiraz cât și Syrah. Denumirea ține mai exact de zona sau țara în care soiul este cultivat. Spre exemplu, vinurile roșii din Franța și Statele Unite ale Americii, din acest soi, au pe etichetă denumirea Syrah, iar cele din Australia, Africa de Sud sau Canada, o au pe ce de Shiraz.

Din soiul de struguri Shiraz se produc de regulă vinuri roșii seci, de masă, cu un buchet de arome care te trimite cu gândul la fructele negre de pădure, condimente, tabac și ciuperci.

Vinul rosu Shiraz are un nivel ridicat de tanini, ceea ce îl face ideal pentru mâncărurile condimentate sau pe bază de carne. Producatorii alternează vinurile rosii, făcute doar din acest soi de struguri, cu cele făcute din mai multe soiuri, printre care și Shirah. Pentru a obține vinuri rosii bune, Shirah se combină cel mai adesea cu Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache, Viognier și Mourvedre.

Zone de cultivare: Valea Rhon-ului (Franța), Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Africa de Sud.

Asociere cu mancare: mâncăruri condimentate, gratare din carne roșie, vânat.

Comentarii

Nicio recenzie găsită.

Adaugă o recenzie

Recomandari