Noțiuni de bază despre tequila!

21.01.2019
de catre King.ro

Tequila este una dintre băuturile spirtoase în vogă în urmă cu câțiva ani. Chiar dacă te-ai săturat de gustul ei în anii rebeli din facultate, acum este timpul să îi mai acorzi o șansă, deoarece este o băutură spirtoasă mult mai interesantă decât te-ai fi așteptat în anii în care shot-urile de tequila erau un mod de petrecere frecvent. Este mai versatilă decât ai crezut inițial, dovadă fiind faptul că aduce un plus de arome aproape la orice cocktail.

Ca să te ajutăm să explorezi mai îndeaproape aceasta băutură mexicană, am strâns tot ce era de știut despre ea chiar aici.

Ce este tequila?

Tequila este o băutură spirtoasă obținută din sucul agavelor albastre crescute în cinci zone specifice ale Mexicului: în părțile muntoase ale statul Jalisco și în arii limitate din alte patru state din jurul ținutului Tequila. Aceasta se împarte în trei mari tipuri, dar nu singurele: blanco, reposado și anejo.

Putem spune astfel că există o varietate mare în ceea ce privește gustul acestei băuturi. Pe deoparte, agavele au caracteristici diferite, în funcție de zonele din care sunt recoltate, pe de altă parte, fiecare producător are metoda lui specifică de producere a acesteia.

Blanco este tequila cea mai soft și e recunoscută prin faptul că e deschisă la culoare, având o dulceață curată și puternică de agave. Reposado este mai închisă la culoare și mai aromatizată la gust. Anejo este cea mai închisă la culoare, având un gust tare și complex, de multe ori având note variate de vanilie, stejar și whisky, obținute de la procesul de îmbătrânire.

Cum este obținută tequila?

Tequila este obținută din agave mature albastre, cărora le trebuie între 8 și 12 ani pentru a ajunge la maturitate. Odată ce ating această vârstă sunt culese și le sunt tăiate toate frunzele ascuțite, fiind așezate în grămezi mari.

Plantele sunt prelucrate apoi pentru a transforma amidonul și complexul de proteine în zaharuri fermentabile. Acestea sunt măcinate cu o piatră uriașă pentru a îndepărta pulpa de sucul dulce, numit ”mosto”.

Acest ”mosto” este ulterior așezat într-un vas mare pentru fermentat, în care se adaugă drojdia. În această etapă drojdia începe să dilueze zaharul și ceea ce rămâne este transformat în vapor, care este răcit rapid, și transformat iar în lichid, care e de fapt tequila ce urmează a fi pusă la ”îmbătrânire” pentru a fi ulterior comercializată.

Varietăți de tequila!

Tehnic sunt doar două tipuri de tequila – cea obținută doar din agave și cea amestecată cu alte ingrediente. Mixurile conțin de regulă cel puțin 51% agave.

Variațiile pe care le știm și le iubim sunt rezultate de fapt, din procesul de îmbătrânire. Cele 5 categorii de tequila, după vechime sunt: blanco (prospătă sau tânără, tequila albă), Oro (tequila proaspătă care este amestecată cu alți adjuvanți sau cu tequila veche), Reposado (tequila lăsată cel puțin 2 luni, dar nu mai mult de un an), Anejo (lasată la îmbătrânire cel puțin un an, dar nu mai mult de 3 ani) și Extra Anejo (tequila veche de cel puțin 3 ani).

Chiar există un vierme în tequila?

Nu știm de unde a apărut această legendă. Este posibil ca turiștii americani să fi confundat tequila cu mezacal Oaxacan, pentru că în anumite sticle de Oaxacan se află într-adevăr un vierme.

Din punct de vedere juridic, nu este legal să adaugi ceva în tequila, strict în afara ingredientele necesare producerii ei, iar producătorii de tequila de înaltă calitate au încercat să îndepărteze consumatorii de această poveste.

Mit sau adevăr!? Dacă bei tequila îți dăunează?

Tequila simplă nu a dăunat nimănui și nu a îmbolnăvit pe nimeni. Mulți oameni refuză să încerce cocktailuri cu tequila, folosind drept motiv o experiență neplăcută din facultate, dar acele episoade au fost probabil datorate consumului prea mare de alcool, ceea ce duce la dependență. Pe de altă parte alcoolul de proastă calitate poate îmbolnăvii pe oricine.

Regulamente pentru fabricarea de tequila

Producerea de tequila este strict reglementată de guvernul mexican care a standardizat producția de tequila și tehnicile de îmbătrânire ale acesteia în întreaga industrie.

Miezul fructelor de agave albastre sunt recoltate manual și prăjite lent, apoi stoarse în cuve mari pentru a fermenta zile în șir.

Sucul fermentat este apoi distilat de 2 sau 3 ori, iar de aici apare blanco tequila. Această tequila se poate pune la păstrare în butoaie de stejar pentru 2 luni, pentru a obține tequila reposado sau pentru un an sau mai mult pentru tequila anejo.

Trebuie să te îngrijoreze imitațiile?

Recomandăm să se consume tequila marcată ca fiind 100% din agave. Cele făcute de familii care au generații întregi cu o istorie bogată în fabricarea acestei băuturi sunt de asemenea preferate în defavoarea noilor branduri comercializate, care își cumpără tequila și o îmbuteliază sub numele unei mărci parte terță.

Istoria tequilei

Tequila a fost prima dată distilată prin 1500, în perioada dominației spaniole a Lumii Noi.

Chiar dacă băștinașii consumau o băutură fermentată din agave cu mult timp înainte, aceasta era departe de tequila de astăzi. Din câte se știe, tequila a fost prima dată transformată într-o băutură spirtuoasă distilată când spaniolii au ieșit din magazinele lor obișnuite și s-au îndreptat către produse locale.

Cât de versatilă este tequila?

Tequila este extrem de versatilă și aproape orice alt cocktail poate fi realizat cu ajutorul acesteia.

Tequila și citricele proaspete, precum lime și grapefruit, sunt ingredinte comune găsite în popularele băuturi Margarita și Paloma pe care, fără îndoială, le găsești în meniul oricărui restaurant mexican sau în orice meniu de cocktailuri.

Cocktailurile din tequila și căpșune proaspete, pepene roșu sau alte fructe de sezon se pot găsi cu ușurință în meniuri, la pagina cu băuturi răcoritoare de vară.

Comentarii

Nicio recenzie găsită.

Adaugă o recenzie

Recomandari